[#1] początkujący_instalacja programów
Witam!!!
Miałem kiedyś a500 tylko do gierek :) , teraz sobie sprawiłem a1200 z hdd, no i jak to się robi ?? :)
Wrzuciłem na hdd Classic Workbench LITE i chciałbym dorzucić kilka programów jak FileMaster jakieś gierki itp. niestety nie wiem jak je zainstalować żeby w menu Classic Workbench LITE były widoczne. Z katalogu np. sie uruchamiają, ale trzeba za każdym razem latać po katalogach i szukac danego programu.
Jak wyciągne np. ikone na pulpit to też po resecie znika.
Generalnie chciałbym pododawać (doinstalować) programy do menu Classic Workbench LITE lub wyciągnąć ikony na pulpit żeby po resecie nie znikały.
Z góry dzięki za pomoc.Proszę o wyrozumiałość. (Człowiek sie całe życie uczy)
Pozdrawiam Marcin34!!!

[#2] Re: początkujący_instalacja programów

@marcin34, post #1

Zeby ikony z blatu nie znikaly, musisz zapamietac ich polozenie. Zaznaczasz ikonke i wybierasz z menu ikonki/utrwal pozycje (snapshot).

[#3] Re: początkujący_instalacja programów

@Mat, post #2

Napierwej musi użyć opcji Leave out z menu (Icons albo Tools).

[#4] Re: początkujący_instalacja programów

@radzik, post #3

Dzieki!!!
Dopiero po zastosowaniu opcji Leave out a potem snapshot ikony są widoczne na blacie po resecie.
A nie orientujecie się może jak dodawać (doinstalować) programy do menu Classic Workbench LITE do dolnego paska ???
http://classicwb.abime.net/classicweb/lite.htm
Pozdrawiam marcin34

[#5] Re: początkujący_instalacja programów

@marcin34, post #4

Na obrazkach widać ToolDaemon czyli szukaj w menu Narzędzia programu ToolsPrefs
Lub w katalogu Prefs na dysku systemowym pliku ToolsPrefs.

I właśnie odkryłeś dlaczego nie warto używać systemów skompletowanych przez innych.
Gdybyś zainstalował system i potrzebne programy sam nie musiał byś zadawać takich pytań.

Pozdrawiam
[#6] Re: początkujący_instalacja programów

@marcin34, post #4

Najlepiej jakbyś zapodał screena o które menu Ci chodzi.

[#7] Re: początkujący_instalacja programów

@marcin34, post #1

A więc na dole są ikony, np. RUN, FILES, GAMES, DEMOS, t tak dalej.

http://img10.imageshack.us/img10/599/menywbclasic1.jpg

Po kliknięciu na RUN, otwiera sie menu (belka) z różnymi programami.

DOPUS, UTILS, DISK i tak dalej...

http://img294.imageshack.us/img294/4734/runwb.jpg

i tam np do "PROGRAMS" chciałem dodać np. FILEMASTERA.

dzięki za pomoc
pozdrawiam marcin34

[#8] Re: początkujący_instalacja programów

@marcin34, post #7

marcin34 napisał(a):

> http://img294.imageshack.us/img294/4734/runwb.jpg
>
> i tam np do "PROGRAMS" chciałem dodać np. FILEMASTERA.

Na górnej belce masz nazwę programu.
Jeśli nie ma preferencji wywoływanych z jakiegoś menu to powinien mieś jakis programik w katalogu z prefsami systemowymi.

Pozdrawiam
[#9] Re: początkujący_instalacja programów

@RadoslawF, post #8

dokładnie, jeśli chcesz dodać do tego menu jakiś program to musisz poszukać ustawień, albo w górnej belce (ppm), albo w katalogu sys:prefs

[#10] Re: początkujący_instalacja programów

@Banderas, post #9

ButtonMenu "siedzi" w System:Expansion. Dasz sobie radę!

[#11] Re: początkujący_instalacja programów

@marcin34, post #1

Wielkie dzięki!!!
Sytuacja nareszcie opanowana z waszą pomocą, sam bym się z tym borykał jeszcze długi czas.

[#12] Re: początkujący_instalacja programów

@marcin34, post #1

A co w ogóle sądzicie o ClassicWB, warto te "systemy" instalować?
[#13] Re: początkujący_instalacja programów

@kwaku85, post #12

Na pewno jest to rzecz wygodna dla początkujących, którzy chcą mieć gotowca i na nim się uczyć poprzez poznawanie wszystkich dodatków do gołego Workbencha. Albo dla leniwych, którzy chcą mieć po prostu przyjazny, sympatycznie wyglądający system.
Tak czy owak, jest to zacne rozwiązanie, oczywiście nie w każdym przypadku, nie dla każdego.

Z szacunkiem
Des

[#14] Re: początkujący_instalacja programów

@kwaku85, post #12

Ja zawsze będe zwolennikiem stawiania wszystkiego od podstaw, wiele można się nauczyć i do tego wszystko jest według własnych upodobań.

[#15] Re: początkujący_instalacja programów

@Banderas, post #14

Ja podobnie.
Instalując sobie wszystko własnoręcznie po pierwsze się uczymy. A po drugie - dobieramy dodatki wedle własnych potrzeb, gustu et cetera.
Niemniej jednak to dobrze, że są gotowe pakiety. Z pewnością wielu ludziom ułatwiają życie/rozpoczęcie przygody z Amigą.

Z szacunkiem
Des

[#16] Re: początkujący_instalacja programów

@Des, post #15

Ja też wolałbym się nauczyć porządnej obsługi WB, wszystkich dodatków itp. Tyle że z czasem u mnie krucho, nawet teraz w serwisie siedzę, a myślałem że poświęcę Ami trochę więcej czasu przez weekend.
Spróbuję wrzucić ClassicWB i zacznę się na nim uczyć. Czy możecie mi powiedzieć jak zachowuje się Scalos w "życiu codziennym"? Lepszy on, czy oryginalny WB z jakimiś dodatkami?
[#17] Re: początkujący_instalacja programów

@kwaku85, post #16

Ja miałem kiedyś scalosa i średnio mi się podobał i zainstalowałem opusa magellanna i ten mi się spodobał
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem