[#1] Whdload - problemy
Witam.

Z trudem i dzięki pomocy jednego z forumowiczów zainstalowałem najnowszę wersje whdload na swoim twardym dysku.

Zainstalowałem skick, wgrałem odpowiedni kickstart 1.3 .

Gry ściągnąłem z http://www.whdload.de/ , rozpakowałem,zainstalowałem przerzuciłem na dysk i teraz:

Uruchamiam Cywiilizacje na amidze i zgłasza problem:
DOS-Errpr 205 (obiekt nie znaleziony) on reading "devs:kickstarts/kick34005.a500"

Pomyślałem,że coś nie tak jest z kickiem więc
podłączam dysk do peceta, uruchamiam winuae, zmieniam kickstart i uruchamiam na próbe Civilizacje. Poprawnie wczytuje kickstart, ale okazuje się,że wymaga zarejstrowanej wersji whdload. Trudno.

Odpinam dysk,podpinam pod amige, uruchamiam Cywilizacje i ku mojemu zaskoczeniu znowu widze napis:

DOS-Errpr 205 (obiekt nie znaleziony) on reading "devs:kickstarts/kick34005.a500"

O co chodzi?

Kolejny przykład:
Soccer Kid(tak samo jak Mortal Kombat) pod winuae odpalam bez problemu a amiga zgłasza bład "Exception "Illegal Instruction" ($E010) at $78000 occured (dla obu tych gier ten sam komunikat)

Mam A600 z dyskiem twardym 3,5 cala, WB2.1,najnowsza wersje whdload,1MB Chip + 5,5MB Fast.

Zastanawia mnie co jest nie tak,ze gry z dysku pod winuae działają (ustawiam taką samą ilość pamięci!) a pod ami już nie.

Pozdrawiam!.

Ostatnia modyfikacja: 23.02.2010 10:15:33
[#2] Re: Whdload - problemy

@inco, post #1

Używasz pirackiego softu.
[#3] Re: Whdload - problemy

@Dariusz Tolsdorf, post #2

Ostatnia modyfikacja: 23.02.2010 10:15:54
[#4] Re: Whdload - problemy

@inco, post #3

Proponuję usunąć. Bo jeśli nie Ty to zrobi to moderacja.
[#5] Re: Whdload - problemy

@inco, post #1

Na PPA w dziale rodzynki masz trochę gier. Parę z nich jest w wersji WHDLOAD. Po testuj je i daj znać.
[#6] Re: Whdload - problemy

@Dariusz Tolsdorf, post #5

Pewnie to zrobie, ale martwi mnie to,że gry uruchamiają się pod winuae a pod amigą wszystko się krzaczy.

Jeśli chodzi o whdload to może są jakieś "lepsze" (chodzi mi o numerek) wersje dla A600?

Ps. Zastanawiam się nad "przetestowaniem pamięci" fast ,czym najlepiej można to zrobić?
[#7] Re: Whdload - problemy

@inco, post #6

Ja mam najnowsza wersje whd na a600, z dokladnie tym samym fastem co Ty i dziala w devs:kickstarts mam pliki z skicka plus paczke z kickami. Czasem piszczy o 020 ale tego juz nie przeskocze.

[#8] Re: Whdload - problemy

@inco, post #6

ja to robię zawsze programem memcheck

memcheck fastonly seg

a potem

memcheck addedonly from 300000 to 600000 adr

ewentulanie możesz zapełnić ram dysk jakimiś obrazkami lub modułami i je po kolei otwierać

Ja mam podobne problemy na A500 z 8MB, niektóre gry whdload wywalają komunikaty a na winuae uruchamiają się na takiej samej konfiguracji.

[#9] Re: Whdload - problemy

@rafgc, post #8

To właśnie ja kupiłem ostatnio od Ciebie tą pamięć.

Wszystko super śmiga, od razu wykryta przez system, jak zobaczyłem w showconfig 5,5MB Fast to prawie upadłem z krzesła.

Płytka Twojej produkcji więc jestem pewny,że tam żadnych błędów nie ma, bo forumowicze zachwalają sobie Twoje produkty, jednak sprawdze pamięć memcheckiem dla swietego spokoju.

Pozdrawiam
[#10] Re: Whdload - problemy

@inco, post #9

Przetestowałem pamięć memcheckiem, próbowałem uruchomić kilkanaście gier , przeinstalowałem whdload na wersje 16.8 i dalej nic. Do tej pory nie udało mi się uruchomić zadnej gry na whd.

Rece po prostu opadają :// . Ciwilizacji na ami znowu nie pasuje kickstart a winuae nie ma z tym problemu.

Pod amiga przy whdload przeważnie wystepuja bledy typu "Illegal instruction".
[#11] Re: Whdload - problemy

@inco, post #10

Z tego co pamiętam Cywilizacja miała instaler na HD.
W jakim celu używasz WHDLoad do gier które bez niego można zainstalować na HD ?

Pozdrawiam
[#12] Re: Whdload - problemy

@inco, post #10

Gry z ppa tez Ci nie działają?
[#13] Re: Whdload - problemy

@inco, post #10

Mialem podobne problemy na A1200 3.0 z blizzem 30/50. Nie wiem co pomoglo z poniższych ale teraz absolutnie wszystko mi chodzi.
Zamapowalem 3.1 ,zainstalowalem Classic Workbench ADVSP z 3.1 i co ważne do dev/kickstarts wpakowalem kicki z dużego paka z kickami jaki jest dostepny na torrentach ,dopiero wtedy przestalem miec problemy ze strony zlej wersji kicka.
[#14] Re: Whdload - problemy

@inco, post #10

Napisz do mnie na maila, to ci wyślę mój pakiet skick.

Na winuae to trochę nie można się w 100% opierać, bo nawet jak ustawisz konfigurację na A600 z fastem to jest szybsza prawie 2 razy od zwykłej A600 bez fastu. Mi na przykład z 5.5MB fastu nie działała gra "curse of enchantia", na winuae w tej samej konfiguracji działała, jak zostawiłem samo 2mb chip na A600 to też działała. Dopiero jak włożyłem kickstart 3.1 do A600 to gra zaczęła się uruchamiać bez problemów z fastem. Spróbuj zmapować skickiem kickstart 3.1 i sprawdź czy dalej się upiera, ewentualnie twojej amidze może się nie podobać twój dysk po prostu.

[#15] Re: Whdload - problemy

@inco, post #10

Wczoraj sprawdzałem u siebie na karcie różne kostki 8MB. Co z tego najciekawsze to z WSZYSTKIMI nowo zdobytymi pamięciami(4szt)żadna gra, którą próbowałem odpalić nie chciała się uruchomić(odpalenie bezpośrednie). Wyskakiwał software failer i reset Amigi. Nie chciał się uruchomić nawet program Igame. Wyskakiwały głupie komunikaty, że nie ma DEVS lub Library etc. Gdy tylko wrzuciłem 8MB oryginalnie zakupione wraz z rozszerzeniem z allegro to IGame jak i gry odpalały się bez problemów. Workbench w każdym przypadku pokazywał właściwą ilość pamięci. Nie testowałem w żaden sposób pamięci. Śmiem twierdzić, że w moim przypadku nie wszystkie kostki pamięci chcą działać z moim rozszerzeniem. Może podobnie jest też u Ciebie? Coś jest nie tak z tym rozszerzeniem pamięci przy współpracy z Twoją Amigą?

[#16] Re: Whdload - problemy

@inco, post #10

Dzięki za odzew:

RadoslawF:
To tylko przykład, ja wcale nie musze odpalać Cywilizacji z whd. Do tej pory nie uruchomiłem żadnej gry.

Dariusz Tolsdorf:
Tak, próbowałem spidermana i simuldan uruchomić, nie ruszyło.

Spline:
Pamięci mam sporo, więc mógłbym spróbować zmapować kicka (mam na dysku ale w wersji *.rom, wiec z dyskietki raczej nie odpale). Wiec prosiłbym o jakąś instrukcje

rafgc:
Dysk nie zgłasza żadnych błędów poki co,więc to raczej nie to :)

Tomski:
Moja Amiga jest stabilna, żadnych resetow itp. Co do kompatybilności to będe jeszcze próbował innych rzeczy (patrz wyżej) , jak nic nie pomoże to spróbuje odpalić dysk i pamięc na innej amidze (w tej chwili wszystko śmiga na A600 rev.2D) z płyta rev 1,5
[#17] Re: Whdload - problemy

@inco, post #16

http://www.amiga.pekdar.net/amiga/index.php?artid=61 korzystalem z tego opisu,nie bawilem sie narazie w jakies dodatkowe parametry,do ss dodalem tylko samego kicka.
[#18] Re: Whdload - problemy

@Spline, post #17

A istnieje szansa na nadesłanie małego,zgrabnego pliczku adf z tym co mnie interesuje? :))
[#19] Re: Whdload - problemy

@inco, post #18

Nie ma sprawy,ale ty zdaje sie ,ze masz problem z A600 a ja bawie sie A1200.
[#20] Re: Whdload - problemy

@inco, post #16

Nie chodziło mi o błędy na dysku tylko ogólnie twoja amiga może nie lubić elektroniki twojego dysku, z winuae to inna bajka, tam praktycznie nie ma problemów z żadnymi dyskami i tak jakby whdload był bardziej kompatybilny z winuae niż z prawdziwą amigą. Może też masz coś w workbenchu nasmarowane co nie podoba się whdload na prawdziwej amidze, spróbuj uruchomić WB bez s-s i wtedy odpalić whdload. Wersja płyty głównej nie powinna mieć żadnego znaczenia. Jakbym miał tą amigę w ręku, to bym mógł coś więcej powiedzieć. Spróbuj przerzucić jakąś grę whdload do RAM: i ją uruchomić.

Ściągnij sobie skick z aminetu, nie jestem pewien ale chyba ma własne menu, więc nie powinno być większych problemów przy mapowaniu.

Ostatnia modyfikacja: 25.02.2010 00:12:05
[#21] Re: Whdload - problemy

@rafgc, post #20

Gry przerzucam do ramu , uruchamiam podwójnym pliknieciem niestety efekt ten sam.

Uruchamialem bez startup-sequence , te same błędy wyrzuca.

Ostatnia modyfikacja: 25.02.2010 19:40:30
[#22] Re: Whdload - problemy

@inco, post #21

To pozostaje sprawdzić z innym kickstartem lub amigą, nic mi do głowy nie przychodzi.

[#23] Re: Whdload - problemy

@fazior, post #7

fazior: Mógłbyś podać pełną specyfikację swojego sprzętu?

rafgc: Przekładałem całość na płytę z rev. 1,5 efekt ten sam, w najbliższym czasie spróbuje włożyć inny kickstart (choć tez 37.350)

Pozdrawiam
[#24] Re: Whdload - problemy

@inco, post #23

Inco, mam tam fast, 5.5, 2 mega chipu ,multikicka i dysk 4 giga, zdaje sie ze na kicku 3.5 obecnie to wszystko dziala.

[#25] Re: Whdload - problemy

@inco, post #23

Spróbuj kicka 3.1 jeszcze, ewentualnie możemy się dogadać, żebyś wysłał mi tą płytę, ram i dysk, to bym powiedział coś więcej.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem