[#1] powiększanie lub zakladanie dodatkowej partycji
Witam

Mam dysk twardy o wielkosci 2.5GB. Jest na nim zalozona partycja 200MB z Workbenchem 3.1. Nie chce juz jej ruszac, chce zalozyc druga partycje obok niej. Uruchamiam hdtools i widze cos takiego:

http://bajcar.cba.pl/dane/hd1.jpg
http://bajcar.cba.pl/dane/hd2.jpg

Co mam zrobic zeby dolozyc partycje?

Pozdrawiam
[#2] Re: powiększanie lub zakladanie dodatkowej partycji

@pjk, post #1

Teoretycznie na drugiej fotce klikasz na "New Partitions" i zaznaczasz wolny obszar. Ale:
Z pierwszej fotki wynika że system nie rozpoznał poprawnie urządzenia.
Z umiejscowienia partycji systemowej wynika że albo partycję zakładał ktoś po pijaku albo dysk ma sporo badów i partycja systemowa została w tym miejscu założona specjalnie.
To oznacza że na dysku może nie być wolnego i sprawnego miejsca na kolejną partycję.

Z mojego punktu widzenia nic nie tracisz sprawdzając ale możesz się pomylić i rozformatować istniejącą partycję.
Jeśli zapiszesz jej dokładne umiejscowienie (high i lov cylinder) to możesz ją odtworzyć tyle że to nie zajęcie dla kogoś kto pyta jak założyć partycję.

Pozdrawiam

Ostatnia modyfikacja: 21.03.2010 18:13:34
[#3] Re: powiększanie lub zakladanie dodatkowej partycji

@RadoslawF, post #2

Ta partycje zakladalem ja pod linuksem. Program amiga-fdisk pytal o low cylinder podalem 1, high cylinder podalem 100. Wlasnie to mnie zdziwilo ze partycja jest w dziwnym miejscu. Da sie ja jakos przesunac na poczatek?

Pozdrawiam
[#4] Re: powiększanie lub zakladanie dodatkowej partycji

@pjk, post #3

Narzędzi do przesuwania nie spotkałem.
Załóż taką lub odrobinę większą partycję na początku wolnego obszaru, odfajkuj jako botowalną, zapisz zmiany, wyjdź z programu, zresetuj kompa, sformatuj nową partycję i przekopiuj na nią zawartość starej.
Reset i jak wystartuje bez głupich komentarzy z tej nowej to starą możesz zlikwidować i podzielić resztę dysku na partycje z danymi.

Pozdrawiam
[#5] Re: powiększanie lub zakladanie dodatkowej partycji

@RadoslawF, post #4

Witam

Eksperymentowalem jeszcze z programem amiga-fdisk i odkrylem ze podanie low cylinder=2 daje dobry efekt (tzn partycja jest na poczatku dysku). Czy zawsze low cylinder jest 2? Pokazuje to zakladka "Advanced Options" w hdtools.

Pozdrawiam
[#6] Re: powiększanie lub zakladanie dodatkowej partycji

@pjk, post #5

Przy partycji robionej HdToolBoxem tak.
Pierwszy cylinder w pierwszej partycji jest drugi.

Pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem