[#1] Problemy z FastATA
Witam. Otrzymałem ostatnio kontroler FastATA i po ciężkiej walce udało mi się go uruchomić. Kontroler ruszył, dysk zagadał, ale... Przyszedł czas instalacji sterowników. Po zainstalowaniu w trakcie odpalania systemu otrzymuję komunikat: "I can't find Fast-ATA2/EIDE Controller". Sterowniki FastATA'99v71a34 ze strony Elboxu, pasują podobno do wersji MK1/MK2. Macie pomysł?
[#2] Re: Problemy z FastATA

@kwaku85, post #1

Brak docisku fast aty do płyty Amigi.

Benedykt Dziubałtowski

[#3] Re: Problemy z FastATA

@kwaku85, post #1

odpalasz fastataprefs ?

a potem ATA3.Driver ?

prawdopodobnie masz nie wlasciwe sterowniki (z MKIII nie zadzialaja na MKI i MK II)

jaki masz nr seryjny na fast acie (po nim rozpoznaje sie wersje)

[#4] Re: Problemy z FastATA

@HOŁDYS, post #3

Ciężko mi teraz będzie sprawdzić wersję bo wczoraj do północy walczyłem z wlutowaniem tego kontrolera w płytę i domykaniem już na stałe mojej Amigi Teraz będę cierpiał. O dziwo kontroler chodzi i jest duuuuzo szybszy od tego oryginalnego w A1200. Chyba że to nowszy FastATA? I sterowniki od FastATA/FastATA-2 go bolą?
[#5] Re: Problemy z FastATA

@kwaku85, post #4

moze tak byc ... ja mam wersje MK II GOLD i szopki byly ze sterami od MK III

Pytanie z mojej strony inne .. skoro wszystko smiga i dziala czemu na sile chcesz te nowe stery wgrywac >??

Ostatnia modyfikacja: 15.04.2010 21:07:34
[#6] Re: Problemy z FastATA

@kwaku85, post #4

O dziwo kontroler chodzi i jest duuuuzo szybszy od tego oryginalnego w A1200

a co tu sie dziwic ..:)) ja raczej dziwie sie tobie :D
Przeciez standartowy IDE to PIO 0 3 MB/s .. a EIDE Fast ATY to PIO4 7 MB /s (przy MKII PIO 5 10.5 MB /s na apollo 68040/40)

Fast ata zalezy jak ustawisz w prefsach i zaleznie od procesora potrafi niezle wykorzystac nowy typ dysku

[#7] Re: Problemy z FastATA

@HOŁDYS, post #5

No generalnie skoro producent przewidział użycie sterownika do tego urządzenia, a do tego ciągle wydaje jego nowsze wersje, to znaczy chyba warto zainstalować oprogramowanie do tego FastATA. Nie mam nawet żadnych ustawień, jak go włożyłem, tak chodzi.

Zamiast dysku mam kartę CF. Nie wiem jak to współpracuje ogólnie z kartami, ale muszę przyznać że mimo braku jakiegokolwiek sterownika odczyt CF/CDRom znacznie przyspieszył :)
[#8] Re: Problemy z FastATA

@HOŁDYS, post #3

Jedyny numer jaki udało mi się wypatrzeć to 0805845. Drivery z MKIII również nie podeszły. Ewidentnie Ami nie rozpoznaje urządzenia. Dziwne, bo mimo że nic nie jest zainstalowane kontroler zdaje się pracować normalnie.
[#9] Re: Problemy z FastATA

@kwaku85, post #8

08 to chyba FastATA MKI. Mam stery do niej jeżeli jesteś zainteresowany (mam taką samą). Jeżeli mam na skrzynce, to mogę podesłać nawet teraz. Jak nie mam, to dopiero po 14:30. Z moich (i nie tylko - Hołdys też o tym pisał kiedyś) obserwacji wynika że z dyskiem FastATA chodzi szybciej niż z kartami. Ja mam SanDiska XtremeIII (czyli diabeł i szatan w jednej osobie), a wyciąga max 2MB/s na 68030. Nie wiem, może to wina przelotki IDE-CF. Nie bardzo mnie to boli, gdyż CF służy mi tylko i wyłącznie do przenoszenia danych z pieca na Ami.

Sterowniki w odpowiedniej wersji są wymagane do poprawnej pracy. Bez sterowników FastATA zachowuje się jak przelotka 2,5"->3,5"

Ostatnia modyfikacja: 16.04.2010 08:11:12
[#10] Re: Problemy z FastATA

@kwaku85, post #7

Zamiast dysku mam kartę CF. Nie wiem jak to współpracuje ogólnie z kartami

na mojej karcie Kingston CF 4GB w trybie PIO5 uzysklalem wynik 9 MB/s o 1.5 MB mniej niz na dysku 5200 rpm 80 GB IBM

co do sterow .. nowszy nie znaczy lepszy .. ja dzialam na starszych sterownikach i jest ok.

po uruchmieniu amigi (pierwszy raz) bez seqwencji startowej wpisz
ATA3Prefs - zrobi sie autoconfig fast aty i to jak masz ja skonfigurowana

Czasami sa problemy przy trybie PIO5 (zalezy od producenta dysku,kart CF)

[#11] Re: Problemy z FastATA

@kwaku85, post #8

Podaj numer seryjny urządzenia i wyślij maila do elboxu, oni odeślą Ci właściwe sterowniki. Sam tak zrobiłem, kiedy kupiłem "gołą" fastAtę. Niestety nie byłem zadowolony z szybkości, jaką oferowała w połączeniu z CF, więc ją sprzedałem.

[#12] Re: Problemy z FastATA

@HOŁDYS, post #10

Hołdys, zaczynam podejrzewać, że adapter ide2cf ma tu sporo do powiedzenia. Z miesiąc temu stawiałem system na cf i kopiowanie plików przebiegało 3-4 razy wolniej niż na tależowcach.

[#13] Re: Problemy z FastATA

@Red_Bullet, post #12

RedBul: bo masz racje karta dziala wolniej .. SANDISK dzialal tylko w PIO4 ..
mi sie trafil jakis dobry KingStone4GB

byc moze zle masz jeszcze ustawiona wartosc MAX TRANS w HD TOLBOXIE i pewnie deafaultowe watosc blocku 512bajtow :)

[#14] Re: Problemy z FastATA

@Red_Bullet, post #9

Byłbym bardzo wdzięczny za sterowniki. Zastanawia mnie tylko to, że na stronie Elboxu sterowniki dla ATA1 i ATA2 są takie same. Ale warto spróbować. Powiem jeszcze że bez sterowników ta FastATA nie pracuje jak przelotka 2.5 -> 3.5. Transwer jest zdecydowanie szybszy. Może uda mi się sprawdzić prędkość to wrzucę wynik.
[#15] Re: Problemy z FastATA

@kwaku85, post #14

bo buforowany :) Za pomocą sterów na pewno wyciągniesz szybszy transfer

[#16] Re: Problemy z FastATA

@PrzemasIII, post #15

Buforowanie daje 10-15% przyrostu prędkości transferu. Tak przynajmniej twierdzi Elbox w opisie do 4xEIDE Controller. Wracając do FastATA to daję cytat z instrukcji obsługi:

Uwaga: Kontroler bez oprogramowania ATA3.driver obsługuje tylko PRIMARY PORT i pracuje jak standardowy kontroler A1200.

[#17] Re: Problemy z FastATA

@Red_Bullet, post #16

tak wtedy jest po prostu przelotowy ...(nie aktywny)

[#18] Re: Problemy z FastATA

@Red_Bullet, post #16

Co nie zmienia faktu że kontroler nadal nie działa, wygląda na to, że któryś z MACHów jest uszkodzony. Płytka wygląda dobrze.
[#19] Re: Problemy z FastATA

@kwaku85, post #18

w jakis sposob zdiagnozowales ze kontroler nie dziala ?
jakie sa obiawy ? i po co wlutrowales to w plyte A1200 ????

[#20] Re: Problemy z FastATA

@HOŁDYS, post #19

Musiałem małą płytkę usunąć ze względu na "obszerny" CDRom. Zresztą po tym zabiegu FastATA wystartowała. Wcześniej nie mógł ruszyć, prawdopodobnie zimne lute pod goldpinami w płytce głównej. Nie wiem nawet gdzie szukać przyczyny tego że nie jest widoczny jako FastATA. Działać działa, ale nic poza tym.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem