[#1] A1200 test PPC
Witam. Potrzebowałbym jakiś dobry program pozwalający przetestować działanie procesorów PPC na karach Turbo do A1200. Jest takie coś gdzieś dostępne?
[#2] Re: A1200 test PPC

@kwaku85, post #1

SysSpeed 2.6 na Aminecie

[#3] Re: A1200 test PPC

@kwaku85, post #1

Oprócz SysSpeed polecam AmiGOD2 oraz DhrystonePPC, NBenchPPC, Spd5PPC ,AFinchPPC ,AFlopsPPC (te dwa ostatnie pod WarpOS)

Jeśli ich nie znajdziesz to pisz na maila/gg.

Ostatnia modyfikacja: 10.03.2010 09:08:31
[#4] Re: A1200 test PPC

@kwaku85, post #1

Polecam także dema z zestawu WarpOSa, fajny jest tam generowany w czasie rzeczywistym landscape, można też przełączać czy ma być generowany przez 68k czy PPC.

[#5] Re: A1200 test PPC

@waldiamiga, post #3

Dostałem dwa martwe blizzardy do postawienia i teraz muszę to przetestować, a nigdy z PPC do czynienia nie miałem
[#6] Re: A1200 test PPC

@kwaku85, post #1

Chodzi Ci o to, czy są sprawne?
Odpal Quake i zostaw na noc. ;)
[#7] Re: A1200 test PPC

@Daclaw, post #6

Jeśłi tylko Quake testuje PPC. Co jest potrzebne do pełnego zainstalowania PPC?
I czy ktoś spotkał się z problemem ciągle aktywnej stacji dyskietek w blizzardach? Jak wepnę kartę i włączę Amigę, to na obydwu kartach ciągle świeci mi się dioda od Flopki i WB pokazuje że jest włożona dyskietka, ale nie do odczytu.
[#8] Re: A1200 test PPC

@kwaku85, post #7

tasemke odwrotnie nie podpioles :) ???
zainstaluj sobie takze w takch sytuacjach pomaga

[#9] Re: A1200 test PPC

@HOŁDYS, post #8

Stacja świruje po wpięciu kart turbo Blizzard PPC z 040tkami na pokładzie, oraz (prawdopodobnie) złączami SCSI.
Potrzebny mi jest wsad do pamięci na kartach Apollo 1240, lub sprawną zaprogramowaną kość. Posiada ktoś coś takiego w swoich zbiorach?
[#10] Re: A1200 test PPC

@kwaku85, post #7

Jeśłi tylko Quake testuje PPC

No nie tylko. :) Tym nie mniej zmusza PPC do pracy na pełnych obrotach przez dowolnie długi czas i jest dostępny.
[#11] Re: A1200 test PPC

@kwaku85, post #7

Już po temacie. Problemem był zbyt słaby "najmocniejszy" zasilacz Commodziure. W każdym razie karty śmigają, teraz pozostaje mi jedynie test.
Dzięki za pomoc
[#12] Re: A1200 test PPC

@kwaku85, post #11

Ale to normalne te zasilacze zgodnie z instrukcją wytrzymują rozszerzenie pamięci plus jakiś dysk twardy i koniec. Najlepiej dorobić na samej karcie piny zasilania w okolicach stabilizatorów napięcia i spokój. Radosna twórczość z zasilaczami od pc to też żaden dobry pomysł. W mojej A1200 zasilacz doczekał się wymiany jakie było moje zdziwienia Amiga stała się wolniejsza okazało się że zasilacz tracer sial jakieś "pasożyty" aż do 4 harmonicznej po odfiltrowaniu okazało się że wszystko wróciło do normy.
[#13] Re: A1200 test PPC

@Dziadziomiecio, post #12

Ja używam zasilacza od PC, ale nie wynalazków typu CodeGen, czy inne paście, a zasilacz ATX z co najmniej średniej półki. W domu wszystko ładnie śmiga na tym zasilaczu. Do firmy brałem oryginalne Amigowate, bo tamte jest już pomontowany z meblami i nie chciałem go ruszać.
Kurczę, przydałby się żywcem schemat tych kart, ciężko tropi się usterki bez pomocy "naukowych". Musze teraz pomyśleć jeszcze nad chłodzeniem, jednej karcie musiałem zaaplikować procesor 240MHz BGA bo oryginalny 160 "nóżkowaty" padł i teraz nie mam czym tego studzić :(
[#14] Re: A1200 test PPC

@kwaku85, post #13

Poszukaj w Chillfan'ach. Ja jestem bardzo zadowolony.

[#15] Re: A1200 test PPC

@kwaku85, post #13

Oryginalnie był kawałek blachy proponuje radiator z jakiejś karty graficznej typu ati 9250 bez wentylatora dość łatwo dostosować a i pod klapkę wchodzi.
A ja myślałem że wartość zasilacza zależy od jego rzeczywistych parametrów a nie od bełkotu reklamowego producenta i ceny. Ostatnio rozbawiła mnie reklama zasilacza 800 wat jako zaletę podano wtyczki w zasilaczu pozwalające użyć tylko tyle kabli ile potrzeba i mamy porządek git w budzie. Tylko zapomnieli podać że pojemność styków może nam nieco napsuć krwi i pogorszyć parametry zasilacza. Co do schematu to niestety nie ma szans na jego zdobycie mam kartę w której jest upalony styk na tulejce od generatora i niestety nie mogę dojść do stabilnego połaszenia.
[#16] Re: A1200 test PPC

@kwaku85, post #13

No widzisz. A pisałeś wcześniej że z A1200 nie ma problemów z kartami rozszerzeń. A tu nagle problemy z zasilaniem, problemy z chłodzeniem i wiele innych rzeczy. A do takiej A4000 wsadzasz CSPPC i mimo już podpiętych trzech twardzieli wszystko bezproblemowo działa.
[#17] Re: A1200 test PPC

@kmilota, post #16

kmilota bo A1200 nie byla do tego zaprojektowana .. to komputerek domowy. A3000/4000 byla z gory projektowana do rozbudowy a co za tym idzie wiekszego zapotrzebowania na energie

[#18] Re: A1200 test PPC

@HOŁDYS, post #17

To przedmówca twierdził że A1200 jest taka wspaniała a z A4000 są tylko kłopoty.
A1200 sprawdza się w sytuacji kiedy robi za konsolę do gier czyli dodatkowa pamięć lub słabe turbo, dysk twardy i do wymiany danych na PCMCIA karta sieciowa lub czytnik CF.
W sytuacji kiedy ktoś chce z tego zrobić rozbudowany komputer z dobrą karta turbo, kartą graficzną, slotami Zorro to niestety robi się z tego słynna "kanapka" która potrafi zdechnąć od przypadkowego szturchnięcia bo przy takim składaku zawsze znajdą się kiepskie styki czy spadki napięcia zasilającego.

Pozdrawiam
[#19] Re: A1200 test PPC

@kmilota, post #16

Przeczytaj kolego obydwa posty od początku do końca
[#20] Re: A1200 test PPC

@kwaku85, post #1

Najlepiej testować na demach ppc np. encore. Moje ppc się nie wieszało na grach/testach a na demach tak. Po poprawce chłodzenia dema przestały się wieszać. Tak więc pod OS 3.x najbardziej procek ppc czeszą demka.

[#21] Re: A1200 test PPC

@radzik, post #20

Tylko gdzie ja te dema teraz znajdę i jak je odtworzyć. Nigdy nie zajmowałem się Amisceną, a pewnie demka o których mówisz się do niej zaliczają. Najwyżej będę Was męczył co jak i dlaczego :)
[#22] Re: A1200 test PPC

@kwaku85, post #21

Kwaku: musisz zapoznać się z aminetem :)

http://aminet.net/search?path[]=demo&arch[]=ppc-warpup

[#23] Re: A1200 test PPC

@pampers, post #22

Staram się, ale ja nie wiem czego szukać. Jestem początkującym Amigowcem, prędzej przelutuję całą kartę Turbo, niż zrobię coś na Ami. Nakupowałem książek i gazet, ale nie mam kiedy tego porządnie przeczytać :( Do tego internet, gdzie jest PPA, Aminet i wiele różnych porozrzucanych informacji na temat Amig. Za dużo tego :)
Tak w ogóle to nie mam WarpOSa, nawet nie wiem z czym się to je :(

Ostatnia modyfikacja: 12.03.2010 22:05:45
[#24] Re: A1200 test PPC

@kwaku85, post #23

tak więc ta stronka to podstawa dla ciebie:
http://powerup.amigaworld.de/index.php?lang=en&page=38
w dziale download znajdziesz to co potrzebujesz.

[#25] Re: A1200 test PPC

@kwaku85, post #23

:) Pod OS 3.x masz PowerUP lub WarpOS (z emulacją PowerUP) do obsługi procka PPC. Generalnie PowerUP jest stabilniejszy, a pod WarpOS masz więcej softu. Kolejność działań na obecną chwilę (i to już się pewnie nigdy nie zmieni) jest taka: OS 3.1/3.9 + CGX + WarpOS + Warp3D i generalnie wszystko powinno ładnie chodzić. Tak więc szukaj softu pod WarpOS (WarpUP) i będzie Pan zadowolony. :D

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem