[#1] Karta do A1200 - pomoc w zakupie;)
witam,

Chciałbym rozbudować swoją Amigę o kartę turbo. Myślałem o Blizzard 1220/28MHz 4MB, czy wystarczy do grania w starsze gierki pod WHDLoad?? z góry dziękuje za odpowiedzi.
[#2] Re: Karta do A1200 - pomoc w zakupie;)

@zyga997, post #1

W starsze gierki pisane jeszcze dla A500 wystarczy zwykła pamięć fast.
Do gierek pisanych na AGA z niewielkimi wyjątkami też wystarczy pamięć fast.
Do gierek portowanych z PC i do lokalnych odmian doomo podobnych potrzeba już lepszego procka.
Lepsze procki to będzie od 030/42MHz w górę.
Dobierz więc sobie do potrzeb.

Pozdrawiam
[#3] Re: Karta do A1200 - pomoc w zakupie;)

@zyga997, post #1

Wiesz, no zależy jakie gry masz na myśli. Jest cała masa gier, którym wystarczy podstawowa A1200, ewentualnie z jedynie rozszerzoną pamięcią.
Co do tej karty, o której wspominasz - no w "Nemac IV" zdecydowanie nie zagrasz, podobnie jaki i w "Killing Grounds" na przykład.
Generalnie średnio polecam 1220/28MHz - to daje niewiele więcej, niż zwykłe rozszerzenie pamięci. Karta ma procesor taki sam, jaki siedzi fabrycznie w Ami, tyle że dwukrotnie "podbity". (Aczkolwiek każde przydanie Amidze pamięci RAM ma sens). Jeśli masz możliwość taką, to poszukaj turbo z procesorem 030, nawet najsłabszego. Ale jeśli nie - no to bierz tę 1220/28MHz na początek, zawszeć to lepsze niż golas.

Z szacunkiem
Des

[#4] Re: Karta do A1200 - pomoc w zakupie;)

@zyga997, post #1

ten blizzard jst srednim rozwianiem ,.. proceosr 68020 ..a nie 030 .. pamiec wlutowana 4 MB .. a nie na sim 32 MB ..

szukaj Blizzarda ale 1230 lub 1240 :)

Pamiec 8 MB FAST powinienes kupic za 100 - 120 zl

[#5] Re: Karta do A1200 - pomoc w zakupie;)

@Des, post #3

Nie zgadzam się że ta karta daje niewiele więcej niż zwykłe rozszerzenie pamięci fast!

Goła a1200 posiada ponad 1mips, z fastem ponad 2mips, z tą kartą osiąga ponad 5mips a jest to wydajność cpu 030/25!
Ponadto karta ma na podładzie fpu 68882/28.

Na potwierdzenie opinii innego użytkownika, kolega ma opisaną kartę włożoną do obudowy a4000:

http://www.ppa.pl/graffiti/index.php?kategoria=60&podkategoria=193

I mojej, sysinfo:

http://www.allegro.pl/item1010890261_blizzard_1220_28mhz_4mb_fast_ram_fpu_68882_28mhz.html

Na karcie na dużym ekranie można pograć w gloom deluxe czy breathless, abd3d chodzi też super. Wymienianie killing grounds czy nemcIV to lekka przesada gdzie te gry a w szczególnośći killing grounds tną nawet na 040/40!

Ostatnia modyfikacja: 23.04.2010 19:15:24

Ostatnia modyfikacja: 23.04.2010 19:17:20

Ostatnia modyfikacja: 23.04.2010 19:18:11

Ostatnia modyfikacja: 23.04.2010 19:19:50
[#6] Re: Karta do A1200 - pomoc w zakupie;)

@HOŁDYS, post #4

No ale rozszerzenie 8 MB fast zablokuje możliwość korzystania z dobrodziejstw, które daje PCMCIA. Zatem bo ja wiem, czy warto...

Z szacunkiem
Des

[#7] Re: Karta do A1200 - pomoc w zakupie;)

@atarens, post #5

Przy Killing Grounds i Nemac IV wąskim gardłem są kości AGA, które się nie wyrabiają po prostu, tutaj żaden procesor, nawet 060, nie jest w pełni satysfakcjonujący. Weź też pod uwagę stosunek - osiągi/cena. Chyba faktycznie lepiej trochę pościubić kasy, trochę poczekać i zafundować sobie turbo z procesorem 030.

Z szacunkiem
Des

[#8] Re: Karta do A1200 - pomoc w zakupie;)

@zyga997, post #1

Na to pytanie najlepiej odpowiedziec sobie w ten sposob. Jesli masz czas i pieniadze to kup byle co na poczatek. Potestuj, pobaw sie, jak okaze sie niewystarczajace, dozbieraj, sprzedaj i kup cos mocniejszego. Drugi wariant, potrzymaj kase, dozbieraj i jak sie cos dobrego trafi to wtedy dopiero kup.
Tu na forum popularne sa karty apollo z 040 na pokladzie, ja mam od wielu lat blizarda 040 i tez bardzo sobie chwale. Na mojej dopalce zadko trafial sie jakis tytul ktory zaczynal czkawkowac (payback). Ale wszystkie rzeczy 2d ktore mnie najbardziej interesowaly chodzily super, tylko czy kiedys wogole wykorzystywaly mozliwosci tej karty? Nie wiem, moze tylko onescapee mial wieksze wymagania. Moc w moim przypadku przydawala sie tylko przy tworzeniu i obrobce obrazkow i czasem do sluchania MP3, ale odkad kupiem discmana ktory odtwarza mp3 i SVCD to amiga z ostatniej funkcji byla juz zwolniona :)

Ostatnia modyfikacja: 23.04.2010 19:53:22
[#9] Re: Karta do A1200 - pomoc w zakupie;)

@Des, post #7

Biorąc pod uwagę stosunek osiągi/cena i karty fast-ram i blizzard 1220/28 jaki wniosek się nasuwa? ...............

Nie ukrywam że taka karta jest lepsza:
http://www.allegro.pl/item1001825933_m_tec_030_42mhz_4mb_fast_ram.html

Ale za chwilę ktoś napisze że lepiej troszkę uzbierać i kupić 040, a jak poruszy się temat 040 z całą pewnością ktoś napisze żeby uzbierać na 060...... no i tu koniec ;) pomijając ppc oczywiście
[#10] Re: Karta do A1200 - pomoc w zakupie;)

@atarens, post #9

Czterdziestki to bym nie polecał. Ja wiem, że rozmaite są opinie; co użytkownik, to inne zdanie. Ale moje doświadczenia z kartami z 040 najciekawsze nie są. Owszem, kopa to daje. Ale cholerne grzanie się procesora, problemy z kompatybilnością/niezgodnością, częste zwiechy. No przynajmniej ja tak miałem, i to przy kilku różnych kartach z 040.
Dla świętego spokoju polecam - albo opcja minimalnego komfortu, czyli coś z 030, albo dozbieranie kasy na 060.
Sześćdziesiątkę mam od wielu, wielu lat, no i powodów do narzekań zero. System połatany oxypatcherem, oczywista sprawa, radzi sobie doskonale. Czy PPC lepsze? Zależy, jak dla kogo. Ja z PPC zrezygnowałem po miesiącu zabawy. Nie twierdzę, rzecz oczywista, że to złe rozwiązanie, ale po prostu - mi osobiście niczego ciekawego PPC nie dał.

Z szacunkiem
Des

[#11] Re: Karta do A1200 - pomoc w zakupie;)

@Des, post #3

[/quote] w "Nemac IV" zdecydowanie nie zagrasz[/quote]

W dawnych czasach grałem w Nemac IV, mając tylko rozszerzenie 4MB fast. Wtedy chodził płynnie. :)
[#12] Re: Karta do A1200 - pomoc w zakupie;)

@zyga997, post #1

Ja do WHDload mogę polecić Blizzard'a 1230 MkIV. Mam doświadczenie z kilkoma różnymi kartami turbo do A1200 i z tą miałem najmniej problemów podczas grania na WHDload, poza tym dużą kompatybilność z oryginalnymi instalerami gier na HD. To bardzo popularna karta i myślę, że opinie tą podziela wiele osób ;).

[#13] Re: Karta do A1200 - pomoc w zakupie;)

@-witch, post #11

W dawnych czasach grałem w Nemac IV, mając tylko rozszerzenie 4MB fast. Wtedy chodził płynnie

Pewnie pixele 2x2 i połowa ekranu.Ja odpaliłem to na M-Tecu 030/28MHz i było 2x2 na fulla lub 1x1 na ćwiartce ekranu.

W sumie mogę polecić właśnie tego M-Teca 1230 z MC68030 28MHz.Nie powinna być dużo droższa od rozszerzenia pamięci.

Ostatnia modyfikacja: 23.04.2010 20:37:37
[#14] Re: Karta do A1200 - pomoc w zakupie;)

@strim, post #12

>> Ja do WHDload mogę polecić Blizzard'a 1230 MkIV...

A ja do WHDLoad z czystym sumieniem polecę kartę Super Turbo Elsat 1204 (chociaż to i tak za dużo).

Zyga997 - jeśli chcesz pograć, tak jak piszesz, w starsze gierki, to żadna karta tego typu nie jest Ci potrzebna. Zresztą nowszych gier, które miały by takie wymagania, nie jest wiele i nie są (według mnie) warte rozbudowywania Amigi służącej do grania o kartę turbo.

Jeśli chciałbyś podłubać przy i w systemie, to co innego. Rozwiązaniem najlepszym (według mnie) będzie Blizzard 1230. Oczywiście o ile będzie to OS 3.X.

[#15] Re: Karta do A1200 - pomoc w zakupie;)

@waldiamiga, post #13

M-tec miał max 8mb ramu. Czy dałoby się wlutować więcej i karta zobaczyłaby to? Pytam, bo mam chyba kości sdram 32mb M-tec. Wiem, że tam (karty turbo) były ich własne kości pamięci. Pytam z czystej ciekawości.

[#16] Re: Karta do A1200 - pomoc w zakupie;)

@frywolny_marian, post #14

dziękuję za odpowiedz .
Chciałbym jednak dowiedzieć się co najlepiej kupić aby po prostu nie wtopić pieniędzy. Chciałbym zainstalować sobie poprzez WHDload ulubione gry z młodości ;) takie jak MK II, Super frog itd. Raczej takie gry jak doom itp nie wchodzą w grę:)

Mam już na dysku parę gierek np Pindball Illusions i wyskakuje mi Dos-error 103 - zbyt mało dostępnej pamięci:( tak samo w Fightin Spirit.

Panowie co polecacie ??
[#17] Re: Karta do A1200 - pomoc w zakupie;)

@zyga997, post #16

W takim wypadku wg mnie najlepiej upolować blizzarda 030/50mhz.

[#18] Re: Karta do A1200 - pomoc w zakupie;)

@pampers, post #17

Taki Bizzard to super sprawa. Wkładasz sima 64mb i zapominasz o porblech z pamięcią. Choć powiem szczerze, ze i sim 16mb by wystarczył w zupełności. Takie rozwiązanie jest jednak najdroższe (około 500 plm w tej chwili te karty lecą)

Ja na A600 grałem w gry whdload na 2mb ramu choć było to mało komfortowe(trzeba było wyłączyć opcję preload i gry zaczynają działać na tak małym configu).

polecam koledze fast ram 8mb jeśli zależy mu na pieniądzach. Zalet to ma wiele. Względnie niska cena. Przyśpiesza komputer dwukrotnie. Koniec problemów z whdload. Co do blokowania pcimci to można to bardzo prosto obejść. Zdecydowana większość fast ramów 8mb wymaga ustawienie ilości ramu na zworce. No wiec ja zworkę wywaliłem i włożyłem sobie przełącznik na kabelku który wyprowadziłem na zewnątrz. Jak chce korzystać z pcimci to wyłączam amigę naciskam guzik i mam 4mb ramu. Nadal wystarcz t do większości gier WHDLOAD. Jak nie potrzebuje pcimci to znowu naciskam guzik i mam pełne 8mb fast ramu.

Benedykt Dziubałtowski

[#19] Re: Karta do A1200 - pomoc w zakupie;)

@Benedykt Dziubałtowski, post #18

Pcimci nie będę używał także nie ma problemu. w jakich cenach chodzą Bizzardy z 8mb???
[#20] Re: Karta do A1200 - pomoc w zakupie;)

@zyga997, post #19

Nie ma reguły, za ile upolujesz na alledrogo za tyle będzie ;) Przeglądaj też giełdę na ppa, może wstaw swoje ogłoszenie o kupnie.

[#21] Re: Karta do A1200 - pomoc w zakupie;)

@pampers, post #20

Faktycznie chyba najlepiej będzie jak kupisz kartę z 030 nawet bez simma ,
a pamięć simm możesz kupić w Efunzine :
8 mb za 9,90
16 mb za 12,90
32 mb za 39 zetów

A1200 Blizzard PPC 32mb :)
[#22] Re: Karta do A1200 - pomoc w zakupie;)

@Arkadyy, post #21

Dlaczego wszyscy mu wciskacie akcelerator i co poniektórzy 64MB? Czy tylko mi do grania przez WHDLoad starczało gołe, parę mega fastu? Przecierz napisał, że doomy, gloomy i tp.. go nie interesują. Nie miałem najmniejszego problemu z odpaleniem Super frog czy Pinball Illusions na swojej A1200 z E1204.

Może mam jakąś wyjątkową Amigę, ale nie wydaje mi się:

http://www.whdload.de/games/PinballFantasies.html -
The game requires an installed A1200 or A4000 Kickstart 3.1 image. You need 1.0 MB ChipMem and 0.5 MB OtherMem.

[#23] Re: Karta do A1200 - pomoc w zakupie;)

@frywolny_marian, post #22

Nie zauważyłem żeby ktoś cokolwiek wciskał albo próbował sprzedawać. Po prostu każdy wyraża swoje zdanie oparte na swoich doświadczeniach.

Ja też sugerowałem coś więcej niż zwyczajne rozszerzenie ramu. A nóż po jakimś czasie poza grami zachce się odpalić workbencha i coś w nim pogmerać?

[#24] Re: Karta do A1200 - pomoc w zakupie;)

@pampers, post #23

Ok, "wciskać" to może złe słowo.
Zyga977 wyraźnie napisał o graniu w starsze gry. Ma wydać 700 zł. na Blizzarda MKIV, żeby pograć w Super Froga? Wypadało by wyprowadzić go z błędu i jasno powiedzieć, że akcelerator nie jest mu do tego potrzebny.

[#25] Re: Karta do A1200 - pomoc w zakupie;)

@frywolny_marian, post #24

tak myślałem żeby wydać max. 200zł:)
[#26] Re: Karta do A1200 - pomoc w zakupie;)

@zyga997, post #25

Zrób co uważasz, blizzard IV 030/50 to koszt ok 400-450zł, 040 550-600zł, 060 900-1300zł. Miałbym też jak coś kartę fast-ram elsat 4MB no i te dwie karty co są wystawione na allegro, czyli blizzard 1220/28 4mb+fpu, m-tec 030/42 4mb. Myślę że są w dobrych cenach.
[#27] Re: Karta do A1200 - pomoc w zakupie;)

@zyga997, post #25

Osobiście dołożył bym stówkę i łyknął tą kartę od atarensa:

http://allegro.pl/item1001825933_m_tec_030_42mhz_4mb_fast_ram.html

Zawsze może Ci się zachcieć robić coś więcej niż pykać w starsze gierki. Kiedyś miałem takiego mteca, workbench już ładnie śmiga na tym.

[#28] Re: Karta do A1200 - pomoc w zakupie;)

@zyga997, post #25

Jeśli max 200zł to karta 4MB lub 8MB fast. Do gier w whdload i starszych produkcji scenowych wystarczy. A tak przy okazji polecam demka i magazyny dyskowe - naprawdę fajny klimat tamtych lat! OK

------ edit

oczywiście na 030/42 lepiej demka pośmigają, jak i np. Deluxe/Personal Paint, w DigiBooster więcej kanałów itd :)

Ostatnia modyfikacja: 24.04.2010 16:20:11
[#29] Re: Karta do A1200 - pomoc w zakupie;)

@kjb, post #28

8 MB jest w miare wystarczajaca pamiecia do gier i systemu
Karta FAST RAM Elsatu lub Elboxu kupisz do 120 zl

mozesz zapytac w elboxie czasem cos jeszcze maja nowego

4MB to zdecydowanie za malo .. mozna chyba specyjalnym modulem rozszerzyc o dodatkowe 4 MB ..ale w zyciu go nie widzialem na oczy.

ja uzywam A600 11.5 MB RAM wszystko dziala komfortowo WHDLOAD wczytuje wszystkie dyskietki.

8 MB powinno w zupelnosci wystarczyc . ..

[#30] Re: Karta do A1200 - pomoc w zakupie;)

@HOŁDYS, post #29

Przeginasz ba sam masz ponad 8MB fastu.
Ale skoro twierdzisz że 4MB to za mało a 8MB wystarczy to może napisz dla jakich gier te 4MB Fast to za mało ?

Pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem