[#1] Pytanko CF,DF0,Grafika ??
Witam !

Odkopałem Amigę 600 2MB i w związku z tym
Proszę o odp na następujące pytanka

1) Chcę podłączyć kartę CF ile max GB obsłuży mi Amiga ?

2) Czy na wszystkich kickstartach będzie działać ?

3) Czy karta CF podłączona do PCMCIA też może pełnić funkcję dysku twardego DH0 ?

4) Czy przejściówka na dwie kart CF będzie prawidłowo działać ?

5) Która z stacji dysków od PC będzie mieścić się w obudowie A600 ?

6)Moja amiga podczas gier pokazuje poziome kreski, czasami się zawiesza, gry niektóre działają a niektóre nie. Nie ma reguły. Na co stawiacie ??

Z PODZIĘKOWANIEM ZA WSZYSTKIE DANE ODP. STRZAŁA.AMIGA RULEZ

Ostatnia modyfikacja: 14.02.2010 19:18:21
[#2] Re: Pytanko CF,DF0,Grafika ??

@vicol, post #1

1. 4 GB bez patchowania scsi.device (jak się nie mylę) i lepiej nie mieć partycji większych niż 4 GB.
2. Na 37.300 i 37.350 bez ograniczeń, na niższych musisz ładować scsi.device z dyskietki.
3. EDIT: nie, ale to dobra rzecz do przerzucania danych jak się ma wejście CF w PC.
4. Powinna.
5. Zawsze można użyć młotka i przecinaka :)
6. Być może rozszerzenie coś szwankuje. Wyjmij je albo wyłącz i wtedy sprawdź.

Pozdro :)

Ostatnia modyfikacja: 14.02.2010 20:38:15
[#3] Re: Pytanko CF,DF0,Grafika ??

@vicol, post #1

ad.1 - maksymalnie 4 GB (ale trzeba zrobic mniejsza partycje DH0:)
ad.2 - zadziala na wszystkich kickstartach od 37.350 wzwyz
ad.3 - nie, DH1 tak
ad.4- tak

[#4] Re: Pytanko CF,DF0,Grafika ??

@jaa2, post #2

Co do 6 pytanka to jest tak samo nawet gdy wyciagne rozszerzenie i pozostanie 1MB. Proszę o Pomoc ! :(

[#5] Re: Pytanko CF,DF0,Grafika ??

@vicol, post #4

Możesz powiedzieć przy jakich grach nie działa (DOS, NDOS), w jakich okolicznościach, czy poza tym są jakieś inne problemy?

[#6] Re: Pytanko CF,DF0,Grafika ??

@jaa2, post #5

Dokładnie nie ma wyznacznika czy na DOS czy na NDOS. Jedno jest pewne jak gra nie działa to nie działa w tym samym miejscu ładowania i następnie czerwony ekran albo reset. I tak jak wyżej napisałem krzaki w grafice.
Niektóre gry działają bez problemu, żadnych zwisów i krzaków. :(

[#7] Re: Pytanko CF,DF0,Grafika ??

@vicol, post #6

Pewnie stacja niedomaga, albo dyskietki. Przeczyść obie głowice i najlepiej te dyskietki które się wieszają.

[#8] Re: Pytanko CF,DF0,Grafika ??

@vicol, post #6

Nawet jeśli ze sprzętem jest wszytko w porządku, to przyczyna może być bardziej trywialna. O ile dobrze pamiętam kickstart 2.0 z A600 czasem mocno "gryzł" się grami, a zwłaszcza pirackimi (a już z pirackimi intrami w ogóle była tragedia). Pamiętam, że czasem pomagał emulowany kickstart 1.3 (była taka dyskietka).

[#9] Re: Pytanko CF,DF0,Grafika ??

@Adam Kulesza, post #8

Kickstart 1.3 nie pomaga. A na oryginałach jest taka samo :(

Podmieniłem nawet KICKa z innej A600 i to samo:(

Podrzucie jeszcze jaką CF 4 GB kupić aby z nią problemów nie było :)

Ostatnia modyfikacja: 14.02.2010 23:12:17
[#10] Re: Pytanko CF,DF0,Grafika ??

@vicol, post #9

Skoro piszesz o innej A600, jak to wygląda na tamtym kompie?

Bo jeśli siadła stacja dysków, to najmniejszy problem, jeszcze możesz kupić nową (albo przenieść ;) )

A jeśli coś padło na płycie głównej to cóż... Po tylu latach znaleźć serwis do naprawy tego kompa może graniczyć z cudem. Inna sprawa, że (IMHO) A600 to była dość nieudana Amiga i jak ktoś kocha klasyki, lepiej zająć się np. A1200 :)
[#11] Re: Pytanko CF,DF0,Grafika ??

@Adam Kulesza, post #10

Na tamtym działa. Chyba sobie odpuszczę tą płytę główną.

Jaki Workbench wrzucić na moją A600 2MB ramu i gdzie go pobrać??

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem