[#1] Amiga1200_DVD-ROM
Witam!!!
Wszyscy piszą o podłączaniu do a1200 cd-romu.
Logicznie rzecz biorąc z DVD-ROM chyba też nie powinno być problemu??
Chce podłączyć DVD-ROM do a1200 i może ktoś odpisać czy to będzie działać??
Mam a1200 w obudowie od pieca, i w tej chwili cd-rom jest tak zamontowany że trochę sprawia problemów jego wymianka na DVD.
Także zawczasu chciałbym wiedzieć czy jest sens rozbebeszać wszystko(gdyby DVD-ROM nie działał z a1200.)

Pozdrawiam marcin34

[#2] Re: Amiga1200_DVD-ROM

@marcin34, post #1

Powinien działać bez problemu, znaczy czytać płyty CD. Płyty DVD jednak nie będą widziane, chyba że zastosujesz odpowiedniego device/datatype.

[#3] Re: Amiga1200_DVD-ROM

@marcin34, post #1

Recz do załatwienia bez większych problemów i nie wymagająca specjalnej wiedzy. Wystarczy trochę w Necie pogmerać, poszukać na w zasobach Aminetu sterów. Swoją drogą - po co w Amidze napęd/nagrywarka DVD?

Z szacunkiem
Des

[#4] Re: Amiga1200_DVD-ROM

@marcin34, post #1

Mam FastAta i dwa napędy DVD, odtwarzacz i nagrywarkę. Działają oba bez problemów.

[#5] Re: Amiga1200_DVD-ROM

@Des, post #3

Po to w amidze mi potrzebny DVD-ROM gdyż mam trochę gierek, i nie chcę ich kompresować tylo nagrać na PC płytkę DVD i odczytac w amidze.
A jakich to sterowników szukać do DVD na aminecie????

[#6] Re: Amiga1200_DVD-ROM

@marcin34, post #5

U mnie pod OS3.9 DVD-ROM zadziałał z kopyta. Bez szukania jakichkolwiek sterowników. Jaki masz konfig?

[#7] Re: Amiga1200_DVD-ROM

@Kitech, post #6

U mnie działa DVD Rom z systemem 3.1 bez szukania jakiś specjalnych sterowników . :D
[#8] Re: Amiga1200_DVD-ROM

@Arkadyy, post #7

U mnie tak samo.

[#9] Re: Amiga1200_DVD-ROM

@silverbud, post #8

Czyli mam rozumieć sterowniki takie same jak w przypadku CD-ROM.
Mój config wb3.1.

[#10] Re: Amiga1200_DVD-ROM

@marcin34, post #1

Ja mam OS3.0 i pakiet AsimCDFS. Bez problemu odczytuje płytki DVD (oczywiście gdy napęd DVD jest podłączony). Masz obudowę tower, a to dobrze bo nie powinno być problemów z zasilaniem. Ja podłączałem do A1200 napęd DVD-ROM... z zasilaczem 25W i po pewnym czasie dysk uwaliłem (ciągłe zawieszenia, włączanie, resety komputera, a wszystko przez słaby zasilacz i... Apollo - po wyjęciu karty turbo działa normalnie).

Ostatnia modyfikacja: 27.04.2010 18:27:19
[#11] Re: Amiga1200_DVD-ROM

@Des, post #3

Swoją drogą - po co w Amidze napęd/nagrywarka DVD?

Ja przestałem zadawać takie pytania, kiedy archiwum mojego osobistego dorobku przekroczyło 250 płyt CDR. 35 płyt DVD to poręczniejsze rozwiązanie.

Drugi powód: okazuje się, że równie bezproblemowo, jak płyty z danymi, Amiga czyta też pliki .vob na płytach video. Można te pliki skonwertować np. na mpegi, grabować z nich pojedyncze klatki z użyciem choćby Froggera albo ścieżki dźwiękowe za pomocą ffmepga. Z pewnym żalem stwierdzam, że wykorzystanie stacjonarnej nagrywarki DVD-video a następnie pozyskiwanie materiału w ten sposób daje efekty o klasę lepsze, niż V-Lab Motion...
[#12] Re: Amiga1200_DVD-ROM

@marcin34, post #1

U mnie działało na A1200 bez fastu z IDEFixem97 :) Ale dla mnie jest poręczniejszy czytnik kart na PCMCIA.

Ostatnia modyfikacja: 03.05.2010 19:42:27
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem