[#1] Tani mediator do A 1200hd
Witam

Udalo mi sie kupic ostatnio amige 1200hd. Jest to moj drugi model, chodz przerwa w uzytkowaniu byla sporawa - okolo 5lat, ale mniejsza o to...

Chcialem zapytac , gdzie i w jakiej cenie mozna kupic tani mediator aby podlaczyc sobie nowa karte graf. pod PCI. Jak patrzylem w jakims sklepie to cena przekracza 500zl na co raczej mnie nie stac, ale jesli nie ma taniej to trudno.
Tak wiec prosze o pomoc, a moze ktos ma do sprzedania tanio to odkupie ??

Ogolnie sorry jesli palnalem jakies glupstwo w poscie, ale jestem kompletnei zeilony gdyz wczesniej uzywalem Amigi 500, ktorej rozbudowa byla bardzo ograniczona...

pzdr. Slayer777
[#2] Re: Tani mediator do A 1200hd

@Slayer777, post #1

... sorrka ze post pod postem ale nie moglem edytowac, a moze jest jakis ospszet aby podlaczyc karte pod AGP ??

Bede wdzieczny za wszelkie rady.
[#3] Re: Tani mediator do A 1200hd

@Slayer777, post #2

Obecnie jedyny Amigopodobny sprzęt do którego można podłączyć kartę na AGP to Pegasos, Efika oraz AmigaOne XE/SE.

W przypadku klasyka mamy możliwość użycia jedynie kart PCI i Zorro.

[#4] Re: Tani mediator do A 1200hd

@strim, post #3

tak ale ile mniej wiecej kosztuje cos taniego i dobrego aby na mojej 1200 postawic os 4.0 lub 4.1 ??

zalezy mi zeby wydajnosc byla proporcjonalna do ceny ??
[#5] Re: Tani mediator do A 1200hd

@Slayer777, post #4

OS4? Tanio się nie da bo musisz kupić kartę BlizzardPPC. Jest konieczna aby odpalić OS4 na A1200. Do tego potrzebna Ci jeszcze będzie jakaś karta graficzna.

Sam koszt BlizzardPPC to przynajmniej 1000 zł.

[#6] Re: Tani mediator do A 1200hd

@Slayer777, post #4

Przypadkiem mam Mediatora do A1200 do sprzedania.
Kupiłem go jako "dodatek" i chętnie sprzedam.
Info poszło na priv.
[#7] Re: Tani mediator do A 1200hd

@Slayer777, post #4

4.0 w obliczu 4.1 nie ma sensu gdyż jest praktycznie nie rozwijany a cena jaką musiałbyś zapłacić za możliwość odpalenia tego na klasyku na pewno Ci się nie spodoba. Zapamiętaj zasadę - w Ami światku "dobre i tanie" to dwie zupełnie inne bajki. Albo coś jest dobre i cholernie drogie albo niedobre i tylko drogie.

Przykład - do odpalenia 4.0 na klasyku, przypuszczając że posiadasz gołą A1200 z HD potrzebowałbyś ponad 1000 zł.

[#8] Re: Tani mediator do A 1200hd

@Logan, post #7

Przykład - do odpalenia 4.0 na klasyku, przypuszczając że posiadasz gołą A1200 z HD potrzebowałbyś ponad 1000 zł.

Najsłabsza karta turbo PPC kosztuje ok. 1200PLN
A niestety AOS4.0 na AGA to po prostu PORAŻKA i tylko zniechęca.
AOS4.0 chodzi dobrze na kartach graficznych czyli do 1200PLN dokładamy koszt slotów ZII + karta GFX na ZORRO + tower lub Mediator + tower + karta GFX na PCI...
[#9] Re: Tani mediator do A 1200hd

@Logan, post #7

aha czyli nie oplaca sie inwestowac, czy tak ?? I jaka jest roznica miedzy HD a bez hd bo szukam na necie i nie ma odpowiedzi...

Mi w sumie chodzi o to aby pobawic sie jak kiedys, w te same gry i w ogole, czy mediator i karta duzo wnosza do calosci, bo naprawdę jak dostalem propozycje mediatora za konkretna kase to mnie zniechecilo...

Jesli mozna to prosilbym o odpowiedz na pytania

1. Czym rozni sie wersja HD ??
2. Co konkretnie daje mi nowa karta graficzna ??
3. Czy system 3.1 jest wystarczajacy, stabilny i czy jest na niego duzo wiecej softu niz na os4.0 lub 4.1 ??
4. Jak jest mniej wiecej cena rynkowa Amigi 1200hd, gdyz chcialbym wiedziec jak duzo przeplacilem :)

Ostatnia modyfikacja: 25.04.2010 08:50:30
[#10] Re: Tani mediator do A 1200hd

@Slayer777, post #9

Ad 1. Wersja HD była oryginalnie sprzedawana z dyskiem twardym. Poza tym nie ma różnic.
Ad 2. Hmm... w ogóle da się pracować? Bo bez karty raczej słabo jeśli myślisz o poważnym używaniu OSu - AGA jest wolna i obsługuje pracę w max 256 kolorach.
Ad 3. Można rzecz, że jest wystarczający, zwłaszcza, że duża część nowego softu wychodzi też na OS 3.
Ad 4. Zależy od stanu ;). Gołą można kupić za 300zł, box za 500... Nową za ok 180 euro.

[#11] Re: Tani mediator do A 1200hd

@strim, post #10

strim widze ze sam uzywasz a1200, i mam pytanie na czym Ty pracujesz, chodzi mi wlasnie o karte... mzoe cos doradzisz, bo jesli mam wydac az tyle kasy, a mam w domu porzadnego PC to amige potraktuje jako powrot do lat dziecinstwa i bede bawila sie tymi samymi programami i grami...

i sorrka ze ten temat staje sie lekko off topem, ale moja wiedza, nawet podstawowa jest mizerna ;/
[#12] Re: Tani mediator do A 1200hd

@Slayer777, post #9

Wow, co za predkosc... spuznilem sie z postem...

1.Wersja HD to nie taka wersja jak dzis, czyli z wysoka rozdzialkai wyjsciem np HDMI, tylko wersja 1200 najprawdopodobniej wyposazona w jakis dysk twardy. Koledzy mnie poprawia jak cos spapralem :)
2.Karta graficzna daje ci mozliwosc odpalenia systemu na monitorze podlaczonym do niej i uzywania rozdzielczosci przeznaczonej dla niej. No i kilku gier ktore mozna wypromowac na systemie. Reszta bedzie chodzic po staremu czyli w palu lub ntsc i bez Scandoublera(min 500zl) sie nie obejdzie. Ale z podlaczonym scandoublerem osobno bedziesz mial osobno na kablu system. Czyli na karcie system i programu pod nim a pod osobnym kablem gry, bez scandoublera tylko na telewizorze.
3.Dla mnie od wieli lat wystarcza, jest bardzo stabilny jak w nim nie grzebiesz. Softu znajdziesz sporo, gier kilka. Ale klasyki najbardziej znane w 99% do odpalenia nie potrzebuja workbencha.
4.Niedawno watek walkowany, mniejwiecej od 200 zl za crap, w gore za egzemlarz dobrze utrzymany.

Co do bawienia sie softem i workbenchem to polecam bardziej 1200 z dopalka i przepuszczanie obrazu z niej przez PC Tuner TV i uzywanie jej pod zwyklym monitorem. Od razu masz flickerfixer i 1 minitor do wszystkiego a nie 2 czyli 1 do systemu i 2 np telewizor do gier.

Ostatnia modyfikacja: 25.04.2010 09:04:23
[#13] Re: Tani mediator do A 1200hd

@Slayer777, post #9

1. Dysk twardy to zasadnicza różnica. Nie wszystko odpalisz z dyskietki, na pewno nie system. Jeżeli chcesz wygodnie używać systemu, grać itp. - HD jest niezbędny.
3. Po "załataniu" i "upiększeniu" różnymi programikami i bajerami jest ok, z oprogramowaniem również dobrze, chociaż to zależy czego oczekujesz. Na to pytanie można odpowiedzieć bardzo rozlegle, a nie zaznaczyłeś konkretów. W te wszystkie stare klasyczne gierki nie pograsz "normalnie" na Os 4.1 - tylko przez emulator.
4. Ktoś założył temat na forum - poszukaj.

Przejrzyj ogólnie FAQ i forum - na pewno znajdziesz odpowiedzi na część pytań.

Jeżeli tak jak napisałeś "Mi w sumie chodzi o to aby pobawic sie jak kiedys, w te same gry i w ogole" to mediator nie jest Ci potrzebny. W 100% zadowoli Cię Amiga 1200 z romem 3.1 + Blizzard 030/50 MHz i 32 MB Ram. Do tego jakiś w miarę pojemny dysk i można poszaleć (gry, programy typu DPaint, starsze demka, słuchanie modów i takie tam)

[#14] Re: Tani mediator do A 1200hd

@Slayer777, post #1

Z Twoich wypowiedzi wynika raczej, ze zależy Ci na klasycznej amidze, więc moim zdaniem powinieneś zainwestować w kartę turbo (np. z 68030), a nie mediatora...
[#15] Re: Tani mediator do A 1200hd

@Slayer777, post #11

Nie mam karty graficznej w A1200 i nawet przy procku 68060 komfort pracy pod AGAtą jest dyskusyjny... Granie, demoscena, okazyjnie poklikanie w workbench - do tego wszystkiego AGA wystarczy.

Ale jak się chce porobić coś więcej, to irytuje niska roździelczość, odświeżanie 70Hz w porywach, oraz niska liczba kolorów przy których WB działa żwawo.

Opcje dołożenia karty graficznej do A1200 są właściwie tylko trzy:
- zakup slotów Zorro i jakaś karta na Zorro (w 500zł pewnie można się wyrobić)
- zakup Mediatora i karty PCI (drożej)
- zakup BlizzardPPC i do niego karty BVision (najdrożej, ale i najlepiej)

Właściwie w każdym powyższym przypadku A1200 musi być przełożona do wieży. Choć niektórzy szaleńcy montują BVision w oryginalnej obudowie.

Dlatego jestem w trakcie zakupu A3000, gdzie bez problemu dołożę kartę :).

[#16] Re: Tani mediator do A 1200hd

@Slayer777, post #11

W takim razie goła A1200+ HDD + 8MB FAST-u wystarczy :D
A ideał do takich zastosowań:
goła A1200 + DD + najtańsza karta turbo z porcesorem 030 OK
Rzecz jasna nie licz na odpalenie AOS4.0 na tym konfigu
[#17] Re: Tani mediator do A 1200hd

@strim, post #15

oki dzieki za odpowiedzi... mysle ze jednak sie wstrzymam z rozbudowa, gdyz za amige dalem 250zl w dobrym/bardzo dobryma stanie, kompletna z 2 dyskami po 1.2 gb, cd-rom, w kij gier i programow, jakis modulator, sampler czy cos takiego, mysz, joystick, gazety amiga, jakies programy na dyskietkach.
Wiem ze plyta glowna to Plyta głowna V.1B z romem 3.0+... Jeszcze sa tam jakies mini dodatki, ale dostane je dopiero kolo srody, dlatego nie wiem jeszcze co dokladnie bede mial jako dodatek...

tak wiec mozliwe ze nawet sie oplacalo...

P.S

Wy pracujecie w takim razie na PC czy Amiga jest waszym komputerem do pracy ??

I ile moze kosztowac taka "najtansza karta" i gdzie ja mozna nabyc, bo na allegro to puchy i malo czesci...

Ostatnia modyfikacja: 25.04.2010 09:21:45
[#18] Re: Tani mediator do A 1200hd

@Slayer777, post #17

u mnie kompem do pracy jest pegasos z morphosem

[#19] Re: Tani mediator do A 1200hd

@Slayer777, post #17

Prawie każdy tu oprócz Amigi ma PC... Niestety świat Amigowy został trochę z tyłu i odpowiedniki niektórych programów nie istnieją na naszej platformie. Niektórzy też zainwestowali w nowy sprzęt PowerPC (jak Pegasos, czy AmigaOne), dzięki czemu można się zwykle obyć bez PC ;).

Jeśli chcesz kupić kartę turbo w sklepie, to jest polski efunzine, niemiecki vesalia, czy brytyjski amigakit. W vesalii pojawiły się właśnie nowe karty E-Matrix 1230, w cenie 199 euro. Używanego Blizzarda 1230 MkIV kupisz za 500zł (chyba najlepsza karta do klasykowego grania). Trochę taniej Apollo 1230, lub samo rozszerzenie FastRAMu (można nabyć nawet za 150zł).

Ostatnio był też na tym forum wątek na temat najlepszej karty turbo do klasycznych gier.

[#20] Re: Tani mediator do A 1200hd

@Slayer777, post #17

Ja pracuję na laptopie z Win XP ;)
Klasyczna i nie rozbudowana Amiga nie nadaje się do codziennego użytkowania; taka jest prawda.

A kartę polecam taką:
http://allegro.pl/item1001825933_m_tec_030_42mhz_4mb_fast_ram.html

Kolega atarens jest tutaj ogólnie znany i na pewno trefnego towaru Ci nie sprzeda.
[#21] Re: Tani mediator do A 1200hd

@Slayer777, post #17

Szczerze mówiąc to polecam Mac Mini z Morphosem. Całość zamknie się w tysiącu, jest nowoczesność, jest amigowość a w razie draki można odpalić emulator jak któryś soft nie zadziała natywnie.

[#22] Re: Tani mediator do A 1200hd

@stachu100, post #20

Ja pracuję na laptopie z Win XP

Jak ten laptop nie jest trochę lepszy to za dużo na nim też nie popracujesz. No chyba, że masz na myśli jakieś klepanie tekstu w "ofisach". :) Ale jak się coś sensowniejszego próbuje robić to słaby pecet (jak właśnie taki dzisiejszy przeciętny pc-laptop) potrafi doprowadzić do szału. Co innego wypas... wtedy to jest prawie czysta przyjemność. :)

Klasyczna i nie rozbudowana Amiga nie nadaje się do codziennego użytkowania; taka jest prawda.

Dlatego każdy kto nadal naprawdę używa ami-platform ma od lat coś znaczenie lepszego. Ja na przykład Blizzarda IV 030/50 z 16MB pozbyłem się w 1998 roku, bo uważałem, że to się nie nadaje już do użytku. Czyli 12 lat temu. :)

[#23] Re: Tani mediator do A 1200hd

@MDW, post #22

a co to znaczy "HD mediatoranie mam bo nie mam slotow Zorro", bo tak mi typek napisal od tej amigi ??

Ostatnia modyfikacja: 25.04.2010 17:28:54
[#24] Re: Tani mediator do A 1200hd

@Slayer777, post #23

Ciężko powiedzieć co autor miał na myśli. Po prostu poproś o wyjaśnienie.
"Polska język trudna język".
[#25] Re: Tani mediator do A 1200hd

@stachu100, post #6

ze tak spytam na marginesie ile taki twoj z drugiej reki mediator kosztuje? Ostatnio dowiedzialem sie ze efunzine maja za ok 500 zl, dobra cena?
[#26] Re: Tani mediator do A 1200hd

@Koyot1222, post #25

Ceny na stronie efunzine są często nieaktualizowane. Też chciałem coś tam kupić swojego czasu i okazało się że cena rzeczywista była x1,5...
Info poszło na priv.
[#27] Re: Tani mediator do A 1200hd

@Koyot1222, post #25

jak mi powiedzieli za mediator 700 to 500 to bardzo dobra cena ;]
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem