[#1] FastATA nie wstaje po resecie
Witam.

Połatałem sobie w końcu system i odpaliłem AmigaSYS4. Wszystko ładnie śmiga do resetu. Po wykonaniu Ctrl+LAmiga+RAmiga nie wstają mi dyski. Pokazuje się znana wszystkim animacja dyskietki wpadającej do stacji. Jedynym rozwiązaniem jest wyłączenie zasilania, odczekanie chwili i włączenie "fazy" ponownie. Mapuję kicka 3.1 (zresztą taki mam na płycie), scsi.device i poprawiony FastFileSystem. Na jednym kanale mam podpięty HDD, a na drugim CD-RW. FastATA działa bez żadnych zakłóceń. Kopiowanie przebiega bez problemów (i to cholernie szybko jak na Amigowe IDE - do 8MB/s). Czyżby funkcja maprom mieszała za bardzo w systemie? W ogóle to trochę dziwne. Z tego co czytałem tu i tam, to bez odpalonego ata3driver FATA zachowuje się jak przelotka IDE. Dopiero po odpaleniu tego sterownika (to zdaje się exec jest) "odpala" tryby PIO (czy jak je tam zwał). Sprawdzane na kilku dyskach (Seagate 20GB, Maxtor 20GB i WD 8GB), na wszystkich ten sam objaw. Da się to jakoś rozwiązać, czy trzeba się z tym pogodzić?

Aha, we wszystkich taśmach mam odciętą pierwszą (czerwoną) żyłę. Odpowiada ona za reset dysku przy resecie systemu. Niektóre dyski długo startują i Ami ich nie widziała po resecie. Tym sposobem wystarczył tylko jeden reset po włączeniu i dalej już szło.

[#2] Re: FastATA nie wstaje po resecie

@Red_Bullet, post #1

czy dzieje sie tak samo jak ustawisz driver Fastata jako rezydentny ?
[#3] Re: FastATA nie wstaje po resecie

@Red_Bullet, post #1

czy twoje dyski startują dłużej niż 30s że przeciąłeś tą żyłę? Po resecie przecież dysk nie startuje od nowa więc dziwne to. Ciekawe czy fastata dostaje sygnał resetu z amigi.

[#4] Re: FastATA nie wstaje po resecie

@Norbert, post #2

Po ustawieniu parametrów dla ata3.driver na QUIET RESIDENT system w ogóle się nie uruchamia. Już nie mam pojęcia co się dzieje.

[#5] Re: FastATA nie wstaje po resecie

@Red_Bullet, post #4

chyba nie wykonuje sie RESET DEVICE po resecie powinien sie kalibrowac dysk i migac dioda DVD/CD

[#6] Re: FastATA nie wstaje po resecie

@Red_Bullet, post #4

Jak ustawisz RESIDENT to widac partycje/dyski w earlu menu?
Czy uruchamiajac komputer z dyskietki "widac" dyski?
czy po uruchomieniu systemu z dyskietki i wlaczeniu ata3prefs napedy sa poprawnie widziane?
Czy na pewno dobrze "siedzi" FASTATA ?
[#7] Re: FastATA nie wstaje po resecie

@Norbert, post #6

FATA siedzi jak skała, wszystko jest podociskane. Gdy kontroler nie wstaje to nie widać dysków w EBU/Boot Options. Karta nie jest widoczna również w Expansion Board Diagnostic (chociaż nie jestem w stanie stwierdzić czy wcześniej była). Póki co nie jestem w stanie stwierdzić co jest pięć, gdyż Amige nie podnosi się w ogóle. Najprawdopodobniej skończył się zasilacz. Najwcześniej jutro będę miał drugi. Dzisiaj przed pracą wyprułem z Ami turbo i FATĘ. Spróbuję uruchomić komputer na stockowym zasilaczu - zobaczymy co będzie.

Nie mogę stwierdzić co się stanie gdy zabootuję Ami z fdd. Dzieje się tak dlatego, że nie mam żadnej bootującej dyskietki. Z systemowych dostałem z Ami Storage, Fonts i Extras. Jak podniosę system, to zrobię jakąś startówkę z niezbędnymi narzędziami. W sumie mógłbym to zrobić na A600, ale tam nie działa klawiatura:) Całe życie pod górkę.

[#8] Re: FastATA nie wstaje po resecie

@Red_Bullet, post #7

Expansion Board Diagnostic (chociaż nie jestem w stanie stwierdzić czy wcześniej był) - tam tylko zobaczysz karte turbo nie fastate

dziwne zachowanie ze po resecie nie znajduje dyskow (tak rozumiem)

a jak odlaczysz CDROM .. to na samym hadku tez tak sie dzieje ??
moze jednak tasiemka ? podepnij w Primary port HD a Secondary CDROM ..ja mialem jakies problemy z dyskiem 80 GB 2.5 cala i drugim dyskiem na drugim porcie 3.5 Cala HD

ewidentnie cos ze sprzetem (czasem dyski sie gryza roznych firm..ale to by bylo na poczatku - przestaw w tryb PIO4 ..)

Ostatnia modyfikacja: 03.02.2010 16:50:35
[#9] Re: FastATA nie wstaje po resecie

@HOŁDYS, post #8

Nie podłączałem CD. Odpaliłem na szybkiego z samym HD (który oczywiście siedzi w porcie primary). Dzisiaj przeprowadzę testy na gołej Ami (bez turbo i bez kontrolera). Jeżeli się okaże że kolejna płyta poszła w czorty, to będę się musiał zastanowić czy jest sens dalej inwestować w Amigę. Jeżeli wyjdzie że to wina kontrolera, to sprawdzę go na innej Ami i najwyżej skorzystam z programu Trade-UP.

[#10] Re: FastATA nie wstaje po resecie

@Red_Bullet, post #9

Płyta żyje - upaliła się ścieżka przy gnieździe zasilania (+5V). Wywaliłem na razie Fast atę całkiem. Jak wywaliłem ata3.driver z s-s to system wstawał po resecie. Jak driver ładował się podczas startu systemu to po resecie dyski już nie były widoczne. Hokus-pokus jakiś czy coś. Idzie weekend to coś pokminię, ale wątpię czy skutek jakiś to przyniesie. Coś czuję że chyba skorzystam z propozycji elboxu i zamienię kartę na MK-III z AllegroCDFS.

[#11] Re: FastATA nie wstaje po resecie

@Red_Bullet, post #10

jaki uzywaz ata3.driver w jakiej wersji ? masz MK I czy Mk II fastate ?

u mnie tez cos dziwnego sie zrobilo temat ktos juz zarzucil podobny..hmm
1.po resecie zawsze jest walidacja .. (nie wiem czemu odpalam system nic nie zapisuje/odczytuje ) reset .. walidacji partycji systemowej 4 GB ..

wkurza mnie to jak diabli (aha zainstalowalem AmigaSys4 od benedykta)

2.co jest z tymi ROMami .. jak chce podpiac stary dysk Wb3.0 to jest NDOS .. na ROMie3.1 ..jak wkladam 3.0 ROM ..to znowu nie widac dysku partycjowanego na 3.1 . wariacji mozna dostac ;/

ma ktos jakies pomysly (file systemy w hdtoolboxie zaktualizowalem na identyczne)

[#12] Re: FastATA nie wstaje po resecie

@HOŁDYS, post #11

Jak w podpisie - FastATę mam MKI (jeszcze). U mnie winnymi okazały się taśmy. W ogóle to się dziwię z tymi systemami. U mnie czy dysk był formatowany pod 3.1 czy pod 3.0 to nie ma różnicy. Fakt, zapodaję przy instalacji dysku najnowszy FastFileSystem.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem