[#1] A600 Uszkodony port myszy
Witam
Mam problem z moją sześćsetką. Stwierdzam że uwalony jest port myszy czyli pierwszy. Jak podłączy się joya to w Workbenchu kursor przesuwa się o jeden pixel w danym kierunku.
I właśnie w tym problem że przesuwa się tylko w dwie strony.
Fire niby działa, ale jak odpaliłem SWIVa to nie reagował wcale i nie dało się pograć jeepem.

Joy sprawny na 100% Na drugim porcie można spokojnie grać.
Sprawdziłem rezystory odpowiadające za port pierwszy, chyba żadnego nie ominąłem i wychodzi na to, że są OK. Kondensatory nie powinny paść ...pozostaje mi:
74LS157
8364 PAULA

No chyba, że coś pominąłem. Dlatego piszę. W Amidze siedzę tyle co nic, dopiero poznaję te komputery : )

No i co najgorsze, nie mam myszy ...muszę kupić a widzę że na Alledrogo z tym ciężko...
Proszę o pomoc
Pozdrawiam

Ostatnia modyfikacja: 18.03.2010 20:45:22
[#2] Re: A600 Uszkodony port myszy

@hardstyle4ever, post #1

No i co najgorsze, nie mam myszy ...muszę kupić a widzę że na Alledrogo z tym ciężko...

Bardzo ciężko

http://allegro.pl/item958324187_adapter_myszy_usb_do_komputera_amiga.html

http://allegro.pl/item959886606_amiga_mysz_myszka_orginal.html

http://allegro.pl/item953654665_adapter_myszy_5_2_ps2_i_usb_do_komputera_amiga.html
[#3] Re: A600 Uszkodony port myszy

@hardstyle4ever, post #1

hardstyle4ever napisał(a):

> Jak podłączy się joya to w Workbenchu kursor przesuwa się o jeden pixel w danym kierunku.

Tak właśnie działa dżoj podłączony do portu myszy, nie da się kursorem poruszać "normalnie" za jego pomocą.
Możesz zrobić kręcioła (dosłownie: kilka razy wykonać ruch okreżny rączką dżoja), ale to jedyny szybki ruch jaki otrzymasz za pomocą tego urządzonka podłączonego jako mysz.

> Fire niby działa, ale jak odpaliłem SWIVa to nie reagował wcale
> i nie dało się pograć jeepem.

Zmieniłeś stosowne ustawienia w samej grze?
Nie miałeś ustawione sterowanie jeepem na klawiaturze?
(nie pamiętam jakie są standardowe ustawienia)

> No i co najgorsze, nie mam myszy ...
Kup przejściówkę na PS/2 i jakąkolwiek mysz "pecetową".
Polecam A4TECH OP-620 za 10zł. Lekka, płynna, wytrzymała (kupiłem dwie 5 lat temu do PC i Ami, obu używam na codzień, obie nadal działają).

Tymczasem, mały trik: kursorem możesz także poruszać trzymając klawisz Amiga na klawiaturze, lewy Alt + lewy Amiga odpowiada naciśnięciu LPM i odpowiednio prewy Alt + prawy Amiga naciśnięciu PPM.

Ostatnia modyfikacja: 18.03.2010 21:19:05
[#4] Re: A600 Uszkodony port myszy

@Shoonay, post #3

Dzięki za odpowiedzi.
Z tego co mi podaliście to akurat wszystko znam.
Wiem że można klawiaturą sterować i znam ten trick z joyem.
Co do myszy to wolałbym oryginalną, a taka jak ta za 8zł z linku powyżej to odstrasza : O

No ale proszę o jakąś pomoc. Chodziło mi o naprawę portu.
Jak poruszam joyem to przesuwa się o ten pixel tylko w dwóch kierunkach a u mojego znajomego w 4. Więc sądzę, że coś jest nie tak z portem.

Ostatnia modyfikacja: 18.03.2010 21:26:53
[#5] Re: A600 Uszkodony port myszy

@hardstyle4ever, post #4

hardstyle4ever napisał(a):

> No ale proszę o jakąś pomoc. Chodziło mi o naprawę portu.
> Jak poruszam joyem to przesuwa się o ten pixel tylko w dwóch
> kierunkach a u mojego znajomego w 4. Więc sądzę, że coś jest
> nie tak z portem.

a jak poza modlitwa mamy ci pomoc? sprawdziles polaczenia i sa ok, to schemat w reke i sprawdzaj dalej az znajdziesz.
[#6] Re: A600 Uszkodony port myszy

@Dariusz Tolsdorf, post #2

Benek: na tym adapterze już się przejechałem. Jakoś moje 2 myszki z nim nie zadziałały (podobno nie obsługują protokołu ps2 jak mi tutaj powiedziano)

[#7] Re: A600 Uszkodony port myszy

@pampers, post #6

Polecam Cocolino - adapter myszy PS/2 do Amigi, firmy Elbox, nie jest tani (150 zł), ale ma się produkt od samego producenta i z gwarancją, sam wsiadłem w jego posiadanie i jestem bardzo zadowolony - sterowniki kółek są bardzo up-to-date i obsługują nawet OS4.0.

Ostatnia modyfikacja: 18.03.2010 22:34:52
[#8] Re: A600 Uszkodony port myszy

@hardstyle4ever, post #1

Które kierunki nie działają dokładnie w tym porcie?

Jak się podłączy joystick i będzie się robić "półksiężyce" lewo-góra lub na odwrót to kursor będzie chyba ruszał się w górę albo w dół a prawo-dół lub dół-prawo to pozostałe kierunki. Posprawdzaj napięcia na stykach odpowiedzialnych za kierunki, jeśli jest na nich 5V to dobrze i musisz szukać głębiej, jeśli nie ma, to musisz szukać dlaczego.

[#9] Re: A600 Uszkodony port myszy

@Minniat, post #7

No dokładnie. Ale za ten komfort i bezstresowość, to 150 zeta nie jest ceną wygórowaną.

Szacun
Des

[#10] Re: A600 Uszkodony port myszy

@Des, post #9

Des napisał(a):

> No dokładnie. Ale za ten komfort i bezstresowość, to 150 zeta
> nie jest ceną wygórowaną.

Biorąc pod uwagę że na allegro ktoś oferuje taka przelotkę z gniazdami PS2 i USB za 50zł powiedział bym że cena 150zł jest wygórowana i to bardzo.

Pozdrawiam
[#11] Re: A600 Uszkodony port myszy

@RadoslawF, post #10

Nooooo - to super, że za pięć dych można trafić. Im taniej, tym lepiej. Oryginalna, commodorowska mysz potrafi przyprawić o ból nadgarstka, ból głowy i tak zwaną kurwicę ogólną.
Najwidoczniej jestem masochistą, bo pracuję z mychą od A500. Łapa boli, ale się czuje ten klimat starych, dobrych czasów

Z szacunkiem
Des

[#12] Re: A600 Uszkodony port myszy

@rafgc, post #8

OK sprawdziłem.
W SWIV przestawiłem ustawienia sterowania i joy działa normalnie na tym porcie. Mój błąd, nie pomyślałem o zmianie ustawień.

Styki:
5 i 9 pin ~3,2V
Reszta 5V (tzn jakieś 4,5 na każdym)

W WB joy nie reaguje w poziomie.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem