[#1]
FastATA nie wstaje po resecie
Witam.
Połatałem sobie w końcu system i odpaliłem AmigaSYS4. Wszystko ładnie śmiga do resetu. Po wykonaniu Ctrl+LAmiga+RAmiga nie wstają mi dyski. Pokazuje się znana wszystkim animacja dyskietki wpadającej do stacji. Jedynym rozwiązaniem jest wyłączenie zasilania, odczekanie chwili i włączenie "fazy" ponownie. Mapuję kicka 3.1 (zresztą taki mam na płycie), scsi.device i poprawiony FastFileSystem. Na jednym kanale mam podpięty HDD, a na drugim CD-RW. FastATA działa bez żadnych zakłóceń. Kopiowanie przebiega bez problemów (i to cholernie szybko jak na Amigowe IDE - do 8MB/s). Czyżby funkcja maprom mieszała za bardzo w systemie? W ogóle to trochę dziwne. Z tego co czytałem tu i tam, to bez odpalonego ata3driver FATA zachowuje się jak przelotka IDE. Dopiero po odpaleniu tego sterownika (to zdaje się exec jest) "odpala" tryby PIO (czy jak je tam zwał). Sprawdzane na kilku dyskach (Seagate 20GB, Maxtor 20GB i WD 8GB), na wszystkich ten sam objaw. Da się to jakoś rozwiązać, czy trzeba się z tym pogodzić?
Aha, we wszystkich taśmach mam odciętą pierwszą (czerwoną) żyłę. Odpowiada ona za reset dysku przy resecie systemu. Niektóre dyski długo startują i Ami ich nie widziała po resecie. Tym sposobem wystarczył tylko jeden reset po włączeniu i dalej już szło.