[#1] UWAGA SWIETO !!!
W styczniu 1984 r .. firma Amiga Computer Inc. zaprezentowala dzialajacy model komputera AMIGA na targach Consumer Electronics Show !!!!
AMIGA ma 25 LAT !!! OK pomysł

BTW: znalazlem w bazie userow ze nie ktorzy maja Amige od 1987 r..:) ile taki komp kosztowal w jedynym sluszyn sklepie PEWEX ?

"Tak naprawdę wszystko ruszyło w styczniu 1984 roku kiedy to na amerykańskich targach poświęconych elektronice rozrywkowej (CES - Consumer Electronic Show) zaprezentowano pierwotną wersję Amigi. Pokaz odbył się jeszcze za "zamkniętymi drzwiami", dla niewielkiego kręgu osób. Sam komputer był kupą połączonych kabelkami płytek. Nie istniał jeszcze żaden z trzech wyspecjalizowanych procesorów Amigi. Całą operację łączenia wszystkiego zakończono dopiero na trzy dni przed otwarciem targów, ale - o zgrozo! - oprogramowanie nie chciało działać. Firmie groziła kompromitacja. Podjęto morderczy wysiłek i w ciągu trzech pełnych napięcia dni udało się doprowadzić tę pra-Amigę do stanu używalności. Zgromadzeni biznesmeni po raz pierwszy zobaczyli jej wspaniałe możliwości.
Pokaz ten miał również za cel znalezienie dalszego wsparcia finansowego, okazało się bowiem, że początkowe fundusze stały się niewystarczające dla dalszego prowadzenia badań. Wiedział o tym cały zespół. Twórcy oprogramowania pracowali w czasie targów dniem i nocą usuwając błędy i ulepszając programy. Aby nie zasnąć przy pracy bardzo głośno odtwarzali nagrania muzyczne, w związku z czym przylgnęło do nich miano "dancing fools" - tańczące błazny. W ciągu tych nieprzespanych nocy powstało słynne demo - Boing - duża skacząca przed siatką piłka (a przypominam, że był to styczeń 1984r.).
Wszyscy, którym zaprezentowano komputer byli pełni uznania. Nie znalazł się jednak nikt, kto chciałby zainwestować w to cacko miliony dolarów. Firmie udało się przetrwać do następnych CES i choć Amiga prezentowała się całkiem nieźle (osławione trzy chipy były już gotowe) to w dalszym ciągu nie pojawił się nikt, kto chciałby zainwestować w rozwój tego komputera."

http://amipedia.wikidot.com/amiga

To co piszemy do kaczynskiego zeby to byl dzien wolny od pracy ??? :)

Ostatnia modyfikacja: 27.01.2010 15:04:04
[#2] Re: UWAGA SWIETO !!!

@HOŁDYS, post #1

Powinien być dzień wolny od pracy

[#3] Re: UWAGA SWIETO !!!

@HOŁDYS, post #1

A po krótkiej chwili świat dostał jobla na punkcie PC. I tak powstał czokapik. :)

[#4] Re: UWAGA SWIETO !!!

@Kokos, post #3

Generalnie nie wiem czemu sie przyjelo narodziny amigi lipiec 1985 r... po Atari ST i MACu ... przeciez pierwszym multimedialnym kompem z stereofoniczna muzyka i 12-bitowa grafika byla AMIGA !!! i to rok wczesniej.. powinno sie o tym mowic i przypominac. Dzialajacy model 1983 grudzien .. premiera styczen 1984 OK

heh .. i szanwona solenizantka jest starsza od nie jednego forumowicza PPA/Exec ..

Obcujac z Amiga, czlowiek ryzykuje jedynie to, ze stanie sie wewnetrznie bogatszy ...z PC glupszy

Jan Pawel II .. Watykan 1984 !

Ostatnia modyfikacja: 27.01.2010 15:28:06

Ostatnia modyfikacja: 27.01.2010 15:28:31
[#5] Re: UWAGA SWIETO !!!

@Kokos, post #3

naprawde?

[#6] Re: UWAGA SWIETO !!!

@HOŁDYS, post #4

HOŁDYS napisał(a):

> Generalnie nie wiem czemu sie przyjelo narodziny amigi lipiec
> 1985 r... po Atari ST i MACu ... przeciez pierwszym
> multimedialnym kompem z stereofoniczna muzyka i 12-bitowa
> grafika byla AMIGA !!! i to rok wczesniej.. powinno sie o tym
> mowic i przypominac. Dzialajacy model 1983 grudzien .. premiera
> styczen 1984 OK

sam napisales co prezentowali: pajączka, bez custom chipów. reszta pojawila sie pozniej a gotowy produkt latem 85
[#7] Re: UWAGA SWIETO !!!

@fazior, post #5

Tak a Watykańska waluta to Bóg zapłać

[#8] Re: UWAGA SWIETO !!!

@Valwit, post #6

. Firmie udało się przetrwać do następnych CES i choć Amiga prezentowała się całkiem nieźle (osławione trzy chipy były już gotowe

CES odbywal sie 2 razy w roku ... firme nie bylo stac na letni wykup miejsca na targach. A zestaw ukladow specjalizowanych OCS byly juz gotowe (na pewnoe nie w takiej formie jak znamy je dzis z A1000 - chodzi o gabaryty). Nastepny CES na ktorym Commodore bylo to 1984 lato , 1985 Styczen .. 1985 lato ..premiera komputera Amiga 1000 (potem przemianowanego Commodore Amiga 1000)

My stworzyliśmy Amigę .. Commodore ja spieprzyło

J.M.

Ostatnia modyfikacja: 27.01.2010 15:48:33
[#9] Re: UWAGA SWIETO !!!

@HOŁDYS, post #1

HOŁDYS napisał(a):

> W styczniu 1984 r .. firma Amiga Computer Inc. zaprezentowala
> dzialajacy model komputera AMIGA na targach Consumer
> Electronics Show !!!!
> AMIGA ma 25 LAT !!! OK pomysł

A mi z odejmowania wychodzi 26.

[#10] Re: UWAGA SWIETO !!!

@HOŁDYS, post #1

Odpowiedzmy na pytanie, jaką datę przyjmuje się za datę narodzin dziecka - moment poczęcia, czy pojawienie się na świecie? Prototyp z niedziałającym systemem to jeszcze nienarodzony embrion.

[#11] Re: UWAGA SWIETO !!!

@mailman, post #10

No to podpadłeś wszystkim przeciwnikom klonowania i aborcji. Przecież embrion to także życie! Lól.

Ostatnia modyfikacja: 27.01.2010 17:59:40
[#12] Re: UWAGA SWIETO !!!

@Kokos, post #11

Ja nigdzie nie napisałem, że to nie jest "życie".

[#13] Re: UWAGA SWIETO !!!

@HOŁDYS, post #1

Co tu gadać :
http://www.youtube.com/watch?v=9mg6wrYCT9Q&feature=PlayList&p=94A16C113C456AAD&playnext=1&playnext_from=PL&index=56

[#14] Re: UWAGA SWIETO !!!

@mailman, post #10

mailman napisał(a):

> Odpowiedzmy na pytanie, jaką datę przyjmuje się za datę
> narodzin dziecka - moment poczęcia, czy pojawienie się na
> świecie? Prototyp z niedziałającym systemem to jeszcze
> nienarodzony embrion.

za date narodzin przyjmuje sie dzien w ktorym nastepuje porod. stad tez nazwa :)

w momencie poczecia sa 2 komorki, i niekoniecznie wiadomo czy cos z tego wyniknie, wiekszosc obumiera i nie rozwija sie dalej. najbardziej ekstremalnie mozna uznac ze pojawienie sie na swiacie nastepuje w momencie jak komorki zaczynaja sie mnoszyc, ale tu jest problem od kiedy to jest dziecko. z tego co pamietam dziecko jest po okresie niemowlecym, czyli sporo po urodzeniu :>

jesli w przypadku amigi uzamy ze pojawinie sie = dzialajacy prototyp to mamy istotnie swieto. jesli uznamy ze gotowe urzadzenie, zlozone do kupy z obudowa itp, czyli "urodzone" to raczej tradycyjna data.

kwestie posrednie z teologicznego punktu widzenia to kolega dyrektor, mieszkajacy portal obok, moze rozstrzygac
[#15] Re: UWAGA SWIETO !!!

@Dorian3d, post #13

Dorian lezka w oku mi sie zakrecila :))) genialne !!!

Forest: :)) tak 26 masz racje :P

Ostatnia modyfikacja: 27.01.2010 18:49:05
[#16] Re: UWAGA SWIETO !!!

@HOŁDYS, post #15

amiga forever !!! OK OK OK OK

[#17] Re: UWAGA SWIETO !!!

@Valwit, post #14

Mnie się wydaje, że tak jak jest, jest dobrze, sensownie i logicznie. W przypadku Amigi, działający prototyp nie oznaczał jeszcze nawet w połowie tego, czym była A1000.

[#18] Re: UWAGA ŚWIĘTO !!!

@Valwit, post #14

Technicznie rzecz biorąc ZTCW, w momencie poczęcia jest jedna komórka (i to nawet już po fuzji jąder komórkowych). A mnożyć się (dzielić) komórka zaczyna wcześniej niż dochodzi do implantacji (czyli podzielona może obumrzeć - jeśli się nie zagnieździ).

To tyle tytułem OT. A teraz dzielenie włosa: Jeśli w przypadku Amigi uznamy za datę jej pojawienia się dzień w którym zaistniał działający prototyp, to święto przypadnie nie dziś, tylko nie wiadomo kiedy (wie ktoś?) - nie wierzę, żeby chłopaki wieźli nie działającą Lorraine na CES i dopiero kończyli na miejscu.

P.S. Z tym dyrektorem to już chyba niepotrzebne.

[#19] Re: UWAGA ŚWIĘTO !!!

@recedent, post #18

data 4 styczen 1984 - presentacja boing ball

[#20] Re: UWAGA ŚWIĘTO !!!

@HOŁDYS, post #19

4 stycznia fajny :) 15 lat potem kupilem moja 1200 uzywana przez kolejene 10 lat jako glowny komp
[#21] Re: UWAGA ŚWIĘTO !!!

@recedent, post #18

recedent napisał(a):

> Technicznie rzecz biorąc ZTCW, w momencie poczęcia jest jedna
> komórka (i to nawet już po fuzji jąder komórkowych). A mnożyć
> się (dzielić) komórka zaczyna wcześniej niż dochodzi do
> implantacji (czyli podzielona może obumrzeć - jeśli się nie
> zagnieździ).

no i tu jest jeden z psow pogrzebany, bo sa tacy co twierdza ze w czasie laczenia, czyli sa jeszcze 2 jadra. jak jest juz tylko jedno to juz po. zreszta wydaje mi sie ze dla dowolnego momentu po tym jak plemnik laczy sie z komorka jajowa znajdzie sie ktos kto uzna to za ten moment od ktorego jest czlowiek

> P.S. Z tym dyrektorem to już chyba niepotrzebne.

imo zabawne :)
[#22] Re: UWAGA SWIETO !!!

@HOŁDYS, post #1

jak dla mnie narodziny amigi to od momentu kiedy mozna bylo kupic w sklepie zestaw
[#23] Re: UWAGA ŚWIĘTO !!!

@HOŁDYS, post #19

[#24] Re: UWAGA ŚWIĘTO !!!

@Hellena, post #23

Świetny film! Nie jestem pewien, czy link do niego był umieszczony w historii Amigi, jeżeli jednak nie , to należało by go tam wrzucić :)

[#25] Re: UWAGA ŚWIĘTO !!!

@binmoder, post #24

Ten film to podstawa chyba każdy go widział

[#26] Re: UWAGA ŚWIĘTO !!!

@Dorian3d, post #25

Dorian3d napisał(a):

> Ten film to podstawa chyba każdy go widział

Ja niestety go nie widziałem wcześniej i podejrzewam, że wielu nowych użytkowników nawet o nim nie słyszała, a szkoda.

[#27] Re: UWAGA ŚWIĘTO !!!

@binmoder, post #26

Hańba :)

[#28] Re: UWAGA ŚWIĘTO !!!

@binmoder, post #26

A to czeka każdego Amigowca
http://www.youtube.com/watch?v=EPgTkFWZXtY&feature=related

[#29] Re: UWAGA ŚWIĘTO !!!

@Dorian3d, post #28

Przyznaję się bez bicia że grę ukończyłem i oglądałem to na pececie...
Ach gdyby mieć trochę czasu...
[#30] Re: UWAGA ŚWIĘTO !!!

@Dorian3d, post #28

A ja się odważnie przyznam że nigdy nie podobał mi się Moonstone ;)
Próbuje być zarówno eRPeGiem jak i bijatyką a tak naprawdę nie jest ani tym, ani tym. Wolę rasowych reprezentantów tych gatunków jak Black Crypt i Mortal Kombat 2.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem