[#1] Promowanie WB
Witam Zastanawia mnie jedna rzecz. Interesuje mnie możliwość wypromowania ekranu Cli/wb do trybu VGA bez sekwencji startowej. Znalazłem małą pchełkę która pojmuje boot menu do vga ale niestety nic więcej.

Pod względem technicznym na pewno się da. Os 3.9 umie to zrobić po zainstalowaniu boing bagów. Pytanie czy jest taki ultilitek dla os 3.1?
[#2] Re: Promowanie WB

@Dariusz Tolsdorf, post #1

Cześć
Kiedyś na płycie ACS był taki program, można było bezpiecznie zamknąć system ;) i uruchomić Amigę z cli wypromowanym do trybów VGA. Nazwy nie pomnę - ta skleroza, pamiętam tylko że wzorował się na zamykaniu systemu z W95.

Ostatnia modyfikacja: 24.03.2010 20:48:08
[#3] Re: Promowanie WB

@Dariusz Tolsdorf, post #1

Na aminecie jest programik bootctrl, który po wrzuceniu do s-s, restartuje ami, jak się załaduje z odpowienim parametrem i od tej pory można mieć CLI i Boot menu w trybach dbl.

[#4] Re: Promowanie WB

@Banderas, post #3

On nie działa już go testowałem
[#5] Re: Promowanie WB

@Dariusz Tolsdorf, post #4

Tak na zdrowy rozsądek to nie da się wyświetlić CLI w czasie startu w trybie VGA przed uruchomieniem sterowników.
Z WB jest już lepiej bo LoadWB to ostatnia komenda (nie licząc EndCLI) skryptu więc obsługa różnych trybów graficznych powinna być dostępna.
Teoretycznie można napisać programik który będzie systemowi udostępniał obsługę tych trybów po resecie. Tyle że będzie to generowało kolejny reset przy uruchamianiu kompa. I gdyby dało się to ładnie zrealizować producent kart graficznych do PPC nie męczył by się ze sprzętowym udostępnianiem BootMenu i trybu CLI pod tą kartą tylko wybrał proste rozwiązanie programowe.

Pozdrawiam
[#6] Re: Promowanie WB

@RadoslawF, post #5

Teoretycznie można napisać programik który będzie systemowi udostępniał obsługę tych trybów po resecie

O to właśnie pytam. Botctrl powinien to robić ale nie działa. aastart to robi ale tylko w bootmenu.
[#7] Re: Promowanie WB

@Dariusz Tolsdorf, post #6

pamiętam, że kiedyś udało mi się uruchomić Bootctrl, zaraz pokombinuje i napisze co mi się udało zdziałać.

EDIT: udało się i teraz
na początku s-s dajesz linijke: BootControl install boot MODE=VGA VGAONLY

Ostatnia modyfikacja: 25.03.2010 09:43:45
[#8] Re: Promowanie WB

@Banderas, post #7

Działa, dzięki! teraz co prawda mam 2 resety (bootctrl i rem apollo version 1.8 ) ale czuję się prawie tak jak bym miał monitor PAL a nie VGA :)

Ostatnia modyfikacja: 25.03.2010 15:53:16
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem