[#1] Czym umyć plyte :/
Mam delikatny problem. Jakies lat temu kilka po namowie znajomego spryskalem plyte mojej Ami srodkiem ktorego nazwy juz nie pamietam. Bylo to cos do konserwacji stykow. Srodek jakis z alkoholem czy cos ktory wyparowywal i pozostawial cienka warstwe jakies rozowego dziadostwa... tylko ze moja glupota teraz sie msci na mnie ;/ na plycie to cholerstwo zbiera sie w miejsach trudno dostepnych a momentami mam wrazenie ze gdzieniegdzie pakuje sie rdza. Doradzcie czym najlepiej umyc cala plyte glowna, wiem ze sa srodki do tego ale potrzebuje czegos czym umyje cala plyte i jej nie zaszkodze. Czlowiek uczy sie cale zycie ale wiem ze tamto to byla najwieksza glupota jaka zrobilem ;/
[#2] Re: Czym umyć plyte :/

@Krencik, post #1

Bylo to cos do konserwacji stykow. Srodek jakis z alkoholem czy cos ktory wyparowywal i pozostawial cienka warstwe jakies rozowego dziadostwa...

Byl to zapewne plyn Kontakt 60.

[#3] Re: Czym umyć plyte :/

@reactor, post #2

O wlasnie jak mnie pamiec nie myli to to wlasnie to ;/ czym to dokaldnie usunac?
[#4] Re: Czym umyć plyte :/

@Krencik, post #3

Kwota za srodek sie nie liczy. Liczy sie Amiga!!
[#5] Re: Czym umyć plyte :/

@Krencik, post #1

w googlach znalazłam, że można wodą destylowaną (pędzelkiem) a potem umyć w izopropanolu lub dokładne spryskać płyty izopropanolem z obu stron. Sama nigdy nie myłam wewnętrznych. Raczej powietrze w sprayu.

[#6] Re: Czym umyć plyte :/

@reactor, post #2

Polecam cos takiego ...

http://multisort.hu/product/8999.FLU;srodek;do;mycia;plytek;drukowanych;1000ml.html

... sa mniejsze opakowania w od razu z pedzelkiem nie jest tani niestety, ale jak ktos lutuje to wie ze nie ma jak "grypa" ;) ale mysle ze izopropanol tez bedzie dobry.

Ostatnia modyfikacja: 12.02.2010 22:40:07
[#7] Re: Czym umyć plyte :/

@Krencik, post #3

Alkohol izopropylowy, izopropanol, czy jak kto woli. Szczoteczka i szmatka do ścierania tego co wyjdzie. Potem osusz płytę porządnie, izo ma tendencje do pozostawania pod układami.
[#8] Re: Czym umyć plyte :/

@kwaku85, post #7

A co do preparatu nazwe ktorego podal "reactor" czy izopropanol go rozpusci? Lepiej splukiwac nim plyte czy zanurzyc? I co pozniej? Widze ze zalecenia sa aby delikatnie wymyc plyte szczoteczka, wiem ze w gre wchodza tylko wlosienne ale czy da rade tandem ten? Amige mozna kupic nowa ale to juz nie ta sama ktora ma sie od lat 10 :(
[#9] Re: Czym umyć plyte :/

@Krencik, post #8

ja mylem zawsze izopropanolem, zalewajac kawalek plyty i szorujac miekka szczoteczka do zebow lub pedzlem malarskim. w przypadku szczoteczki lepiej jednak nie dociskac z uwagi na elementy smd na plycie
[#10] Re: Czym umyć plyte :/

@Krencik, post #3

Swoją a500 zaniosłem do serwisu RTV, na tzw "kąpiel w ultradźwiękach" płyta wygląda prawie jak nówka :) , jedyny ból to cena takiej usługi. Sam miałem szczęście bo znajomy wyczyścił mi za free. Koledzy zajmujący się elektroniką wiedzą o jakie czyszczenie chodzi, ja niestety nie umiem tego opisać, ani wytłumaczyć na jakiej to zasadzie działa

[#11] Re: Czym umyć plyte :/

@binmoder, post #10

U mnie w pierwszej A1200 były tłuste ślady na płycie. Zastosowałem kąpiel w izopropanolu na 24h. Płyta do dziś śmiga. Wnioskuję z tego że na pewno jej to nie zaszkodziło. Inna sprawa, że nie wiem ile kosztuje litr izo. U mnie w firmie (drukarnia) przerabia się to w setkach litrów/miesiąc, więc 2-3 litry w te czy we wte...

[#12] Re: Czym umyć plyte :/

@Krencik, post #1

Spirytus izopropylenowy.

Tym czyściłem wszystko w pracy.

[#13] Re: Czym umyć plyte :/

@Krencik, post #1

u mnie w robocie do myjki chłopaki lali Cleanser:
http://www.allegro.pl/item910345286_plyn_do_myjki_ultradzwiekowej_cleanser_ipa_5l.html
ja osobiście używam tego do czyszczenia wszelkich pozostałości po kleju, paście termoprzewodzącej, czyszczenia styków na mb

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem