[#1] amiga 600 pamięć
Wdziałem na fotografii pokazane rozszerzenie pamięci w A600 poprzez nalutowanie na wierzch kości pamięci - jakiś dodatkowych kości i wyprowadzenie 2 kabelków . Takie cudo podobno dawało 1 MB dodatkowego ramu . Czy ma ktoś jakiś schemat takiego ustrojstwa ? i czy taki numer przejdzie w A 1200 ? ( kick 3.0 )
Przeglądałem kilka godzin to nasze forum ale ani ni chu chu o tym ... nie ma

[#2] Re: amiga 600 pamięć

@pietro, post #1

To jest Piggyback mod. Było na pewno, dużo jest na zagranicznych forach.

[#3] Re: amiga 600 pamięć

@jaa2, post #2

No fakt obrazki jakies tam są - ale mi bardziej o schemat chodzi ...

[#4] Re: amiga 600 pamięć

@pietro, post #1

http://eab.abime.net/showthread.php?t=40569&highlight=piggyback

http://eab.abime.net/showpost.php?p=595126&postcount=26

[#5] Re: amiga 600 pamięć

@pietro, post #1

W A1200 masz już 2MB chip i więcej nie idzie dolutować.

[#6] Re: amiga 600 pamięć

@rafgc, post #5

moze on chce sobie wylutowac te stare kosci i wlutowac nowe np z 2010 r :))
sztuka dla sztuki

[#7] Re: amiga 600 pamięć

@pietro, post #1

Było ot tym na naszym forum kilka razy.

@Hołsdys

Ja się od dłuższego czasu zastanawiam czy wymiana kości pamięci chip na szybsze dała by jakiś przyrost prędkości. Niestety nie mam zdolności ani sprzętu aby przetestować to na żywca.

Benedykt Dziubałtowski

[#8] Re: amiga 600 pamięć

@Benedykt Dziubałtowski, post #7

specem nie jestem ale - chyba cos rafal ch. mowil o wymianie kosci chip na szybsze w A600 ..

wyglada to nastepujaco ..mimo ze wstawisz .. kosci 5 ns .. i tak beda smigaly jako 120 ns ...chyba trzebaby przeprogramowac kontroler pamieci CHIP czyli kosc ALICE.

Zostawiam jednak ta sprawe do dyskusji gdyz jak powiedzialem w pierwszym zdaniu specem nie jestem.

przyklad.... masz karte turbo w A1200 pracuje standartowo na pamiatkach 70ns wkladasz kosci 50 ns .. uwazasz ze automatycznie szybciej dziala RAM ?

(w blizardzie PPC mozna bylo przestawic PPCBIOS na 60 ns)
wtedy chodzilo to szybciej

Ostatnia modyfikacja: 04.05.2010 16:46:05
[#9] Re: amiga 600 pamięć

@HOŁDYS, post #8

Tak można przestawić ram na szybszy w PPC o ile kości sim obsługują tą szybkość. Ja znalazłem też coś ciekawego mianowicie w dokumentacji RemApollo opisany jest program, który podkręca szybkość pamięci fast właśnie do 50ns. Niestety nie udało mi się go znaleźć nigdzie na sieci.

Benedykt Dziubałtowski

[#10] Re: amiga 600 pamięć

@HOŁDYS, post #8

Też absolutnie nie jestem specem, ale tak na logikę sobie kombinuję, że gdyby było to możliwe, to już dawno by ktoś to zrobił.

A choć onegdaj się tematem interesowałem (bo mnie pamięć CHIP zawsze wkur***irytowała), to nie znalazłem nigdzie żadnych rozwiązań, albo choćby prób rozwiązań.

No CHIP to CHIP, tu się barier pewnych technologicznych nie przeskoczy. Różne dziwne rzeczy można z Amiga zrobić, ale akurat tego nie. Chyba;), bo głowy se urwać nie dam. Trafiają się Magicy, którzy wyczyniają rzeczy teoretycznie absolutnie niemożliwe, o których się kolesiom z Commodore/Escom/kto tam jeszcze nawet nie śniło.

Z szacunkiem
Des

[#11] Re: amiga 600 pamięć

@Benedykt Dziubałtowski, post #9

Nie ma czegoś takiego co przyśpieszyłoby pamięć z 80ns do 50ns. Ten czas określa ile trzeba czekać na pojawienia się danych na wyjściu od czasu zaadresowania, czyli wybrania wiersza i kolumny, czyli jak kość ma 70ns, to dane pojawią się po 70ns od momentu "zarejestrowania"adresu, potem trzeba czekać kolejne 70ns aby logika układu była zdolna do kolejnego adresowania. Ten czas jest indywidualną charakterystyką kości pamięci i żaden program tego nie zmieni. Kontrolery pamięci DRAM nie wykrywają czasu dostępu, chyba, że jakiś skomplikowany bardziej, który próbkuje np jaki czas trzeba czekać na dane po resecie. Większość kontrolerów jest albo policzona na sztywno (80ns w amidze), albo pozwalają wybrać ten parametr na jakimś ekranie. Więc nawet jak włożysz kości o czasie dostępu 10ns, to i tak kontroler będzie zakładał, że masz 80ns i tak będzie pracował.

Tak dla ciekawskich, czas potrzebny na zaadresowanie komórki to około 30ns, potem właśnie jest ten czas dostępu czyli np 80ns, po tym czasie pojawiają się dane na wyjściu i czeka się kolejne 80ns aż kość przygotuje się do kolejnego adresowania. Dane więc otrzymamy po 110ns, lecz cały cykl zamyka się w 190ns. W Amidze kontroler pamięci daje sygnał procesorowi, kiedy może odczytać dane z wyjścia pamięci i ten sygnał jest taki sma bez względu na czas dostępu kości.

[#12] Re: amiga 600 pamięć

@rafgc, post #11

Więc o czym pisał autor reampollo?

No ale to już wiemy, ze nie ma sensu wkładać szybszych kości chip do Amigi klasycznej.

Benedykt Dziubałtowski

[#13] Re: amiga 600 pamięć

@Benedykt Dziubałtowski, post #12

Wiesz, Benedykcie, tak sobie myślę, że siłowe zmuszanie do czegoś tam i przerabianie Amigi Klasycznej jest zaprzeczeniem idei "Klasyczności". Jak tam komu pasuje, jasna sprawa, ale ja nie CHCĘ, by moja A1200 miała możliwości inne, od założonych przez jej projektantów. Gdybym mógł dać jej więcej (i szybszej) pamięci CHIP, to nie byłaby już ta Amigą Klasyczną, z wszystkimi swoimi zaletami i wadami. Procesor od Motoroli. 060/50 Mhz. Bez podkręcania i cudowania, to mi daje radochę niebywałą. Gdyby mnie (i mnie podobnych "owiec") kręciło zwiększanie "czipu", to bym się nie bawił Amigą prawdziwą, jeno siedziałbym w WinUAE i tam sobie jakieś kosmiczne, fantastyczne konfiguracje wymyślał.
Ale po co? Wszak chodzi o pielęgnowanie tego "klasycznego" klimatu, prawdaż?

Z szacunkiem
Des

[#14] Re: amiga 600 pamięć

@Des, post #13

Oczywiście masz rację. To jest kwestia podejścia do tematu i tego w czym się guści. A o gustach się nie dyktuje :) Mój dalszy znajomy ma Amigę 500 z 1,5 ramu 2 joye i myszkę oraz tonę dyskietek. Dla niego to wachlowanie ma klimat i o Amidze 1200 z fastem nie myśli. Dla niego taka Amiga 500 ma klimat a 1200 z HDD już nie. No i facet ma taki gust tak podchodzi do tematu i to jest jego sprawa. ja gdybym wiedział, ze to coś da pewnie bym kości chip ram zmienił Ty drogie Desie nie. Każdy z nas ma swoje podejście do tego i każdy ma rację.

Benedykt Dziubałtowski

[#15] Re: amiga 600 pamięć

@Benedykt Dziubałtowski, post #12

Nie wiem, jeśli nie zobaczę tego tekstu, to nie powiem. Ale też nie wiem jak zmniejszyć czas dostępu programowo do kości, skoro to jest już zaszyte w elektronice układu. Kości DRAM w przeciwieństwie do SDRAM nie są taktowane zegarem, wiec stwierdzenie, że pamięć działa z prędkością procesora jest tutaj błędne.

W dzisiejszych czasach też nie mamy pamięci RAM dorównujących szybkością procesora, jedyną taką pamięcią jest pamieć cache (SRAM) zaszyta w procesorze.

[#16] Re: amiga 600 pamięć

@Benedykt Dziubałtowski, post #14

No z gustami tak to jest... Właściwie to można gustować w kilku różnych podejściach do Amigi. Ja też lubię odpalić A500 z 1,5 mega pamięci wszelkiej i wachlować dyskietkami. Ma to urok niezbywalny. Ale i równie kręci mnie zabawa z tą moją główną, podstawową konfiguracją, czyli tą A1200, którą mam opisaną w sygnaturce. Czekam z równym utęsknieniem i niecierpliwością na Natami i na X1000. Jak się czekanie przedłuży, to pewnie kupię wreszcie (odkładam to ciągle i odkładam) Pegaza albo Efikę. I nie sądzę, by mi się coś tam w myśleniu i sentymentach przestawiło. W innym celu, w innym nastroju będę odpalał tę A1200, którą obecnie mam, a w innym Pegaza. To się nie musi ze sobą kłócić przecież.

Z szacunkiem
Des

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem