[#1] A1200 nie działa po podłączeniu dysku
Witam serdecznie wszystkich. Po kilkunastu latach od (niestety) pozbycia się Amigi600 zakupiłem A1200. Taki powrót do korzeni :) Przeczytałem na forum o ogromnych możliwościach tego modelu i zakupiłem dysk Fuji 6GB oraz taśmę do jego podpięcia. I tu zaczynają się schody.

1) Dysk ustawiony na Master
2) Podpięta taśma zgodnie z opisem czyli pin 1 na płycie = pin 1 na dysku
3) Uruchamiam Ami, zapala się dioda od pracy dysku, słyszę że dysk się rozpędza
4) Dioda pali się jakieś 20 sekund, gaśnie a ekran pozostaje czarny jak węgiel :(

Poratujcie świeżaka koledzy. Pozdrawiam. Janusz
[#2] Re: A1200 nie działa po podłączeniu dysku

@gufner, post #1

A zasilacz jakiej mocy posiadasz kolego? :)

[#3] Re: A1200 nie działa po podłączeniu dysku

@pampers, post #2

PE-3350-2 Taki model. Nie mogę namierzyć na obudowie ile watów. Dodam że lekki strasznie. Może z 200gram ma. Jeszcze ma napisane że 220V oraz 400mA na wejście.

Ostatnia modyfikacja: 24.04.2010 10:37:39

Ostatnia modyfikacja: 24.04.2010 10:39:50
[#4] Re: A1200 nie działa po podłączeniu dysku

@gufner, post #3

Hmm, te lekkie miały raczej wystarczającą moc żeby pociągnąć twardziela..

[#5] Re: A1200 nie działa po podłączeniu dysku

@pampers, post #4

Dysk rusza, pyrka sobie tylko ekran czarny pozostaje. Po odpięciu dysku wszystko jest oka.
[#6] Re: A1200 nie działa po podłączeniu dysku

@gufner, post #1

To, że dysk startuje, nie oznacza jeszcze, że zasilanie jest wystarczające. Sprawdź to, jeśli możesz - wykluczysz najbardziej podstawową przyczynę.
No i trza pamiętać, że Amiga jest bardzo kapryśna we współpracy z twardymi dyskami. Niektórych po prostu nie akceptuje, na zasadzie "nie, bo nie". I nie ma nikogo tak mądrego, by potrafił ten fenomen wyjaśnić. Z inną A1200 może Twój dysk pracować idealnie. Twoja A1200 może z innym dyskiem, tej samej firmy, o identycznych parametrach pracować idealnie. Magia, kurczę...

Z szacunkiem
Des

[#7] Re: A1200 nie działa po podłączeniu dysku

@gufner, post #1

Odłącz taśme od dysku, zasilanie dysku niech będzie podłączone z amiga. Jeśli amiga się uruchomi normalnie, to znaczy, że mocy masz pod dostatkiem i prawdopodobnie dysk masz uszkodzony albo taśmę założoną odwrotnie.

[#8] Re: A1200 nie działa po podłączeniu dysku

@rafgc, post #7

Rafgc: jeżeli to dysk 2,5cala to prąd bierze z taśmy. No właśnie, jaki masz dysk?

[#9] Re: A1200 nie działa po podłączeniu dysku

@pampers, post #8

Mam dysk 2,5 i zasilanie bierze z taśmy. Nie mam jak sprawdzić z innym dyskiem, bo innego nie mam :) Ahh te kobiety :)

Zauważyłem jeszcze jedną rzecz. Mam tasmę niepełną, tzn, w środku wypalona jest zamiast oryginalnej, fabrycznej dziurki, inna zastępcza, penie za pomocą igły. Natomiast na płycie Ami jest komplet pinów. Może taśma powinna mieć tę dodatkową dziurke w oryginale a nie przerabianą rzęcznie. Dodam że dysk nie posiada tego jednego pinu.

Ostatnia modyfikacja: 24.04.2010 13:17:50
[#10] Re: A1200 nie działa po podłączeniu dysku

@gufner, post #9

To nie powinno rzutować. Może warto spróbować uciąć 1 żyłę taśmy?

[#11] Re: A1200 nie działa po podłączeniu dysku

@gufner, post #1

jaki masz kickstart?

[#12] Re: A1200 nie działa po podłączeniu dysku

@Banderas, post #11

3.0, wersja 39.106 na ekranie się wyświetla po odłączeniu dysku.
[#13] Re: A1200 nie działa po podłączeniu dysku

@gufner, post #12

Odgrzewam temat. Po zmianie zworki na Master (poprzednio okazało się że jest na Cable Select) Ami zachowuje się tak, że po włączeniu dioda HD mignie przez pół sekundy po czym znów czarny ekran i cisza. Dysk sobie wiruje i pyrkocze. Sprawdziłem też na dysku firmy IBM i to samo. Oba dyski się rozpędzają, diodka mignie i koniec. Jutro przylecą do mnie inne taśmy. sprawdzę na nich jak Ami zareaguje.
[#14] Re: A1200 nie działa po podłączeniu dysku

@gufner, post #13

Odpowiem w nowym poscie. Przyczyną problemu była zła taśma :) Po podłączeniu do innej wszystko ruszyło. Teraz walczę z instalacją gier przez WHDLoad, która i tak mi nie działa bo wywala błędy, że muszę instalować jakieś XFD czy cos takiego. Ale to w innym temacie jak nie dam rady się popytam :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem