[#1] Problem z Kickstart 3.1
Witam, od niedawna zacząłem znowu bawić się moją Amigą 1200. Zakupiłem do niej na eBay'u kickstart 3.1 (v40.68 ). Po wyjęciu starego kicka 3.0 i zamontowaniu nowego po odpaleniu mam czarny ekran. Po ok. 30 sek. ekran robi się ciemnoczerwony, słychać jedno "chrząknięcie" stacji dyskietek i dalej stoi. Po wyjęciu karty Apollo 1230 i odpaleniu, ekran od razu robi się fioletowy i nic się nie dzieje. Czy macie może jakieś sugestie co może być nie tak ? Co mogę jeszcze sprawdzić ? Dodam jeszcze, że po włożeniu starego kickstartu wszystko chodzi bez problemu...

Ostatnia modyfikacja: 06.02.2010 13:03:34

Ostatnia modyfikacja: 06.02.2010 13:03:43
[#2] Re: Problem z Kickstart 3.1

@Hamer, post #1

Jesteś pewien że kupiłeś kick przeznaczony do A1200? Z tego co kojarzę wersja dla A1200 ma numerek 40.68

[#3] Re: Problem z Kickstart 3.1

@Hamer, post #1

Czy to aby na pewno wersja do A1200?

[#4] Re: Problem z Kickstart 3.1

@pekdar, post #3

Przepraszam, wkradł się błąd ;) oczywiście jest to wersja 40.68

[#5] Re: Problem z Kickstart 3.1

@Hamer, post #1

Mozliwosci jest kilka ale czy:
1. Nie zalozyles kosci odwrotnie? (o 180 stopni)
2. Nie zamieniles miejscami?
3. Nie zalozyles ich i jeden pin za daleko?
[#6] Re: Problem z Kickstart 3.1

@Phibrizzo, post #5

Ad. 1. Kości są włożone na pewno w dobrej orientacji, tak samo jak stare 3.0
Ad. 2. Kość 391773-01 jest w slocie U6A, a 391774-01 w slocie U6B
Ad. 3. Fakt, na początku włożyłem je w ten sposób, ze wolne piny był po prawej stronie, teraz zmieniłem tak, że wolne są z lewej strony. Czy to mogło spowodować uszkodzenie modułów ?

[#7] Re: Problem z Kickstart 3.1

@Hamer, post #6

Ad 3. Myślę że masz już po kickstarcie.

[#8] Re: Problem z Kickstart 3.1

@pampers, post #7

:( No to nieciekawie... chociaż w notatce, która przyszła razem z modułami, jest napisane, że dwa piny mają pozostać wolne, a w nawiasie widnieje "i.e. left siede) czyli NP. z lewej strony. Kiepska sprawa widzę...

[#9] Re: Problem z Kickstart 3.1

@Hamer, post #8

Włóż stary kick do A1200 (tylko prawidłowo!).
Jak Amiga się uruchomi to kick 3.1 wyrzucasz do kosza; jest uszkodzony.

Kilka słów powszechnie uważanych za obelżywe będzie jak najbardziej na miejscu niestety...
[#10] Re: Problem z Kickstart 3.1

@stachu100, post #9

Lepiej niech nie wyrzuca do kosza, bo mając te kości może legalnie sobie je wypalić w epromie.

[#11] Re: Problem z Kickstart 3.1

@rafgc, post #10

Wiesz może, kto ma taką możliwość wypalenia ? Bo raczej nie będę kupował specjalnie programatora...

[#12] Re: Problem z Kickstart 3.1

@Hamer, post #11

Ja mam i do A1200 można wgrać nawet 8 kickstartów do eproma 27c160, ale ja robiłem próbę tylko z czterema (1.3/2.05/3.1/3.5).

[#13] Re: Problem z Kickstart 3.1

@rafgc, post #12

Napisz coś dokładniej:
Ten eprom obsłuży kicka w jednej kości czy dwu, będzie w komplecie jakiś przełącznik do przełączania i ile coś takiego by kosztowało ?

Pozdrawiam
[#14] Re: Problem z Kickstart 3.1

@RadoslawF, post #13

Przecież mam to w dziale graffiti http://www.ppa.pl/multikick.a1200,1449;graffiti.html

Robiłem w jednej kości dla A600/A500 (pewnie w A2000 też by było ok) i zrobiłem też dla samej idei dla A1200 gdzie trzeba dwóch kości, potrzeba albo dwóch przełączników dźwigniowych albo jakiegoś DIP-SWITCHa z dwoma przełącznikami.

Ostatnia modyfikacja: 06.02.2010 19:44:49
[#15] Re: Problem z Kickstart 3.1

@rafgc, post #14

Do działu z obrazkami nie zaglądałem dotychczas.
Nie jestem fachowcem ale zawsze czytałem wypowiedzi "znawców" że kicka nie można podmienić na eprom bo jest z czymś tam niegodny.
Jest coś (nośnik/kość) zgodne ale nie do kupienia u nas.
I właśnie sie dowiedziałem ze jednak można.
Podaj jakąś orientacyjną cenę ile by taka przyjemność kosztowała dla A600 i A1200 ?

Pozdrawiam
[#16] Re: Problem z Kickstart 3.1

@RadoslawF, post #15

Podaj mi przykłady tych "znafcóf" bo ja się nie spotkałem, jedyne co wiem to to że oryginalny zamiennik kickstartu jest praktycznie niedostępny a jego drugi odpowiednik 27c4096 ma inny rozkład pinów. Co do ceny, to nigdy nie mogę się namyślić, dlatego wystawiam na alledrogo.

[#17] Re: Problem z Kickstart 3.1

@rafgc, post #16

Jak nie ma jak są?
Ile chcesz?
[#18] Re: Problem z Kickstart 3.1

@stachu100, post #17

27c400 to oryginalny zamiennik 256x16 i ja go nie znalazłem, a 27c160 jest 4 razy pojemniejszy i wymaga małego "myku", żeby wszystko ładnie działało.

[#19] Re: Problem z Kickstart 3.1

@rafgc, post #18

rafgc ..działa też w CDTV..

Eprom przełączony na Kickstart1.3 + Extended rom daje pięknie działającą CDTV.. inne romy wnim zawarte też ładnie się wczytują..

[#20] Re: Problem z Kickstart 3.1

@stachu100, post #17

A co Stachu, chciałbyś kupić?

[#21] Re: Problem z Kickstart 3.1

@rafgc, post #20

Ja już mam (a dokładniej będę za kilka dni).
[#22] Re: Problem z Kickstart 3.1

@rafgc, post #18

rafgc napisał(a):

> i wymaga małego "myku", żeby
> wszystko ładnie działało.

Czy ten "myk" ma coś wspólnego z "dolutowywaniem" (u mnie akurat było to zrobione na dodatkowej podstawce włożoną między tą wlutowaną do PCB a scalak) kilku kabelków do układu w celu zmiany sygnałów? Dostałem kiedyś taką Amigę w której za pomocą dwóch kabelków były "pozamieniane" sygnały, pytałem na PPA co to może być ale nikt nie był w stanie odpowiedzieć. To był kickstart 3.0, potem zmieniłem go na 3.1.

Ostatnia modyfikacja: 10.02.2010 17:19:04
[#23] Re: Problem z Kickstart 3.1

@Madman, post #22

coś w tym stylu

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem