[#1] soft do spr RAMu
Jest jakiś programik, który pokazywałby szybkość ns zainstalowanego RAMu?

Scout pokazuje tylko prędkość pamięci CHIP a mnie chodzi o FAST.

Oczywiście mogę wpisać numer seryjny SIMMa w necie i sobie spr, ale ja jestem wygodny i chciałbym żeby soft to sam sprawdził hardwarowo :D
[#2] Re: soft do spr RAMu

@stebel, post #1

W jakim celu ?
Albo pamięć działa wolniej niż chce kontroler i wiesza system albo działa szybciej i kontroler ją zwalnia do swoich możliwości (fast w A4000 zwalniany kontrolerem z płyty głównej).

Pozdrawiam
[#3] Re: soft do spr RAMu

@stebel, post #1

W modelu kości pamięci jest zawarty czas dostępu, zazwyczaj jest coś w stylu
xxxxxxx-6 co oznacza 60ns, daj zdjęcie kości to Ci powiem jak będziesz miał wątpliwości.

[#4] Re: soft do spr RAMu

@rafgc, post #3

od biedy mozesz podmontowac sobie RAD: (domyslnie allokuje FAST RAM jesli jest ) i uzyc Sysinfo do sprawdzenia predkosci :)))

jest to testo porownawczy ile max mozna wycisnac z procesorka i HDka

[#5] Re: soft do spr RAMu

@HOŁDYS, post #4

W czasach kiedy popularne były programy testujące prędkość odczytu i zapisu na dowolnych urządzeniach ktoś zauważył że RAD: jest kilku krotnie wolniejszy od RAM:.
Winny był system który RAD: obsługiwał tym samym devajsem który zapisuje dyskietki.
Nie sądzę aby w systemach 3.x coś się zmieniło w tym temacie, w efekcie próby sprawdzania prędkości pamięci fast przez zapis czy odczyt RAD: uważam za cokolwiek nietrafiony.

Pozdrawiam
[#6] Re: soft do spr RAMu

@RadoslawF, post #2

ano w takim celu ze prawdopodobnie można uzyskać jeszcze większy przyrost prędkości podczas taktowania 060 na 80Mhz właśnie z pamięcią 50ns.;)
[#7] Re: soft do spr RAMu

@stebel, post #6

Kontroler pamięci jaki pozwalał na wybór prędkości (o którym wiem) był w Blizzardzie IV. Przełączał 60/70ns.
Kontroler w Blizzardzie 060 nie ma takiej możliwości.
Jeśli taktowanie kontrolera pamięci zależy od taktowania całej karty to dana pamięć (po przetaktowaniu karty) albo zadziała albo nie.
Jak nie zadziała to nie będziesz wiedział czy to nie wyrobiła pamięć czy jakiś inny układ na karcie.

Pozdrawiam
[#8] Re: soft do spr RAMu

@stebel, post #6

Samo włożenie pamięci 50ns nic ci nie da, kontroler musi umieć ją jeszcze wykorzystać, czyli zacząć kolejny cykl 10ns wcześniej.

[#9] Re: soft do spr RAMu

@stebel, post #6

Nie możliwe w Apollo 1260

[#10] Re: soft do spr RAMu

@PrzemasIII, post #9

W sumie to nie miałem na myśli Apollo 1260 tylko BlizzzardaPPC z 60tką na pokładzie.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem