[#1] Phase5
Dziś próbowałem za wszelką cenę zdobyć kontakt mailowy do kogokolwiek z firmy Phase5. Niestety ludzie tworzący tą firmę zniknęli w czeluściach internetu bez śladu. Ktoś pisał kiedyś na forum, że ma kontakt z kimś z tej firmy. Jest możliwe żeby jakoś się z nimi skontaktować?
[#2] Re: Phase5

@kwaku85, post #1

Firma Phase5 przestała istnieć dawno temu (angielska Wikipedia zna dokładną datę). Bałagan po Phase5 przejęła firma DCE. Wychodziły nawet karty PPC i graficzne B/CVision do Amigi już spod znaku DCE.

Ostatnia modyfikacja: 22.04.2010 10:11:29
[#3] Re: Phase5

@kwaku85, post #1

A z kim dokładnie i w jakiej sprawie ?
[#4] Re: Phase5

@kwaku85, post #1

pisz na adres holdys@phase5.de

prezes siedzi i czeka na twoj mail OK

[#5] Re: Phase5

@Jacek Piszczek, post #3

Serwisowanie Amigowego sprzętu to dziś trudne zajęcie, szczególnie że nie można zdobyć nigdzie dokumentacji do urządzeń. Np co jest potrzebne żeby karta CyberStorm PPC ruszyła w A4k. O ile wiem że zdobycie schematów z wielu względów jst niemożliwe, to może jakaś podpowiedź kogoś ze świętej pamięci Phase5 pomogłaby rozwiązać problem.
[#6] Re: Phase5

@kwaku85, post #5

Pozostaje ci kontaktować się z DCE albo spróbować napisać do ludzi z bPlanu.
[#7] Re: Phase5

@kwaku85, post #5

Sprawdź ten link:

http://phase5.a1k.org

może znajdziesz tam to czego potrzebujesz.
[#8] Re: Phase5

@Jacek Piszczek, post #6

W DCE otrzymałem twardą odpowiedź, że jest to ich intelektualna własność i nie będą się nią dzielić. Niby racja, ale nie spodobał mi się ich sposób odpowiedzi. Będą kisić te schematy tam aż te karty będą już tylko w muzeum i nikt nie będzie już ich potrzebował. Sami pewnie ich nie używają, nikt z tego nie skorzysta. Trudno, brniemy dalej.
[#9] Re: Phase5

@kwaku85, post #8

Może Robert Tchórzewski z Animartu Ci pomoże. Niby jesteś konkurencją, ale on w ogóle nie ma czasu na Amigę i może już odpuścił.

[#10] Re: Phase5

@kwaku85, post #8

ot ,stanard , pies ogrodnika , schematy i ta "własnosc" jest im na nic od 10 lat ..ale coz , nie nie udostępnią...bo .. bo nie wiadomo czemu.
[#11] Re: Phase5

@DRACOX, post #10

E tam, to Wrogowie sa, faza, dce, bplan, mostim - jedyne "firmy" ktore zrobily "cos" bez ktorego czegos konrad&consorites by nie istnieli to zdziercy chamy i bandyci zerujacy na amidze(c). Nie moge pomoc KWQ ale jakos temat fazy mnie natchnol, no i ten powrot po 16 latach niebytu amigi, łel a ja durny podniecalem sie pałerkami, potem ałan z linuksem i pegiem z mosem - widac tępy(c) jestem.

Ostatnia modyfikacja: 22.04.2010 22:59:45
[#12] Re: Phase5

@kwaku85, post #8

Bo tego się tak nie robi. Oni Ci powiedzieli wyraźnie.Nie, że nie dadzą tylko ile jesteś wstanie za to zapłacić. Kontaktowałem się z wieloma firmami w sprawie rodzynków dla ppa więc trochę doświadczenia mam. Tekst darmowa reklama w zamian za......... potrafi zdziałać cuda. tak np było z teenagentem dla PPA. Najpierw Metropolis powiedziało NIE ale później przemyśleli sytuację. tekst ten sam leciał, że to ich i oni tego nie dadzą. Ale mieli coś na czym nie zarobią i mogli to dać ppa w zamian za reklamę swojej najnowszej (wtedy gry). DCE penie myśli podobnie albo i nie. Tak czy siak jak będziesz miał coś co im się może przydać to......

Pogadaj z adminami na eab/ppa/exec i czym się da zapytaj czy są wstanie zaoferować reklamę dla DCE na sowich stronach w zamian za udostępnienie dokumentacji. Będziesz miał odpowiednią kartę przetargową będziesz miał potrzebne Ci schematy.

Benedykt Dziubałtowski

[#13] Re: Phase5

@Benedykt Dziubałtowski, post #12

Drogi Benedykcie... Wartość tych reklam czy propozycji jest zerowa dla niemców. Trzeba poczekać aż ktoś zrobi swoją kartę jako open, udostępni wszelką dokumentację... każdy będzie mógł sobie złożyć lub da złożyć komuś za drobną opłatą. Po tylu latach helmuty powinny udostępnić materiały choćby z racji wieku. Wydaje mi się, że się boją tego, że ktoś te karty zacznie produkować. W dobie minimig'a zrobienie karty turbo na sloty w A3k i A4k nie powinno być chyba wielkim problemem dla tzw. psychopatów, których chociażby w naszym narodzie nie brakuje.

Trzeba ten temat podsunąć chińczykom, oni ładnie zeszlifują wszystko i nie będzie dyskusji.

[#14] Re: Phase5

@kwaku85, post #8

Tia... Brniemy dalej. To nihil novi sub sole, standardowa sytuacja w amigowym kawałku rzeczywistości, gdzie nienawiść/zawiść/postawa psa ogrodnika były na porządku dziennym. Nic nie zarobią, udławią się tą "własnością intelektualną", ale się nie podzielą, bo to ICH jest. Żenua.

Sorry za offtopa, ale powiem tak: początkowo podchodziłem do PPA jak pies do jeża. No po prostu się bałem, że rejestrując i wypowiadając się tu wpadnę kolejny raz w piekiełko. A się mile zaskoczonym poczułem - bo klimat jest doskonały wręcz, zdecydowanie najbardziej przyjazny, najbardziej spokojny, najbardziej profesjonalny vortal, jaki znam. Nie tylko z dziedziny vortali komputerowych, ale tak w ogóle. Gdy jestem zmęczony walką o złote kalesony na vortalu, gdzie mam nieszczęście adminować, to wpadam tu, żeby po prostu poczytać i odpocząć. Praktycznie zero agresji, fantastyczna solidarność, podawanie ręki początkującym, zero podziału na "lamerów" i "elitę". Tak zwyczajnie, fajnie i normalnie. Aż się chce tu być, czytać, uczestniczyć. Jeśli nawet pojawiają się zlośliwostki, to takie drobne, bez jadu i wściekłej piany.
Szacun dla wszystkich tworzących tę społeczność, dla adminów i userów.

Z ukłonami
Des

[#15] Re: Phase5

@Des, post #14

OK A co do DCE: sami zrobili sobie pojazd po bandzie . Nie rozumiem takiego podejścia do muzealnego już sprzętu . A może sami prowadzą serwis takich kart lub mają w planach wypuszczenie jakiejś nowej partii ? Szczerze wątpię . Wolę się nie wypowiadać co myślę o takim podejściu.

[#16] Re: Phase5

@PrzemasIII, post #15

Powód może być bardziej prozaiczny i bardzo charakterystyczny dla rynku Amigowego: prawa autorskie. Przejęcie licencji od Phase5 też mogło być obwarowane różnymi warunkami lub Phase5 mogło nie dopatrzeć spraw prawa autorskiego itp. Pewnie się nie dowiemy. Z drugiej strony jak firma mówi kategorycznie "nie" to może dlatego że jest skoncentrowana na czymś innym i nie chce odpowiadać na dodatkowe mejle które biznesu nie generują. Jeśli dadzą jednej osobie to zaraz będzie trzeba dać wszystkim i wszystkim odpisać.

Generalnie spróbujcie znaleźć kogoś z Niemiec żeby się z nimi skontaktował.
[#17] Re: Phase5

@Des, post #14

Przepraszam :)

[#18] Re: Phase5

@DRACOX, post #10

Hmm... A nie robią oni czasem sami serwisu do tych kart? Jeśli tak, to na ich miejscu też nie udostępniałbym dokumentacji konkurencji (zwłaszcza, że za tę "własność intelektualną" pewnie przyszło im ciupkę zapłacić).

A swoją drogą... Niedawno jak był wywiad z jakimś programistą, który nie chciał piętnastoletnich źródeł udostępnić to wszyscy jakoś przełknęli, że chce sobie zakisić.

[#19] Re: Phase5

@recedent, post #18

No cały problem w tym całym DCE to to, że jest to ich "intelektualna własność" i tyle. Nie ma pewnie innych powodów. Albo Pani Sekretarka odczytała wiadomość i odpisała po prostu to co uważała za słuszne, no bo jak to udostępniać coś firmowego.
Nie wiem, nie uda się tego otrzymać- trzeba będzie drążyć CyberStormy aż do skutku. Może coś się uda.
[#20] Re: Phase5

@kwaku85, post #19

Właśnie otrzymałem informację że DCE po prostu nie znosi Amigowców i nie udostępni żadnych informacji. Smutne to. Mimo wszystko będę próbował rozgryźć te karty, no bo co nam innego zostało do czasu NatAmi :)
[#21] Re: Phase5

@kwaku85, post #20

OK

[#22] Re: Phase5

@magiel, post #13

Drogi Benedykcie... Wartość tych reklam czy propozycji jest zerowa dla niemców

Skąd to wiesz?

Benedykt Dziubałtowski

[#23] Re: Phase5

@kwaku85, post #20

Jako ciekawostke powiem, że jakiś czas temu wyprodukowali nowy batch kart E-Matrix 1230. A może to leżaki magazynowe? Karty te trafiły m.in. do sklepu Vesalia.

Zastanawiam się po co produkowaliby E-Matrixy mając prawa do Blizzardów...

[#24] Re: Phase5

@kwaku85, post #20

czyli to nie kwestia IP, tylko nasze amigowe piekiełko ..cóż ..tak to już jest
[#25] Re: Phase5

@kwaku85, post #20

Tak z ciekawosci (o ile to nie tajne) - skad taka informacja? Jakies oficjalne zrodlo, czy plotka?

[#26] Re: Phase5

@recedent, post #25

To w Amigowym świecie istnieją jakieś oficjalne źródła? ;)

Na stronie Vesalii niedawno pojawiły się te karty jako "new".

[#27] Re: Phase5

@strim, post #23

Zastanawiam się po co produkowaliby E-Matrixy mając prawa do Blizzardów...

Może procesor i inne podzespoły do E-Matriksów są dostępne, a do Blizzardów nie?

A może E-Matrix spełnia przypadkiem wytyczne RoHS, a Blizzardy już nie?

[#28] Re: Phase5

@recedent, post #18

Niedawno jak był wywiad z jakimś programistą, który nie chciał piętnastoletnich źródeł udostępnić to wszyscy jakoś przełknęli, że chce sobie zakisić

Witam,

A mógłbyś podać linka albo rozwinąć. Dzięki.

Pozdrawiam

[#29] Re: Phase5

@asman, post #28

Jemu chyba chodzi o wywiad z autorami Wacusia. Pisałem z autorem jemu chyba jest trochę wstyd jak ten kod będzie oglądał ktoś obcy kto ma o tym pojęcie. Podobnie wyrażał się MDW. Ma kody źródłowe swoich gier ale mi pisał, że mu wstyd pokazywać takie funkcje :)

Benedykt Dziubałtowski

[#30] Re: Phase5

@recedent, post #25

Zapytałem pewnego człowieka czy udostępni, ale powiedział mi że nie ma do czynienia z takimi rzeczami, posiada tylko sporo pozostałości po Phase5, ale z rzeczy, które kiedyś były po prostu dostępne. A DCE nie udostępni, bo ktoś od niech nienawidzi Amigowej Społeczności. Nie wiem w czym problem, może nawet nie chcę wiedzieć. W każdym razie ja wracam do pracy, bo mam tu jeszcze kilka Waszych "skarbów" do postawienia :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem