[#1] Świecąca dioda
Czy może wiecie dlaczego cały czas świeci się dioda z HD na Ami? Jako dysk mam kartę CF. Do tej pory dioda świeciła normalnie - świeciła się podczas czytania/zapisywania danych z CF - a teraz cały czas świeci. Jakieś pomysły? Zrobiłem specjalnie walidacje CF i nie było żadnych błędów a dioda jak świeciła tak świeci.

[#2] Re: Świecąca dioda

@Tomski, post #1

albo masz jakieś przebicie na przelotce, albo coś się uszkodziło w twojej karcie. Czy jak wyjmiesz kartę, to dioda świeci cały czas?

[#3] Re: Świecąca dioda

@rafgc, post #2

rafgc napisał(a):

> albo masz jakieś przebicie na przelotce, albo coś się
> uszkodziło w twojej karcie. Czy jak wyjmiesz kartę, to dioda
> świeci cały czas?

Jak zbootuję Ami z 2.5" calowego dysku to dioda ta świeci się tylko podczas odczytu/zapisu. Dodam, że podczas tego bootowania z 2.5"dysku (master) na tasiemce też jest podłączone CF(slave, jako dysk HD) w tym samym czasie. Wprawdzie Ami ma jakieś problemy wtedy z czytaniem zawartości partycji CF ale partycje pojawiają się w Boot Menu oraz na blacie WB3.1. Po wpięciu tylko CF do portu IDE dioda świeci bez przerwy. Świecenie ciągłe na CF miałem już wcześniej zanim podłączyłem na jednej tasiemce jednocześnie HD i CF.

[#4] Re: Świecąca dioda

@Tomski, post #3

Problem rozwiązał się sam. Okazało się, że gdy podpięta jest tasiemką nagrywarka (bez zasilania) oraz karta CF to właśnie wtedy dioda od HD(CF) świeci się światłem ciągłym. Gdy tylko podłącze zasilanie do nagrywarki to dioda od CF(HD) zachowuje się poprawnie. Czyli świeci tylko wtedy gdy jest odczyt/zapis. Ale co ciekawe wcześniej jak pamiętam, też tak robiłem. Tzn, że miałem podpiętą nagrywarkę tylko tasiemką bez zasilania i kartę CF, i dioda pracowała normalnie.
A na marginesie dodam, że ze wstępnych prób jakie zrobiłem to jednocześnie mogą być podpięte 3 urządzenia na jednej taśmie sygnałowej. Z TYM, że w danej chwili mogą być zasilane 2 urządzenia. Trzech zasilanych nie próbowałem i nie zamierzam. Dodam, że wszystko jest na standardowym kontrolerze IDE A1200.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem