[#1] Subway USB - czy warto...
Witam!

Czy ma ktoś doświadczenia z interfejsem Subway USB i zechce się nimi podzielić?

Mam A1200 w oryginalnej obudowie i akurat ją rozbudowuje trochę. Zastanawiam się nad zakupem przy okazji tego interfejsu USB. Jednak z tego co widziałem na stronie E3B, przychodzi on tylko z portami na śledziu do montażu w towerce. Małą zaślepkę z tyłu A1200 mam zajętą przez wyjście scandoublera. Ktoś z oryginalną obudową rozwiązywał ten problem?

[#2] Re: Subway USB - czy warto...

@strim, post #1

Witam

Zapoznaj się z tym tematem:

http://www.amibay.com/showthread.php?t=5014

Facet tak nawyczyniał że tylko chylić czoła. Ja akurat wziąłem od niego pomysł wywalenia dziury w klawiaturze aby zmieścić fast ata i bvision w desktopie.

[#3] Re: Subway USB - czy warto...

@strim, post #1

Ja mam co prawda Deneb USB, ale naprawdę warto (nawet na Zorro II). USB w Ami to jest to. :)

[#4] Re: Subway USB - czy warto...

@radzik, post #3

A możesz powiedzieć coś więcej na temat Deneba lub Subway'a - w końcu od strony softwareowej oba chodzą na Posejdonie. Ja czekam na Deneba do mojej A4000 więc bardzo mnie interesują wrażenia z pierwszej ręki.
[#5] Re: Subway USB - czy warto...

@alekc, post #4

Ogólnie instalacja w A2000 jest bardzo prosta, wszystko ładnie opisuje instrukcja. Poczytałem fora a1k i EAB, dzięki temu dobrałem sobie HUBa z 4 USB 2.0 (choć to akurat na Zorro II i tak nie ma znaczenia) oraz kartę sieciową na USB (za 5 zł :)) i wszystko śmiga. :) Moje pendrive kingstona 2 i 16 GB chodzą bardzo ładnie (przy włożeniu w systemie wyskakuje okienko, w którym można zdefiniować akcje dla danego urządzenia). Problem może być z niektórymi prądożernymi dyskami USB 2,5" np. z moim segate freeagent go 120 GB, nie chodzi, nawet na kablu z dodatkowym zasilaniem USB. Karta sieciowa USB też chodzi całkiem ok.
Według mnie warto, zyskuje się pełno swobodę wymiany danych i opad szczeny ludzi, gdy widzą kompa z 88 roku z USB. :) No i clockport, choć podobno z nim są problemy przy Delfinie (i możliwe MP3@64) na Zorro III, obrazujące się bodaj trzaskami przy odtwarzaniu mp3 powyżej pewnego bitrate (trzeba poszukać problemu na zagranicznych forach). Na Zorro II natomiast nie powinni być takich niespodzianek.
No i jeszcze to http://www.ppa.pl/artykul-Kontroler.USB.Deneb-1_3_1131.html.

[#6] Re: Subway USB - czy warto...

@radzik, post #5

Dzięki za opis. Artykuł oczywiście czytałem i to on w dużej mierze + brak Posejdona do Spidera przeważyły że zdecydowałem się właśnie na Deneba, pomimo że mam Mediatora. Szkoda że Elbox się nie dogadał z autorem. Na szczęście Deneb jest krótką karta więc się jakoś zmieści.

Co do wykorzystania USB w mojej Amidze to przede wszystkim chcę mieć możliwość podłączenia myszki i pendrive'a. Kartę sieciową mam na PCI przez Mediatora więc to nie problem, a ponieważ pendrive z paroma giga to dzisiaj żaden wyczyn, to nie mam potrzeby podłączania zewnętrznego dysku twardego.

Jeśli chodzi o clockport to faktycznie nawet nie pomyślałem o możliwości podłączenia Delfiny. Przestałem się interesować tą kartą gdy przeczytałem że Flipper Edition nigdy się nie pojawiła więc z perspektywy A4000 możliwość jej instalacji wydała mi się zamknięta. Problemy na A2000 mogą być potwierdzeniem że wykorzystanie clockportu z kart E3B może nie być optymalnym rozwiązaniem jeśli chodzi o jakość dźwięku.
[#7] Re: Subway USB - czy warto...

@strim, post #1

Ja mam Subway USB powiem ci rewelacja !

Oraz mam też Spider USB II

Ostatnia modyfikacja: 25.03.2010 11:45:11
[#8] Re: Subway USB - czy warto...

@Dorian3d, post #7

Subway USB
Instalacja prosta wystarcz zainstalować PoseidonV4
I od razu można działać

----------------------------------
Natomiast w Spider USB II trzeba jeszcze wrzucać sterowniki z cd

Co chcesz wiedzieć pisz

Ostatnia modyfikacja: 25.03.2010 11:53:14
[#9] Re: Subway USB - czy warto...

@Dorian3d, post #8

http://www.amiga-hardware.com/display_photos/subwayusb_4.jpg

http://www.amiga-hardware.com/display_photos/subwayusb_3.jpg

http://www.amiga.org/gallery/images/5598/1_3956.jpg

Ostatnia modyfikacja: 25.03.2010 11:55:26
[#10] Re: Subway USB - czy warto...

@alekc, post #6

Do Deneb można podłączyć kartę dźwiękową na USB.

[#11] Re: Subway USB - czy warto...

@lord_spider, post #10

no fajne

A do Subway USB można D-Link DUB-E100 i działa z PoseidonV4
Natomiast z wersją starszą PoseidonV.3 nie działało poprawnie
Jeszcze tylko muszę pomieszać w protokołach i ogień
http://www.terabyte.vn.ua/upload_images/DUB-E100.jpg

Ostatnia modyfikacja: 25.03.2010 14:40:49
[#12] Re: Subway USB - czy warto...

@lord_spider, post #10

Subway USB działa w standardzie 1.1
Ale można podłączyć je do a 500 , 600 ,1200 ,1000

Ładujemy Subway USB do a 500 i co mamy neta w a 500 :)

[#13] Re: Subway USB - czy warto...

@Dorian3d, post #12

Co do Subway i karty dźwiękowejna na usb to nie wiem może jakaś działa
Z tym nowym PoseidonV4

Ostatnia modyfikacja: 25.03.2010 14:48:58

Ostatnia modyfikacja: 25.03.2010 14:49:17

Ostatnia modyfikacja: 25.03.2010 14:50:01
[#14] Re: Subway USB - czy warto...

@Dorian3d, post #11

Ten D-Link działa też z Denebem.

[#15] Re: Subway USB - czy warto...

@Dorian3d, post #13

Karty działają, trzeba poszukać wątku choćby na a1k.org. Tylko w sumie nie wiem co z tego za zysk, bo sprzętowo nie zdekodujemy sobie mp3. Plus taki, że kosztuje to nic i można sobie słuchawki podłączyć.

[#16] Re: Subway USB - czy warto...

@radzik, post #15

Czy zyskiem nie jest 16bit 44 kHz?

[#17] Re: Subway USB - czy warto...

@lord_spider, post #10

A testował ktoś takie rozwiązanie kontra Mediator i np SB128?
[#18] Re: Subway USB - czy warto...

@lord_spider, post #16

Obie karty korzystają z Posejdona
Możesz podać modle karty muzycznej chętnie kupię

[#19] Re: Subway USB - czy warto...

@lord_spider, post #16

No ale to obciąża proca... dla mnie ma sens tylko opcja DSP dekodująca mp3. Choć zapewne dla muzyka przydatne będzie 16 bit.

[#20] Re: Subway USB - czy warto...

@Dorian3d, post #18

Ja mam Speed Link SL-8850-TBK VIGO

[#21] Re: Subway USB - czy warto...

@lord_spider, post #20

Dzięki lord_spide

http://www.e3b.de/usb/main_supported_e.html
tu jest lista ale nie aktualizowana

[#22] Re: Subway USB - czy warto...

@Dorian3d, post #21

I nie ma na niej kart dźwiękowych... Może ktoś podać modele z jakim działa poprawnie? Creative ma w swojej ofercie chyba tylko jedną kartę na usb.
[#23] Re: Subway USB - czy warto...

@alekc, post #22

Creative to tylko z Mediator PCI

Sound Cards CT 5880 chipset
ES 1370 chipset
ES 1371 chipset
ES 1373 chipset
EV 1938 chipset

[#24] Re: Subway USB - czy warto...

@alekc, post #22

No podałem, że mam Speed Link SL-8850-TBK VIGO.

[#25] Re: Subway USB - czy warto...

@alekc, post #22

[#26] Re: Subway USB - czy warto...

@radzik, post #25

Dzięki. Z tego sprzętu to wyrzutnia rakiet wygląda najfajniej - po co komu karta dźwiękowa jak się ma taki setup?
[#27] Re: Subway USB - czy warto...

@alekc, post #26

Karta dźwiękowa zawsze się przyda, choćby po to by sprzętowo dekodować mp3, można to wykorzystać pod froggerem i filmiki w mpegu będą żwawiej latać. ;)

[#28] Re: Subway USB - czy warto...

@radzik, post #27

To prawda. Ale ja już mam SB przez Mediatora więc pytanie czy warto dokładać inną na USB. Tak naprawdę to nadal bardzo mnie interesuje temat Delfiny przez clockport Deneba.
[#29] Re: Subway USB - czy warto...

@alekc, post #28

Ta Delfina chyba najrozsądniejsze rozwiązanie. Ponoć ma problemy z Zorro III przy podłączeniu przez Deneb. Natomiast na Zorro II nie ma problemów. Plusem też jest to, że do tej karty można podłączyć dźwięk z układów Amigi i napedów, tego na USB się nie zrobi.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem