[#1] Apollo 1230/50
Nabyłem ostatnio kartę Apollo 1230/50. W związku z tym mam pytania:
1. Czy muszę zainstalować jakieś aktualizacje dla systemu WB3.1 z New Icons?
2. To, że np. dla packerów warto zainstalować odpowiednie wersje programów na 030, wiem. Rozumie, że w przypadku takich instalacji to wystarczy podmienić tylko odpowiednie pliki a nie instalować wszystko od początku?
3. Karta sporo się grzeje(mach jak i sam procek są gorące). Klapka jest otwarta(obudowa desktop). Zauważyłem, że część gier(np.: Colonizacja, SuperFrog - świetna gierka, UFO Enemy Uknown), spod WHDload "na zimno" uruchamia się ale gdy tylko karta dłużej popracuje to już te same gry nie chcą się uruchomić - sypią błędem Software failer. Czy to normalne? WB3.1 pracuje cały czas bez problemów jak i gra Gloom.
Na marginesie dodam, że już mi po głowie chodzi obudowa typu desktop z wbudowanym CD-ROM, dyskiem twardym w kieszeni, dwoma napędami FDD oraz odpowiednio podniesiona tak aby można było dodać chłodzenie(radiator i wentylator) do takich kart. Ale to jeszcze musi poczekać na realizacje.
4. Czy ktoś może posiada instrukcję obsługi do takiej karty http://amiga.resource.cx/exp/apollo1230mk1#t_apollo1230mk1 i byłby w stanie podesłać instrukcję w PDF czy też w innej formie? A może też jest jakiś soft do tej karty?
5. Karta ma 32MB FASTu. Jest też jeszcze jedno wolne gniazdo na SIMM'a. Czy mogę dołożyć jeszcze jedną kostkę pamięci? Czy musi to być również 32MB?
6. Karta ma na pokładzie mach130 i jest w podstawce. Procek 68EC030 jest już bezpośrednio do płytki przylutowany. Czy jest możliwość upgrade'u do szybszego procka?

[#2] Re: Apollo 1230/50

@Tomski, post #1

Oprogramowania specjalnego nie musisz instalować - 68030 bardzo nieznacznie (od strony kompatybilności) różni się od 68020. Oczywiście jeżeli masz do wyboru wersje 68030 lub 68020 to wybieraj tę pierwszą, ale jak pisałem, wielkich różnic bym nie oczekiwał.
68030 50 MHz solidnie się grzeje. W posiadanym przeze mnie kiedyś Blizzu IV można się było oparzyć o CPU, a karta pracowała stabilnie. Skoro jednak jednak u Ciebie się wiesza, to coś jest nie tak. Sprawdź umocowanie pamięci, ew. zamień moduł SIMM na inny. Możesz też spróbować założyć jakiś cienki radiator na CPU - przyklej go klejem termoprzewodzącym (pytaj w sklepach z częściami elektronicznymi). Jak widzę w opisie karty, ten CPU jest przetaktowany z 40 MHz - większy radiator by nie zaszkodził.
Co do uppgrade CPU, to nie ma już szybszej wersji od 50 MHz. Możesz poszukać oryginalnego 68030 50 MHz... ale nie wiem, czy są takie w obudowie PLCC (w PGA są - właśnie taka jest w Blizzu IV). Oczywiście taka operacja nie przyniesie żadnego przyrostu prędkości, ale stabilność powinna być lepsza. Jedyne co możesz zyskać, to układ MMU, jeśli zainstalujesz pełny 68030 (układ wyprowadzeń jest taki sam).
Samo przelutowanie układu PLCC powinien być w stanie zrobić każdy normalny serwis elektroniczny.
[#3] Re: Apollo 1230/50

@Tomski, post #1

Ad. 1 nie, ale warto podmienić biblioteki i datatypy na wersje pod 030
Ad. 2 warto zainstalować wersje 030, wystarczy podmienić pliki (jeśli wiesz które)
Ad. 3 moje 030 też się grzeje jak diabli, ale nie mam z tym żadnych problemów. Guru raczej nie jest normalne, ale to może być też wina oprogramowania. (chociaż masz przetaktowane 030 to może być tego wina, spróbuj je odtaktować i zobaczyć czy jest jakas poprawa)
Ad. 4 nie mam:)
Ad. 5 możesz dołożyć pamięci do 64MB
Ad. 6 raczej nie.

Ostatnia modyfikacja: 22.03.2010 11:44:13
[#4] Re: Apollo 1230/50

@wali7, post #2

@wali7

> Oprogramowania specjalnego nie musisz instalować - 68030 bardzo
> nieznacznie (od strony kompatybilności) różni się od 68020.
> Oczywiście jeżeli masz do wyboru wersje 68030 lub 68020 to
> wybieraj tę pierwszą, ale jak pisałem, wielkich różnic bym nie
> oczekiwał.

Oki, dzięki

> 68030 50 MHz solidnie się grzeje. W posiadanym przeze mnie
> kiedyś Blizzu IV można się było oparzyć o CPU, a karta
> pracowała stabilnie. Skoro jednak jednak u Ciebie się wiesza,
> to coś jest nie tak. Sprawdź umocowanie pamięci, ew. zamień
> moduł SIMM na inny.

Poszukam innych kostek pamięci. Mam kilka sztuk 16MB to sprawdzę. Czy coś można schrzanić próbując różne konfiguracje pamięci(w jednym slocie, w dwóch slotach etc.)?

> Możesz też spróbować założyć jakiś cienki
> radiator na CPU - przyklej go klejem termoprzewodzącym (pytaj w
> sklepach z częściami elektronicznymi). Jak widzę w opisie
> karty, ten CPU jest przetaktowany z 40 MHz - większy radiator
> by nie zaszkodził.

Radiator to jest taki maciupki. Taki sam jak na zdjęciu z linka. Nie patrzyłem jeszcze czy można go jakoś ławo odkleić i zamienić na większy.

> Co do upgrade CPU, to nie ma już szybszej wersji od 50 MHz.
> Możesz poszukać oryginalnego 68030 50 MHz... ale nie wiem, czy

Mnie raczej chodziło o włożenie 040:D. Ale z tym to raczej powinienem zgłosić się do Stachu100 oraz Kwaku.

@Banderas

>Ad. 3 moje 030 też się grzeje jak diabli, ale nie mam z tym żadnych >problemów. Guru raczej nie jest normalne, ale to może być też wina >oprogramowania. (chociaż masz przetaktowane 030 to może być tego >wina, spróbuj je odtaktować i zobaczyć czy jest jakas poprawa)

Czy można to zrobić software'owo? Jeśli tak to czym?

[#5] Re: Apollo 1230/50

@Tomski, post #4

Tomski napisał(a):

> > Co do upgrade CPU, to nie ma już szybszej wersji od 50 MHz.
> > Możesz poszukać oryginalnego 68030 50 MHz... ale nie wiem,
> czy
>
> Mnie raczej chodziło o włożenie 040:D. Ale z tym to raczej
> powinienem zgłosić się do Stachu100 oraz Kwaku.
>

Nie znam żadnego przypadku zamiany 030 na 040
[#6] Re: Apollo 1230/50

@Tomski, post #4

Co do procka 040 to musiał byś dać mu dobre chłodzenie , miałem kiedyś kartę apollo 1240 25MHZ na procku był mały radiator i mały wiatraczek chyba średnicy 30 mm czy jakoś tak i w lato w desktopie były problemy .Po jakiejś godzinie czy 1,5 w cieplejsze dni tak się nagrzewał że zawieszał całego kompa i musiałem robić przerwy .Teraz mam obudowe Infinitiv Blizzarda PPC z040 ale przykleiłem na cały procek radiator i dałem wiatrak o średnicy 50mm i ten go naprawdę dobrze chłodzi , zero przegrzewania .
[#7] Re: Apollo 1230/50

@Tomski, post #4

chyba jedyna opcja to zmiana kwarcu na samej karcie.

[#8] Re: Apollo 1230/50

@Tomski, post #4

Softwarowo nic nie odtaktujesz. Tylko wymiana generatora kwarcowego na karcie.
68040 ma zupełnie inny rozkład wyprowadzeń niż 68030. Sam procesor też inaczej jest podłączany do szyny. Nie da się wymienić 68030 na 68040 na karcie.
[#9] Re: Apollo 1230/50

@wali7, post #8

A czy tę oryginalną bateryjkę - biały dysk - trzeba wymienić na coś nowszego?
Jeśli tak, czy bateria CR2032 będzie ok do takiej karty? A może nie zawracać sobie głowy tą baterią? Zostawić tak jak jest?

[#10] Re: Apollo 1230/50

@Tomski, post #9

Jeszcze jedno pytanko mam

Czy ktoś próbował podmienić radiator na tej karcie na inny? Czy miał jakieś kłopoty ze ściągnięciem oryginalnego radiatora? Wszelkie wskazówki mile widziane. Zamierzam użyć cienkiego ostrza z łamliwych noży ogólnie dostępnych w sklepach budowlanych.
Karta za mocno się grzeje i nie chcąc tracić na mocy obliczeniowej zmuszony jestem zmienić radiator.

[#11] Re: Apollo 1230/50

@Tomski, post #10

Ostrze noża może się połamać. Uważaj też na plastikową obudowę CPU i nóżki (łatwo ukręcić nogi procesorowi tak wlutowanemu). Znacznie wytrzymalsze mechanicznie są niebiesko-złote obudowy PGA (ceramiczno-metalowe) - w przypadku tych można nawet dłutem i młotkiem próbować ;)

Sugeruję użycie mocniejszego noża i delikatne podważenie radiatora. Jeśli zastosowany klej jest taki sam jak w A1240 to będziesz musiał go jeszcze zeskrobać z obudowy CPU po odklejeniu radiatora.

Jeszcze jedno: jeżeli się nie wiesza to lepiej nie kombinuj. Jeżeli się wiesza czasem i na zimno, może to być inna przyczyna (wygooglaj sobie "Timing Fix"). U mnie pomogło 2 razy w dwóch różnych egzemplarzach A1200.

Ostatnia modyfikacja: 25.03.2010 09:49:19
[#12] Re: Apollo 1230/50

@altcomputing, post #11

> Jeszcze jedno: jeżeli się nie wiesza to lepiej nie kombinuj.
> Jeżeli się wiesza czasem i na zimno, może to być inna przyczyna
> (wygooglaj sobie "Timing Fix"). U mnie pomogło 2 razy w dwóch
> różnych egzemplarzach A1200.

Lutowanie czegoś do płyt chcę uniknąć nie znam się na tym. Choć mógłbym szwagra elektronika pomęczyć o zrobienie. Sądzę jednak, że to nie jest problemem. Gry spod WHDLoad odpalają się bez problemów, bez software failed 8000 0008, gdy karta jest zimna. Gdy tylko nagrzeje się, naprawdę można sparzyć palce, to wtedy sypie tym guru przy uruchomianiu. Przy dłuższym graniu to sama gra zwalnia i zaczyna krzaczyć się. Dlatego podejrzewam, że przyczyną jest nagrzewanie się procka. W ostateczności pewno zamienię kwarc na 40MHz.

[#13] Re: Apollo 1230/50

@Tomski, post #12

Jestem zdania że podkręcanie do "oporu" to tylko kręcenie stryczka na sprzęt...

Przykładem są padające karty procesorowe do Pegazów, tam przetaktowany procek wydziela więcej ciepła co skutkuje pojawieniem się dużych mechanicznych naprężeń pomiędzy prockiem a laminatem i w efekcie mamy zimne luty i kartę do naprawy...

To samo dzieje się na wszystkich kartach turbo PPC do klasyków gdzie procek PPC jest typu BGA czyli wszystkie Cyberstormy i połowa Blizzardów PPC.

I podobny efekt może być we wszystkich kartach turbo do klasyków.
Bezpieczną granicą jest 70 stopni Celcjusza w najgorętszym miejscu obudowy procesora (nie radiatora!!!).
Jeżeli jest więcej to mechaniczne naprężenia przy cyklach nagrzewania-ochładzania-nagrzewania-.... w końcu zmęczą jakieś połączenie lutowane na karcie i karta do naprawy...

Niektóre procki mozna kręcić a inne nie.

Ale jak się mówi "nie mój cyrk nie moje małpy".
[#14] Re: Apollo 1230/50

@stachu100, post #13

Właśnie ta karta jest fabrycznie prze taktowana z 40MHz na 50Mhz. Dlatego rozważam albo zwiększenie radiatora(odklejenie starego i wklejenie większego) albo zmiana kwarcu z 50MHz na 40MHz. Z tym, że jeszcze się nie zdecydowałem co zrobić:). Muszę przyjrzeć się jej bliżej co będzie łatwiej zrobić. Lutowanie zleciłbym szwagrowi elektronikowi-najprościej:). Ale nie wiem czy najlepiej:D. W końcu lepiej mieć 50MHz a nie 40. Aaa karta ma też FPU, taktowane tak samo jak procek.

[#15] Re: Apollo 1230/50

@Tomski, post #14

Fabrycznie? Były Apollo 030 na 50 MHz?

[#16] Re: Apollo 1230/50

@Jacques, post #15

Tak

http://amiga.resource.cx/exp/apollo1230mk1#t_apollo1230mk1

[#17] Re: Apollo 1230/50

@Tomski, post #12

Musiał się Tobie trafić jakiś bardzo nieszczęśliwy egzemplarz procka, który nadmiernie się nagrzewa, w moim Elboxie 1230 mam 030FN25 które radośnie bryka na 50MHz z radiatorem ze starej płyty PC i nagrzewa się do temperatur w okolicach 50 stopni (nie parzy).

[#18] Re: Apollo 1230/50

@altcomputing, post #17

@altcomputing az nie chce sie wierzyc ze poszla 030/25 na 50 mhz :))
pamietam jak moj M-TEC parzyl 030/25@28
moze to rzeczywiscie wazny jest jakosc krzemu - czyli seria CPU
Myslalem ze 030-tki sie tak nie kreca !!!
jakby nie bylo niezly wyczyn :D

Ostatnia modyfikacja: 26.03.2010 09:34:34
[#19] Re: Apollo 1230/50

@HOŁDYS, post #18

Gdzieś kiedyś widziałem na ebay jakąś kartę do A2000, chyba GVP podkręconą na 030/55 MHz.

[#20] Re: Apollo 1230/50

@HOŁDYS, post #18

Też mi się za bardzo wierzyć nie chciało ale to prawda. I wcale nie parzy!

Zrobiłem fotki ale nie mam już czasu ich umieścić. Może wieczorem znajdę chwilkę.

Ostatnia modyfikacja: 26.03.2010 09:57:32
[#21] Re: Apollo 1230/50

@altcomputing, post #20

Tak dla informacji pomiar temperatury Permedii 2 (z zainstalowanym radiatorem ale bez wentylatora) na BVision przy pracy z 66MHz i otwartej obudowie:

http://picasaweb.google.com/lh/photo/VfPeR9nqSxuAZnd-u9nV5w?feat=directlink

Miernik bardzo taki sobie, dokładność pomiaru temperatury +/-5%, mi do pomiaru temperatury wystarcza.

Widać że jest 70 stopni Celcjusza i wszystko działa. Ale uprzedziłem właściciela że wiatraczek musi być zainstalowany inaczej będzie miał przykrą niespodziankę niedługo.

Ostatnia modyfikacja: 26.03.2010 09:57:33
[#22] Re: Apollo 1230/50

@altcomputing, post #17

> Musiał się Tobie trafić jakiś bardzo nieszczęśliwy egzemplarz
> procka, który nadmiernie się nagrzewa, w moim Elboxie 1230 mam
> 030FN25 które radośnie bryka na 50MHz z radiatorem ze starej
> płyty PC i nagrzewa się do temperatur w okolicach 50 stopni
> (nie parzy).

No właśnie radiator od starej płyty PC. Ten co jest fabrycznie to jest kpina. Taka mała pipidówka i pewno dlatego tak się przegrzewa. Choć fabrycznie musiał być testowany i przeszedł testy. Może lata już mu nie służą. Dlatego podejrzewam, że włożenie radiatora z takiego Pentium by wystarczył spokojnie do chłodzenia.

[#23] Re: Apollo 1230/50

@Tomski, post #22

Mogli cwaniaczki testować na tzw.biegu jałowym i do tego wystarczał, a przy
większym obciążeniu niestety chłodzenie nie wydoła .Z elektroniką jest tak
jak zapewnisz dobre warunki pracy czyli chłodzenie (dobry radiator i wicher na nim)to sprzęt będzie dłużej żył i stabilnie działał .
Pracowałem na centrali telefonicznej opartej na prockach MC68040 25MHZ ,
nie posiadały ani radiatora ani wiatraków ale pomieszczenie było klimatyzowane 24H i w szafach z elektroniką dobra cyrkulacja przy pomocy dużych coolerów i dlatego spokojnie wszystko chodziło . :D
[#24] Re: Apollo 1230/50

@Arkadyy, post #23

z tego co pamiętam, to oryginalna karta A3640 też miała 68040 25 MHz bez radiatora. Często można spotkać karty z tym taktowaniem bez radiatora.
[#25] Re: Apollo 1230/50

@wali7, post #24

byc moze to wersja MC .. MC nawet sa z wyzszym taktowaniem 40 mhz bez radiatora .. sam taka mam

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem