[#1] problem z kontrolką H Disk
Witam chciałbym się dowiedzieć jaka może być przyczyna tego ze dioda H Disk nie pracuje?,posiadam Amigę 1200,i dysk 3.5 jest on podłączony na taśmie 3.5 i przelotce z 2.5 na 3.5
[#2] Re: problem z kontrolką H Disk

@nexus6, post #1

A dioda POWER działa? Jeśli tak, to dioda od HD do wymiany.

[#3] Re: problem z kontrolką H Disk

@nexus6, post #1

Prawdopodobnie przepaliła się dioda. Być może też poprostu nie kontaktuje na złączu. Poruszaj trochę może pomoże. Ale najlepiej sprawdzić miernikiem jaki jest stan napięcia na wtyku.

[#4] Re: problem z kontrolką H Disk

@Nightmare777, post #2

Ale Właśnie wydaje mi się ze dioda nie jest spalona bo raz mi jakoś załapała, ta dioda ma kolor pomarańczowy. Możliwe ze to jest coś z taśmą?albo z wejściem ma płycie Amigi? czym mogę wyczyścić styki na płycie ?bo wydaje mi się ze są pokryte tlenkami
[#5] Re: problem z kontrolką H Disk

@nexus6, post #4

Z taśmą; jeden z pinów (nie podam teraz który, w pracy jestem) odpowiedzialny jest za sterowanie diody. Wymień taśmę i sprawdź czy pomoże.

[#6] Re: problem z kontrolką H Disk

@nexus6, post #4

Miałem coś takiego:

http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&i=74533&t=74533#reply_74533

może u Ciebie też jest coś w tym rodzaju.

[#7] Re: problem z kontrolką H Disk

@nexus6, post #4

Jeśli na pinach pokazał ci się osad to najlepszą metodą jest delikatne zeskrobanie go a następnie przeczyszczenie spirytusem. Poczekaj aż wszystko ładnie wyschnie i na nowo podłącz.

[#8] Re: problem z kontrolką H Disk

@Blackout, post #7

spróbuje jakoś to odświeżyć,obawiam się z tego co zaglądałem że trzeba będzie wyciągnąć całą płytę i dopiero to przeszlifować,jak się za to wezmę to napisze czy mi się udało.
[#9] Re: problem z kontrolką H Disk

@Tomski, post #6

Ty miałeś problem z karta a ja nie mam karty tylko sam dysk i nic więcej nie jest pod tą taśmę podłączone myślę że tak jak napisał altcomputing jest to któryś z pinów spróbuje odświeżyć wejście
[#10] Re: problem z kontrolką H Disk

@Blackout, post #7

usterka usunięta przyczyną był osad na złączu :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem