[#1] Zawiechy A500 w Workbenchu
Witam, coś się dzieje z moją "nową" A500 - konfig w opisie.

Kolega linuksowiec chciał pożyczyć Amigę żeby zobaczyć "jak to jest". Jako że ma ona kickstart 1.2 nagrałem na dyskietki Workbencha 1.2 i 1.3, oczywiście do adf2diska dodałem komendę "verify". Działają, ALE:

często gdy kliknę jakąś ikonkę nie mogę niczego innego kliknąć, gdy chwilę poczekam to mysz się zawiesza (gdy nacisnę prawy klawisz to od razu zawiesza się) i nic się dalej nie dzieje. Pomaga wyjęcie i ponowne włożenie dyskietki, wtedy Amiga "ożywa", przez chwilę prosi o włożenie tej dyskietki co była w środku a potem już normalnie ładuje to co kliknąłem.

Oprócz tego nie zauważyłem żadnych niepokojących objawów poza systemem. Oprócz tego jest stabilna jak skała jak moja A600 :)

Proszę o pomoc!

[#2] Re: Zawiechy A500 w Workbenchu

@jaa2, post #1

Na pierwszy rzut oka wygląda na kłopoty z napędem dyskietek.
Najlepiej przetestować z drugim pożyczonym (rzecz jasna musimy mieć pewność że ten pożyczony jest sprawny).
[#3] Re: Zawiechy A500 w Workbenchu

@stachu100, post #2

To nie stacja. Na przerobionym Samsungu działającym stale w mojej A600 jest to samo. Rzecz jasna na A600 bootowanie z tych dyskietek i używanie systemu nie sprawia żadnych problemów.

[#4] Re: Zawiechy A500 w Workbenchu

@jaa2, post #3

proponuje nagraj system na inna dyskietke i sprawdzic.
czy przypadkiem nie ma tam wirusa?
Czy bez roszerzenia pamieci dzieje sie tak samo?
[#5] Re: Zawiechy A500 w Workbenchu

@Norbert, post #4

Na innej dyskietce to samo.

Mówisz że na dyskietce jest wirus? Na emulatorze chodzi normalnie.

Może to wina modyfikacji na Fat Agnusie? Patrząc z normalnej perspektywy to w lewym dolnym rogu 1-szy i 5-ty pin do góry są połączone z góry drucikiem, a 1-szy od tego rogu w dolnym rzędzie ma wystający drucik, pewnie był z czymś połączony.

Ciężko ten RAM wyjąć, więc może najpierw powiedzcie co sądzicie o tej modyfikacji.

[#6] Re: Zawiechy A500 w Workbenchu

@jaa2, post #5

a nie ma tam zworki wylaczajacej RAM?

czy na emulatorze rowniez uzywasz kick1.2 i takiej samej ilosci pamieci (chip, slowfast)
[#7] Re: Zawiechy A500 w Workbenchu

@Norbert, post #6

Nie ma.

Tak, tyle że nie wiem czy mam ustawić 1 MB Chip czy po 512 KB Slow i Chip.

Edit: znalazłem. Mam Fat Agnusa 8371, więc 512 KB Chip i RAM widziany jako 512 KB Slow, zgadza się?

Ostatnia modyfikacja: 01.02.2010 11:45:34

Ostatnia modyfikacja: 01.02.2010 11:46:41
[#8] Re: Zawiechy A500 w Workbenchu

@jaa2, post #7

dokladnie

[#9] Re: Zawiechy A500 w Workbenchu

@HOŁDYS, post #8

HOŁDYS napisał(a):

> dokladnie
>
>

Tzn.? Co dokładnie?

[#10] Re: Zawiechy A500 w Workbenchu

@jaa2, post #9

Mam Fat Agnusa 8371, więc 512 KB Chip i RAM widziany jako 512 KB Slow, zgadza się?

[#11] Re: Zawiechy A500 w Workbenchu

@HOŁDYS, post #10

Nie wiem o co Ci chodzi. Mam 8371, na płycie pisze FAT AGNUS. Na Wikipedii znalazłem że Agnus o numerze 8371 adresuje max. 512 KB Chipu, więc drugie 512 KB musi działać jako Slow. O to Ci chodziło?

[#12] Re: Zawiechy A500 w Workbenchu

@jaa2, post #11

A czy może to być spowodowane tym, że niektóre kości źle siedzą w podstawkach? Jak z powrotem do mnie przywędruje to może powyciągać i powkładać ponownie, chyba że to nie ma sensu.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem