[#1] Regulowanie głowicy stacji dysków
Nie wiem czy dobrze to napisałem, ale od kiedy ostatni raz rozbierałem Amigę nie chce mi czytać żadnych dyskietek. A stację po prostu wyciągałem, nie rozbierałem jej. Oczywiście jest dobrze podłączona, tak jak było wcześniej. Teraz pytanie: jak można ją od nowa wyregulować, aby zaczęła czytać dyskietki Czy jest do tego pomocny jakiś program

[#2] Re: Regulowanie głowicy stacji dysków

@QkiZ, post #1

Kiedyś robiłem coś takiego.
Potrzebne jest:
1) 100% sprawna stacja; najlepiej Chinon z A4000 ale wystarczy każda firmowo nontowana w dowolnej Amidze pod warunkiem że jest "igła".
2) program; niestety nie pamiętam nazwy , leży gdzies na aminecie.
3) stacja do wyregulowania
4) wzorcowa 100% sprawna dyskietka DD 880KB
5) zestaw do czyszczenia głowic (tak na wszelki wypadek)
6) małe śrubokręty "zegarmistrzowskie"
7) DUUUUUUŻO cierpliwości i czasu

Procedura jest następująca:
Ta 100% sprawnym napędzie program robi "dyskietkę wzorcową".
Taką "dyskietkę wzorcową" wkładamy w regulowany napęd (rzecz jasna rozebrany do rosołu) i uruchamiamy ten sam program z innym parametrem.
Program czyta non-stop dyskietkę a z głośnika wydobywa się pisk.
Chodzi o to żeby pisk był stabilny i jednorodny.
Po regulacji na słuch sprawdzamy poprawność formatowania, zapisu i odczytu innych dyskietek i próby przenoszenia danych pomiędzy 100% sprawnym napędem a regulowanym.
Jeżeli rezultat nas nie zadowala to procedurę regulacji "na pisk" powtarzamy.

Mi regulacja zajęła ok. 1 godziny ale i tak nie byłem do końca zadowolony z rezultatów bo niektóre dyskietki zapisane kilka lat temu bez problemu można było odczytać w oryginalnej 100% sprawnej stacji nie były odczytywane prawidłowo na stacji po regulacji...

Podobno są programy serwisowe do kalibrowania napędów, ale pomimo poszukiwań w necie takowego nie znalazłem.
Ich praca polega na testowaniu całej pojemności dyskietki i prezentowaniu odchyłek dla każdego sektora/cylindra w postaci cyfrowej.
Głowice regulujemy do momentu uzyskania jak najmniejszych wartości odchyłek.

Ostatnia modyfikacja: 16.03.2010 12:27:26
[#3] Re: Regulowanie głowicy stacji dysków

@QkiZ, post #1

http://aminet.net/package/driver/media/TrackDiskSync

[#4] Re: Regulowanie głowicy stacji dysków

@stachu100, post #2

Wielkie dzięki za instrukcję. Bardzo ciekawy program. Akurat tak się składa, że mam dwie stacje dysków i ta zewnętrzna działa bez problemu, ale wewnętrzna się spsuła. A niektóre gierki nie chcą startować z DF1.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem