[#1] Problemy dźwięk/obudowa E-Box
Witam,
No więc dzisiaj dopadła mnie załamka. Kupiłem w końcu obudowę E-box od jednego z kolegów z ppa. Niby wszystko ok, instrukcja krok po kroku, instalacja z "książką" w ręku przez dwie godzinki z uważnym czytaniem, power i jazda. Działa. Wszystko chodzi ok, klawisze, myszka, stacja dysków hd, cd. Diody pomrugują i gęba się raduje......
....... ale do momentu włączenia dźwięku. Trzaski, piski, no niby coś tam słychać ale co to k**wa za dźwięk !!!
Przeanalizowałem sytuację, pomyślałem że może coś zjechałem podczas instalki i Paula zdechła. Podejrzewałem PC key, jakoś niezbyt mi się ten patent spodobał. Posprawdzałem wszystko jeszcze raz, nic zero efektu, dzwięk cichy i "skrzypiący" Myślę sobie a niech tam, zamówię nową płytę i wszystko będzie zapinać jak "ta lala". Właśnie przed chwilą przekonałem się, że "guzik" prawda. Cała inwestycja na nic. Nowa płyta bangla, ale też dźwięk zdechnięty !!!
Totalna załamka. Co mogło się zdarzyć ??? Może mam jakieś zwarcie??? Ale gdzie??? Proszę o pomoc !!!

... swoją drogą, 10 lat w obudowie PC ATX, wszystko polepione i żadnych problemów z dźwiękiem obrazem czy czymkolwiek. Ech, "mechanizacji" się zachciało a miałem sam zrobić obudowę. Już żałuję wywalonej kasy...

[#2] Re: Problemy dźwięk/obudowa E-Box

@thomek, post #1

Uspokój się, nie jest to zapewne wina Pauli, ponieważ spotkałem się z czymś takim niejednokrotnie (tyle, że z obudową Infinitiv) i nigdy przyczyną nie była płyta główna. W moim wypadku po wielu bojach znalazłem rozwiązanie - Spróbuj sprawdzić, czy jest dokładnie dociśnięta płytka zasilania płyty głównej. Musi ona być w pełni przytwierdzona. W E/Boxie jest ona umiejscowiona tuż przy złączu zasilania płyty głównej i pochodzi z zasilacza. Daj znać czy to pomogło. Pozdrawiam.

Ostatnia modyfikacja: 06.04.2010 20:23:04
[#3] Re: Problemy dźwięk/obudowa E-Box

@thomek, post #1

Przyczyną złego dźwięku z Pauli jest brak napięcia -12V. Nie mylić z +12V!.
Jak masz miernik to sprawdź czy na gniazdku zasilania płyty A1200 jest -12V

http://www.ianstedman.co.uk/Amiga/amiga_hacks/Amiga_Power_supplies/power-plug.JPG

Ot i wszystko...
[#4] Re: Problemy dźwięk/obudowa E-Box

@stachu100, post #3

A dokładnie brak zasilania do wzmacniaczy operacyjnych TL072 jak dobrze pamiętam zasilane sa one napięciem symetrycznym + - 12V dośc często zdarza sie różne dziwne usterki z tym związane.
[#5] Re: Problemy dźwięk/obudowa E-Box

@Minniat, post #2

Poszło, dzięki bardzo kolego, kamień z serca i płyta główna w zapasie Dociskałem to złącze dość mocno, ale okazało się, że trzeba jeszcze mocniej ! Co za ulga, jutro wreszcie skręcę obudowę jak tylko odpowiednio długi kabel do hdd i cd kupię!!! Czasami cierpliwości nie wystarcza do tego wszystkiego......

Dzięki wszystkim za pomoc, w końcu mogę poświętować 25-lecie amigi ze sprawnym sprzętem A swoją drogą firmy, które produkują czy raczej produkowały lub importują obudowy do a1200 powinny nieco lepiej popracować nad instrukcjami obsługi. Technika opisowa to przecież swoisty koszmar, mały schemat newralgicznych punktów na pewno by nie zaszkodził, a ilu nieprzespanych nocy by zaoszczędził Zresztą nigdy nie byliśmy rozpieszczani przez los Żałuję, że z braku czasu projekt mego desktopa poległ

Pozdrawiam

Ostatnia modyfikacja: 06.04.2010 22:25:18
[#6] Re: Problemy dźwięk/obudowa E-Box

@thomek, post #5

To super, że problem okazał się być drobnym. Też z tym walczyłem, mało co zawału pikawy się nie nabawiłem, bo takoż myślałem, że puściłem z dymem Paulę.
Ale przy okazji jest to nauka ważna dla wszystkich, którzy pakują się w "towery". Niedawno wspominałem, że zarówno komfort pracy na takim składaku, jak i sam komfort instalowania oscyluje w okolicach zera. Dziś sobie gmerałem w numerach "Magazynu Amiga" i trafiłem na artykuł pana Stanisława Węsławskiego - "Wierzę w wieżę". Tekst, z założenia, ma zachęcać do pakowania się w towery, ale... Ale jak się przeanalizuje te wszystkie manewry, które pan Węsławski (szacun i kapelusz z głowy za nieocenione teksty o tajnikach cyfrowego malowania i obróbki grafiki), przeprowadzał, to się momentalnie odechciewa pakowania Amigi w wieżowe obudowy.
Sam też pakowałem dwie A1200 w obudowy Infinitiv. (Bo karty "Toccata" były potrzebne, nie tyleż mi, co mojemu szpecowi od montażu). I odradzam każdemu. Kiedyś to miało jakiś sens, prawdaż, bo summa summarum, z dokupieniem slotów Zorro et cetera wychodziło taniej i prościej, niż szarpnięcie się na A4000. Dziś zdecydowanie polecam, jak kto potrzebuje Zorro, rozejrzenie się za "czterotysiączką". Taniej, lepiej. profesjonalniej. Obecnie nie widzę uzasadnienia dla wojowania z tymi wynalazkami typu E-Box i Infinitiv. Kiepskie to były patenty, niedopracowane, zdecydowanie pomyślane jako sposób na wyszarpanie kasy. Smutne to, bo przecież niewiele było trzeba, by opracować, wyprodukować, sprzedać porządne pudło na płytę główną A1200.

Z szacunkiem
Des

[#7] Re: Problemy dźwięk/obudowa E-Box

@Des, post #6

To ja poproszę adres tego sklepu gdzie A4000 wyjdzie taniej niż A1200+zorro+wieża.

Pozdrawiam
[#8] Re: Problemy dźwięk/obudowa E-Box

@RadoslawF, post #7

Fajnie by było, gdyby były sklepy z Amigami 4000, prawdaż? Ale że takich raczej nie ma, to trzeba pilnie pilnować piłujących pazernie podających na aukcjach, albo się po przyjacioły pytać, kto ma A4000 do popchnięcia. Rozglądałem się we Francji, bo akurat ten piękny kraj odwiedzam regularnie, no i tam A4000 "gołą", w idealnym stanie można zdobyć za równowartość dwóch tysięcy złotych polskich. A widzę, że właśnie na Allegro ktoś wystawia A1200 Tower z procesorem 040 za blisko tysiąc złotych. No to chyba warto tego tysiaka dołożyć i kupić A4000? Nie jest tanio, fakt. Ale powiedz mi, gdzie jest sklep, w którym za niewielkie pieniądze dozbroisz A1200 Tower w sloty Zorro? I weź jeszcze pod uwagę te wszystkie problemy z "kanapkowatością" takiej na siłę rozbudowanej A1200. To chyba lepiej się przejechać (tanio) autobusem do Paryża i stamtąd sobie przytargać A4000. Zdecydowanie mniej stresu.
Ja wiem, że mam ortodoksyjne podejście, jednak takie moje prawo, jak sądzę. Nie lubię upychanych w wieże A1200; to taki bezzasadny tuning, jak automatyczna skrzynia w Daihatsu Feroza

Z szacunkiem
Des

[#9] Re: Problemy dźwięk/obudowa E-Box

@Des, post #8

A, no i zawsze jest taka opcja - tania i łatwo dostępna A2000. Że bez AGA? Ale są przecież karty gfx. Że tylko Zorro II? Prawda, no ale to i tak lepiej, niż AGA; oczywiście nie mam na myśli Amigi sprowadzonej do poziomu prostej maszynki do łamania dżojstików.
Wiem, że marudzę, ale już tak mam, że szkoda mi każdej zdemolowanej, klasycznej A1200 wpakowanej dla bajeru w jakieś blachy.

Z ogromnym szacunkiem
Des

[#10] Re: Problemy dźwięk/obudowa E-Box

@Des, post #9

Że bez AGA? Ale są przecież karty gfx.

To tak jakby powiedziec: Nie ma wody? Ale jest przeciez oranzada w proszku. :)

Przeciez to sa dwa rozne "urzadzenia". AGA jest do starych (i tych sredniostarych) gier oraz demosceny (bo ECS to jest porazka i izolowanie sie od wielu gier/programow), natomiast karta GFX jest do komfortowego uzywania WB (bo gier i tak za bardzo nie ma na GFX). :)
[#11] Re: Problemy dźwięk/obudowa E-Box

@Andrzej Drozd, post #10

No tak, rację masz. Swoją, bo każdy ma tylko swoją. prawda?
Przecie wspomniałem, że nie chodzi mi o Amigę jako "maszynkę do gier".
Dobrze by było mieć Amig kilka rozmaitych - choćby tylko 500, 1200, 2000, 4000. Każda do innych celów - ta do gier, ta do dłubania w LW, tamta do przeglądania klasycznych demosów i czegoś jeszcze. Heh, no marzy się...

Z szacunkiem nieustającym
Des
Ps. Wolniutko zdążam w tym kierunku. Póki co, mam dwie - 1200 i 500. Następna będzie 2000, zaś do A4000 niespecjalnie się palę, jednakowoż mam na oku taką jedną, z Cyberstorm MK II 68060/50. Tylko muszę obecnego właściciela tak umęczyć, że mi sprzeda

[#12] Re: Problemy dźwięk/obudowa E-Box

@Des, post #8

Z samymi nie ma ale są portale w stylu allegro a tam można i A4000 trafić i można do A1200 dokupić sloty zorro i towerkę.
Tylko za cholerę ta A4000 nie będzie tańsza od tej A1200+zorro+tower.
Więc dlaczego napisałeś że będzie ?

Pozdrawiam
[#13] Re: Problemy dźwięk/obudowa E-Box

@RadoslawF, post #12

Przepraszam, masz rację. Nie sprawdziłem aktualnych cen i zakładałem w ciemno, że wyjdzie taniej. Mea culpa.

Z szacunkiem
Des

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem