[#1] A1200 -> D-SUB
Yo,

Chciałbym sobie kupić jakiś dinks, który pozwoli mi na podłączenie gołej A1200 do zwyczajnego monitora LCD po D-SUB (bo rozumiem, że DVI to tu raczej nie znajdzie zastosowania)

Cóż i gdzie musiałbym nabyć? :)

Przelotkę, scandoubler, coś jeszcze? Na allegro? Na AmiWaWie może ktoś będzie od kogo odkupię? :)

Od razu mówię, że do elektronicznego dłubania mam dwie lewe ręce i sam nic nie będę lutować. :)

Pzdr1200,
K

[#2] Re: A1200 -> D-SUB

@Kokos, post #1

Gdybym ja był pasjonatem A1200 to sprawiłbym sobie to:

http://amigakit.leamancomputing.com/catalog/product_info.php?products_id=821
[#3] Re: A1200 -> D-SUB

@stachu100, post #2

No ok, jak tak patrzę na ceny.. ugh....

Czy jest w ogóle możliwość szczęśliwego podłączenia a1200 do lcd za kwotę do 150 pln?

jeśli nie to pass. :)

Ostatnia modyfikacja: 12.02.2010 14:03:32
[#4] Re: A1200 -> D-SUB

@Kokos, post #3

Raczej nie...
Nawet monitor LCD z wejściem SCART kosztuje 300PLN).

http://www.allegro.pl/item904446471_monitor_lcd_tv_lcd_samsung_710mp_17.html

Drogie to nasze hobby Kokos...
[#5] Re: A1200 -> D-SUB

@Kokos, post #3

Albo myślisz w trakcie kupowania panela i nabywasz taki z tunerem TV albo płacisz sporo za ScanDoubler abo jako zamiennik SD kupujesz tuner zewnętrzny albo podpinasz przez przelotkę za 15-45zł i masz na panelu system i kilka gier a do reszty potrzebujesz telewizora lub odpowiedniego monitora pracującego PALu.

ps. Prawdziwi macho zamiast scandoublerów kupują panele LCD pracujące w PALu z Amigą również. Linka ktoś niedawno podawał na forum.

Pozdrawiam
[#6] Re: A1200 -> D-SUB

@stachu100, post #2

Indi dla a1200 jest juz niedostepny, Jens Schoenfeld planuje wypuszczenie nowego Indi 1200/4000T, poniewaz Indi dla CD32/4000 slabo idzie a na Indi 1200 wciaz jest istnieje rynek zbytu.

[#7] Re: A1200 -> D-SUB

@stachu100, post #4

Ostatnia modyfikacja: 12.02.2010 21:20:50
[#8] Re: A1200 -> D-SUB

@stachu100, post #4

A to by się nie nadało? Niby obsługuje PAL http://www.allegro.pl/item914010982_profesional_neovo_s19_s_bez_wad_video_s_video.html

http://www.allegro.pl/item916123609_monitor_21_lcd_nec_multisync_2180ux_s_ips.html co to znaczy analog RGB? (SCART inaczej?)

[#9] Re: A1200 -> D-SUB

@neoCDTV, post #6

AmiKit twierdzi że będą mieli nową dostawę w kwietniu, maju tego roku.

[#10] Re: A1200 -> D-SUB

@stachu100, post #4

Witam!
A ja znalazłem coś takiego:
http://allegro.pl/item901620815_techtop_y_6250_scart_hdmi_konwerter_ontech.html

Czy pójdzie przez to sygnał z video(rgb) Amigi1200 poprzez złącze scart(eurozłącze) na monitor LCD? - bo mnie się wydaje że tak skoro przez scart idzie na telewizorze LCD z wejsciem EURO.

Szkoda mi pozbywać się bardzo dobrego LCD BENQ FP91 GP z wejściem SUB i DVI.

A to rozwiązanie wydaje mi się że powinno wypalić w końcu konwerter ten zamienia sygnał z analogowego RGB na cyfrowy HDMI( a tu juz wystarczy na końcówce przelotka z HDMI na DVI.

Dodam że na ebay-u można kupić taki konwerter już za 211 zł z przesyłką
Jeśli ktoś bardziej obeznany w temacie może potwierdzić że takie rozwiązanie odpali nam amisie przez scart za pomocą tego konwertera na obecnych LCD to biorę to bez zastanowienia.
Nie interesuje mnie TV-LCD na biurku, a poza tym żeby był to odpowiednik parametrami mojego BENQ to musiał bym wydac przynajmniej z 800-900 zł

Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam all
przemasli
[#11] Re: A1200 -> D-SUB

@Kokos, post #3

Za kilkanaście PLN podłączysz LCD do Amigi przez przejściówkę, i ustawienie w systemie trybu Multiscan Productivity, i rozdziałki np 640x480. Na mojej Amidze sprawuje się to znakomicie, obraz jest stabilny, czysty.

Minus jest taki, że to zadziała tylko w workbenchu.

Do 150 PLN możesz podłączyć amigę przez tuner TV zewnętrzny. Wtedy będziesz mógł korzystać z trybów PAL.

Minus taki, że obraz z composite będzie dość kiepski, lepszy z s-video, ale to trzeba sobie dolutować.

[#12] Re: A1200 -> D-SUB

@przemasli, post #10

przemasli napisał(a):

> Czy pójdzie przez to sygnał z video(rgb) Amigi1200 poprzez
> złącze scart(eurozłącze) na monitor LCD? - bo mnie się wydaje
> że tak skoro przez scart idzie na telewizorze LCD z wejsciem
> EURO.

pojdzie. z amigi 1200 wyciagniesz RGB lub composite, oba to urzadzenie obsługuje. do rgb potrzebujesz tradycyjny kabelek amiga<->scart, do composite zwykla przelotke jak do playstation czy wii, czesto przy klamerach wideo tez takie dodaja. w kazdym razie koszta groszowe
[#13] Re: A1200 -> D-SUB

@Valwit, post #12

Witam!
Właśnie mam już zrobiony kabelek do amigi rgb>scart i obraz na lcd telewizorze przez euro jest jak żyleta, kwestia tego czy to samo osiągnę przez ten konwerter i jeśli już tak to czy on dopasuje wielkość obrazu do monitora 4:3 19" Bo ten konwerter przekształca obraz na HD 720p i chyba ma scalowanie a jak sie to bedzie mialo w tej konfiguracji amiga monitor LCD 19" w praktyce?
pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem