[#1] format dysk pod amige
Witam

Chcialem sobie sformatwac dysk okolo 3gb i wsadzic go do amigi wszyytkie czesci do podlaczenia dysku mam ale problem polega na tym ze nie wiem jak sformatowac go. Normalnie wszsytko smiga dysk wykrywa emulator WINuae ale jak odpalam system amigi i próbuję sformatowac to wogole go nie widac ze jest podlaczony. Dysk jest podlaczony pod slave.

Pozdrawiam
[#2] Re: format dysk pod amige

@nexus6, post #1

[#3] Re: format dysk pod amige

@APC74, post #2

wszystko jest jasne emulator wykrywa dysk ale jest problem zamieszczam screena nie wiem co sie dzieje wszystko robiłem wedle instrukcji

http://img697.imageshack.us/i/loxre.jpg/

jezeli ktoś zna rozwiazanie tego problemu to niech da jakis namiar
[#4] Re: format dysk pod amige

@nexus6, post #3

Bo instalujesz system na dyskietce "Install 3.1" zamiast na HDD...na początku komputer pyta Cię, gdzie ma zainstalować system. Jeżeli nie wskażesz mu HDD (zazwyczaj DH0) tylko klikniesz na "Proceed" to takie sa efekty...

[#5] Re: format dysk pod amige

@OSH, post #4

a mogłbys mi wytlumaczyc jak to zrobic ? bo juz tak kombinowalem i sam do tego nie moge dojsc
[#6] Re: format dysk pod amige

@nexus6, post #5

Na podstawie WB 2.1 (podejrzewam ze w 3.1 jest tak samo). Gdy masz już podpięty dysk do pc-ta, włączasz emulator. W HardDrives -> AddHardDrive i dodajesz nowo podpiety dysk. Wszystkie inne wywalasz. (to już masz chyba za sobą). W Floppy ładujesz dyskietkę INSTALL i startujesz z DF0:
Jeśli dysk nie jest sformatowany - klikasz na niego lewym, tak żeby został "wciśnięty", naciskasz prawy i z menu wybierasz ICONS -> FORMAT DISK. Polecam zaznaczyć FFS (Fast File Format).

Jeśli dysk jest sformatowany, wchodzisz na dyskietkę, potem w katalog INSTALL (cyfra) -> ikona ENGLISH. Zaznaczasz środkową opcję INTERMEDITATE USER -> klikasz PROCEED. W drugim oknie nic nie zmieniasz -> PROCEED. W trzecim NO, w czwartym -> SHOW DRIVES -> zaznaczasz DH0: -> PROCEED. Dalej przy minimalnej znajomości angielskiego powinieneś sobie poradzić.

[#7] Re: format dysk pod amige

@nexus6, post #3

Na końcu artykułu, do którego linka ci podałem znajduje się odnośnik do następnej części pt. instalacja AmigaOS. Bardziej szczegółowo instalacji systemu na dysku chyba nie da się opisać.

[#8] Re: format dysk pod amige

@BlackT, post #6

dalej mi to nie działa robie tak jak mowisz daje na icons a tu format disk wogle nie mozna właczyc ja juz nie wiem oco kaman w tym
[#9] Re: format dysk pod amige

@nexus6, post #8

Przy instalacji Workbencha wybierz na początku opcję "Expert User" i wybierasz DH0:, jeśli dasz "Novice" Workbench będzie się instalował na dysku systemowym, którym jest dyskietka.

Po podziale amigowego dysku na partycje resetujemy Amigę. Po załadowaniu systemu z dyskietki partycje dysku będą widoczne na blacie jako DHx??? lub DHx:NDOS. Klikasz raz na ikonie partycji, którą chcesz sformatować, wciskasz prawy klawisz myszy i z górnego menu wybierasz "Format Disk"

Ostatnia modyfikacja: 14.02.2010 14:14:58
[#10] Re: format dysk pod amige

@Nightmare777, post #9

nic mi sie takiego nie pojawia jak expert user powie mi ktos gdzie to sie ustawia ?
[#11] Re: format dysk pod amige

@nexus6, post #10

Po kliknięciu na ikonkę English w katalogu Install pojawi się takie pytanie.
Najpierw kliknij na Proceed, potem Install Release 3 i juű moűesz wybierac.

Ostatnia modyfikacja: 14.02.2010 17:55:46
[#12] Re: format dysk pod amige

@Olek, post #11

Dziekuje wszystkim za pomoc moj problem z dyskiem rozwiazany dysk juz siedzi a Amidze i system dziala elegancko Pozdrawiam wszystkich Milosnikow Amigi :D
[#13] Re: format dysk pod amige

@nexus6, post #1

Przełącz go na master. Amiga nie wykryje slavea bez mastera ani konfiguracji CD-master i dysk-slave. Przynajmniej u mnie takie opcje nie działały.
[#14] Re: format dysk pod amige

@Daclaw, post #13

wszytk jest poustawiane Dzieki Nightmarowi teraz tylko musze rozkminic jak z adf-a zrobic gre ktura bedzie zapisana na dysku i bedzie z niego startowac
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem