[#1] Podłączenie Delfiny
Witam

Dzisiaj składałem moją kanapeczkę i po włączeniu powąchałem i zobaczyłem niezły dymek. Myślałem że zwieracze nie wytrzymają, bo w środku siedzi zestaw który mnie sporo kosztował. Okazało się jednak że nadpalił się kabelek łączący port z Delfiną.

Mam pytanko - czy ktoś wie jak powinno wyglądać połączenie portu zegara z delfiną?

Chodzi dokładnie o tą kartę:

http://www.amiga-hardware.com/download_photos/delfinaflipper_1_big.jpg

Manuala gdzieś zapodziałem a na necie nie mogę znaleźć :/

[#2] Re: Podłączenie Delfiny

@pampers, post #1

Obadaj które piny to masa na amidze i na delfinie, potem jak będziesz wiedział gdzie jest masa do podłącz je według tego na których pinach ona jest. Taśma jest 1 do 1, tak więc nie ma problemu :). Wrazie co jestem chętny na ta upalona delfina w przypadku gdy faktycznie sie spieprzyła :)

[#3] Re: Podłączenie Delfiny

@arti4-92, post #2

Miernika brak.

Kurde czy nie ma ani jednej osoby która wie jak podłączyć to cholerstwo?

EDIT: AmigaKit zrobi mi kabel, pisali że max może mieć 12cm czyli wychodzi na to że albo muszę wywalić fast atę albo lutować i próbować zmieścić ją gdzieś indziej..

Ostatnia modyfikacja: 04.04.2010 13:23:09
[#4] Re: Podłączenie Delfiny

@pampers, post #3

Kabel to nawet ja ci moge zrobić ;) Nie rozumiem jak można nie mieć miernika w chacie, przecież nie musi mierzyć indukcyjności czy pojemności, wystarczy taki za 8 zł...

[#5] Re: Podłączenie Delfiny

@arti4-92, post #4

Dużo rzeczy jeszcze będziesz musiał zrozumieć na tym świecie na to wychodzi.

[#6] Re: Podłączenie Delfiny

@pampers, post #1

Witam, tak sie sklada ze tez mam te karte, mam kilka obrazkow jak to sie podlacza, podaj jakis e-mail to ci wysle.

[#7] Re: Podłączenie Delfiny

@MrBooger, post #6

MrBooger: email mam w profilu, dzięki z góry za pomoc!

[#8] Re: Podłączenie Delfiny

@MrBooger, post #6

Wrzuć na forum. Temat może zainteresować więcej osób.
[#9] Re: Podłączenie Delfiny

@pampers, post #1

Manual do Delfiny rzecze jako następuje:

Pay special attention to aligning the cable to the clock port pins correctly. Some Amiga 1200 models have clock slot connector wider than Delfina 1200 connector; in that case be sure to use only the rightmost pins of the clock port. You may have to cut off the other pins in order to make the cable fit. You won't need the the additional pins for anything. Consult the scheme for cable orientation, or check the pictures in the online manual if you are unsure which way round the connector must be placed.
(...)
The red marker of the clockport cable must face towards the accelerator board of the A1200 (away from PCMCIA). On the Delfina, the red marker must face to the 26 pin connector.

To by chyba wyjasniało wszystko.

Ostatnia modyfikacja: 04.04.2010 23:06:03
[#10] Re: Podłączenie Delfiny

@Krypol, post #9

Znalazłem instrukcję, kabelek a AmigaKit dzisiaj doszedł. Podłączyłem Delfinę i działa :) Okazało się że moje ostatnie felerne podłączenie naruszyło tylko kabel i Delfina gra.

[#11] Re: Podłączenie Delfiny

@pampers, post #10

Witam. Pozwolę podpiąć się pod temat. Ciągle mam problem ze swoją Delfiną, ale mam ciągle za mało czasu, żeby się za to zabrać...

@ Pampers: mógłbyś sprawdzić jakość dźwięku ze swojej karty? Ja mam problem ze swoją dokładnie opisany tu : http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&t=72354#reply_73022 . Prosiłbym o informację jak u Ciebie wygląda sprawa jakości dźwięku.

[#12] Re: Podłączenie Delfiny

@gorzyga, post #11

Gorzyga: próbowałem narazie tylko odpalać mp3 przez Amplifiera i nie mam żadnych problemów z dźwiękiem. Słuchawki mam podłączone bezpośrednio pod delfinę. Jedyny problem jaki zauważyłem to rwanie podczas operacji dyskowych i czasami jak robię coś na workbenchu.

Jakiej długości masz kabel łączący delfinę z A1200?

[#13] Re: Podłączenie Delfiny

@pampers, post #12

Na razie nie mam dostępu do Amigi - ale ma on coś koło 5-7cm - jest takiej długości, że ledwo starcza do zamontowania karty poza płytę główną.

[#14] Re: Podłączenie Delfiny

@gorzyga, post #13

Hmm, no to problem kabla wykluczony..

Kurcze ja u siebie nie zauważyłem żadnych objawów, używam karty CF. Próbowałeś z różnymi wersjami delfina.library? Czy objawy są takie samy przy używaniu delfinowego playera mp3?

Aha, nie wiesz może jak wyeliminować czkawkę jaką dostają odtwarzane mp3? Myślałem że to wina CFki ale z ramu jest to samo. Zmiana buforów nic nie pomaga.

[#15] Re: Podłączenie Delfiny

@pampers, post #14

Ja się dużo nie bawiłem swoją kartą - muszę w końcu się zebrać. Ale nie zauważyłem czkania (odpalałem mp3 na Song Playerze, mp3 w 128kbit). Próbowałem z kilkoma wersjami biblioteki i ciągle miałem to samo. Nie muszę nawet odpalać playera, wystarczy, że w preferencjach Delfiny przełączę ją na częstotliwość wyższą niż 32kHz to od razu szumi...

[#16] Re: Podłączenie Delfiny

@gorzyga, post #15

Jaki to rodzaj szumu... Szum biały? Czy cyfrowy kwantyzacyjny? Bo szum szumowi nierówny to samo dotyczy zakłóceń. Sugeruję powęszyć oscyloskopem i zobaczyć co się dzieje na wejściu i wyjściu kodeka przy różnych wariantach taktowania. Warto by też sprawdzić czy sygnały na clockporcie mają właściwe przebiegi i czy nie ma szpilek kiedy pracują urządzenia typu dysk twardy/flop czy mysz.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem