[#1] Amiga 500 i 600 - różnice w odczycie dyskietek
Witam serdecznie wszystkich fanów zacnej Amigi. :) OK To mój pierwszy post tutaj, więc proszę o wyrozumiałość. :) Mam pewien problem związany z moją Amigą, ale nie bardzo wiedziałem jak wygooglać rozwiązanie. Sprawa wygląda tak. Posiadam pewne dwie dyskietki, które moja wieloletnia Przyjaciółka 500 odczytuje bez problemu. Na jednej jest Protracker 2.0, na drugiej bodajże Octamed. Niedawno zakupiłem Amigę 600 i ogólnie czyta normalnie wszystkie poza tymi z Protrackerem i Octamedem. Chwilę po włożeniu dyskietki pokazuje się komunikat "st-00 has a checksum error on disk block (tu liczba)". Na Amidze 500 nie mam tego komunikatu. Co jest grane, dlaczego 600tka tak kaprysi, czy może być winna temu stacja?

Drugi problem to: w 600tce dość długo trwa przejście do ekranu powitalnego po włączeniu zasilacza. W 500 trwa to krócej. Czy to normalne?

Będę bardzo wdzięczny za pomoc!

[#2] Re: Amiga 500 i 600 - różnice w odczycie dyskietek

@amiga_fan, post #1

Co do pierwszego problemu to faktycznie może to być wina stacji.
Kiedyś oryginalna stacja w mojej A500 za chiny nie chciała odczytać pierwszej dyskietki a-train a przerobiona od pc czytała bez problemu.
Podobnie było jak się nagrało dyskietkę u kolegi ,a przyjściu do domu okazało się że amiga nie chce jej odczytać i spędzało się czasami dłuuuuugie godziny na pozycjonowani głowic w stacji .Oczywiście skoro a600 nie czyta tylko tych dwóch dyskietek to lepiej nie ruszaj stacji, strasznie ciężko ustawić je w pierwotnej pozycji.
Co do drugiego nie masz się co martwić, 600tka ma czytnik kart pcmcia i po prostu sprawdza czy nie znajduje się tam jakaś karta. A500 nie ma tego czytnika i restart trwa krócej.

Ostatnia modyfikacja: 20.02.2010 14:06:42
[#3] Re: Amiga 500 i 600 - różnice w odczycie dyskietek

@amiga_fan, post #1

A sprawdzales czy na tych dyskietkach nie ma wirusa (saddam)?
wirus ten manipuluje w pliku disk-validator, ktory w przypadku A600 jest w ROM.
[#4] Re: Amiga 500 i 600 - różnice w odczycie dyskietek

@amiga_fan, post #1

Co do tego drugiego problemu to poprawcie mnie jeśli się mylę, ale to chyba też zależy od kickstartu.

Jak jeszcze miałem 37.299 (niestety źle go włożyłem i się spalił) to moim zdaniem amiga uruchamiała się szybciej (być może dlatego że 37.3xx obsługiwały już dysk przy starcie).

Pozdrawiam.
[#5] Re: Amiga 500 i 600 - różnice w odczycie dyskietek

@inco, post #4

Kick 37.300 i kick 37.350 po wlaczeniu amigi robi auto konfig i domyslnie inicjalizuje czekanie na kalibracje dysku twardego (wiadomo ze w 1992 r stare dyski do 540 MB rozkrecaly sie baaardzo dlugo)

stad to czekanie..

proponuje wykorzystac ten fakt i zakupic twardziel (max do 4 GB) lub karte CF z przelotka ..

start komputera moze sie skrocic..

co do odczytu stacje proponuje wyczyscic ..powinna czytac wszystko (mechaninzm pozycjonowania glowicy tez ma swoje lata)

[#6] Re: Amiga 500 i 600 - różnice w odczycie dyskietek

@HOŁDYS, post #5

Dzięki za pomoc!
W takim razie zgadza się. Moja 600 ma kick właśnie bodajże 37.350. Taśmę z adapterem CF zamówiłem ostatnio, jeszcze tylko kartę 4 GB potrzebuję i będę się bawił w stawianie systemu i gier. I chyba pobawię się trochę w pisanie .MODów jak za dawnych lat. :)

Co do dyskietek, to najwyżej zgram sobie Protrackera kabelkiem null modem na inną dyskietkę.

Jeśli chodzi o wirusy to nawet nie bardzo wiem jak zeskanować te dyskietki, jakim programem.

Chętnie wyczyszczę głowicę, ale muszę zdobyć dyskietkę czyszczącą. Kiedyś używałem takiej w mojej 500tce, ale już jej nie mam.

W ogóle w 500tce ostatnio padła mi klawiatura (żaden klawisz nie działa) i będę próbował ją reanimować poprzez wymianę kontrolera klawiatury, mam nadzieję, że nie jest winna folia. Mam sentyment do tego egzemplarza, bo jakby nie było, to już mam ją ok. 15 lat. Tak czy siak chyba kupię sobie jakąś dodatkową 500tkę, a wtedy ewentualnie ta pozostanie źródłem części.

[#7] Re: Amiga 500 i 600 - różnice w odczycie dyskietek

@amiga_fan, post #6

Ja miałem program virusZ i pamiętam, że jakieś wirusy wykrywał, jakiś "butonic" kiedyś miałem i go usunął, saddama chyba też raz miałem. Mogę go poszukać i ci podesłać jak chcesz.

EDIT
Jest tutaj, ale nie wiem czy działa na klasyku:
http://www.ppa.pl/newsy/komentarze.php?p=1656&c=1&poststart=0

Ostatnia modyfikacja: 24.02.2010 13:07:08
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem