[#1] Mysz przestała działać!
Witam, wczoraj uruchomiłem Amigę i zauważyłem że nie działa lewy klawisz. Odłożyłem sprawę na później i podłączyłem zapasową. Dziś odświeżyłem temat: wyjąłem tę wtyczkę. przedmuchałem i włożyłem z powrotem. Efekt: nie działają oba klawisze :(

Od czego zacząć?

[#2] Re: Mysz przestała działać!

@jaa2, post #1

jk posiadasz to weż miernik i sprawdz ciągłość przewodów...a jak to nie pomoze to bedizesz musiał przelutować switche

[#3] Re: Mysz przestała działać!

@Amigowiec_1987, post #2

Też tak myślałem. Switche były kilka miesięcy temu wymieniane i nie powodowały żadnych problemów.

[#4] Re: Mysz przestała działać!

@jaa2, post #3

Być może wyrobiona jest już wtyczka myszki. Ale najpierw sprawdziłbym czy jest przejście na każdym z przewodów mychy.

[#5] Re: Mysz przestała działać!

@Blackout, post #4

Przejście wszędzie jest, również na masie.

[#6] Re: Mysz przestała działać!

@jaa2, post #5

A sprawdziłeś miernikiem czy swiche działają ?

[#7] Re: Mysz przestała działać!

@Blackout, post #6

A jak to zrobić? Wydaje mi się że ciężko to wykonać nie mając drugiej pary rąk.

[#8] Re: Mysz przestała działać!

@jaa2, post #7

mozna ;) musisz mieć sprytne ręce ;)

[#9] Re: Mysz przestała działać!

@Amigowiec_1987, post #8

Zaprzęgę ojca do pomocy :) Wygląda na to że jednak switche. Jak jakieś znajdę to wymienię i niebawem dam znać.

[#10] Re: Mysz przestała działać!

@jaa2, post #9

Może to już czas zmienić mysz? Na allegro jest trochę interfejsów do myszy pecetycznych. Zakup interfejsu jest jednorazowy, potem w razie W koszt wymiany myszy pecetowej to 10-15PLN (zależy jakie myszy preferujesz). Moje Amigowe myszy już dawno poszły w niebyt. Zostawiłem sobie tylko czarną AT - tak z sentymentu.

[#11] Re: Mysz przestała działać!

@Red_Bullet, post #10

te interfejsy nie dzialaja ze wszystkimi myszkami pecetowymi

[#12] Re: Mysz przestała działać!

@HOŁDYS, post #11

Tru Tru, pociolem szescsete, zamontowale takie cóś i z zadna z moich 3 mych(ps2/usb) nie dogaduje sie.

[#13] Re: Mysz przestała działać!

@HOŁDYS, post #11

Ooo, no to żeś mnie zaskoczył. Ja kupiłem coś co się nazywa Ami Zorro PS2. Jeszcze nie trafiłem na myszkę która by z tym ustrojstwem nie działała. Może to co teraz stoi na alledrogo to jakiś dziwny produkt? Najlepiej chyba kupić pojedynczy interface który wpina się między pora a myszkę - bez udziwnień.

[#14] Re: Mysz przestała działać!

@fazior, post #12

Ja mam interfejs myszy ps2 (zewnętrzny), działa super, 3 różne myszki podpinałem i działały.

[#15] Re: Mysz przestała działać!

@fazior, post #12

Może masz walnięty ten interfejs, bo mysz na ps/2 musi działać.

jaa2, zwieraj 2 nóżki od switcha kabelkiem, to będziesz wiedział, czy działa czy nie.

[#16] Re: Mysz przestała działać!

@jaa2, post #1

To że masz przejście na kablu nie oznacza, że jak go zegniesz to będzie dalej przewodzić. Jeżeli Twoja mysz jest już wiekowa to bankowo masz ukręcony przewód zaraz przy tulejce osadzającej w obudowie. Jest również możliwe, że ta sama historia jest z drugiej strony przy wtyczce. Profilaktycznie wymocz wtyczke w IPA (izopropanol) i sprawdź przyciski, jeżeli są kiepskiej jakości to mogą paść bez powodu.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem