[#1] Przeróbka stacji PC HD
Witam
Czy ktoś próbował przerobić stacje od PC aby czytała dyskietki HD 1,76 MB?
http://www.amiga.org/gallery/index.php?n=2916
Mam przerobioną też tak stację i czy dało by się przerobić więcej?
Mam też gdzieś jakieś materiały do tego ale ten link nie działa
http://www.amiga.org/modules/myalbum/photo.php?lid=4255&cid=5
[#2] Re: Przeróbka stacji PC HD

@Dark_luke, post #1

Da się przerobić tak stacje od PC. Cały problem polega na układzie, który na zdjęciu, które podałeś, znajduje się z lewej strony silnika (ten na dole, odwrócony do góry nogami).
Jest to GAL ( nie pamiętam teraz który). Mam tak przerobioną stację SONY (niestety jest teraz nieco niedomagająca i czeka na swoją kolej do naprawy). Jeżeli znasz kogoś, kto jest w stanie odczytać zawartość GALa, to może udałoby się coś z tego wypocić (jeżeli oczywiście nie jest on zabezpieczony).
Już samo podłączenie pod odpowiednie elementy w elektronice stacji powinno być pikusiem. Niestety nie wiem , czy nie są potrzebne jeszcze jakieś dodatkowe zmiany w mechanice stacji (dodatkowe magnesy na kole lub lustra, lub inne czujniki).

[#3] Re: Przeróbka stacji PC HD

@cichym, post #2

Znalazłem taki schemat
http://wrzucacz.pl/file/3121273078676
jeśli chodzi Gal to potrzebny chyba programator do odczytu.
No i można zaprogramować nowy.
Czy ktoś by się tego podjął?
[#4] Re: Przeróbka stacji PC HD

@Dark_luke, post #3

Chyba to ten sam GAL, który siedzi u mnie. Jak tak dobrze Ci idzie, to może jeszcze wsad znajdziesz :) :) Obejdzie się bez odczytu :) Przyznam szczerze, że sam bym skorzystał z takiej możliwości. I zgadza się, bez programatora i odrobiny wiedzy o GALach się nie obejdzie.

Napisałem do niejakiego Boboo, czy dysponuje wsadem do GALa. Jeżeli będzie miał, to jestem w stanie poskładać programator lub kupić gotowy.

Ostatnia modyfikacja: 05.05.2010 19:23:16
[#5] Re: Przeróbka stacji PC HD

@cichym, post #4

tutaj jest coś o programatorach do GALów http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic384688.html

Najlepiej jakby dało radę dostać kod źródłowy, lub schemat zastępczy takiego gala, to można by wtedy to przystosować praktycznie na każdego PLD. Zastanawiam się, czy wsad do tego GALa, nie jest czasem ekwiwalentem do poniższego schematu:

http://ulisses32.sitesled.com/amiga/sprzet/schematy.htm#14

[#6] Re: Przeróbka stacji PC HD

@rafgc, post #5

Nie ten schemat odnosi się do zew stacji dla stacji tylko DD bo nie działa dysk HD

Ostatnia modyfikacja: 05.05.2010 19:49:30
[#7] Re: Przeróbka stacji PC HD

@Dark_luke, post #6

W dokumentacji jest napisane, że działa. Też napisałem do boboo z pytaniem, czy wsad w jego GALu, to coś na podobieństwo podanego wyżej schematu.

Ostatnia modyfikacja: 05.05.2010 20:05:48
[#8] Re: Przeróbka stacji PC HD

@rafgc, post #7

Też się kiedyś zastanawiałem, czy to będzie działać. Na ostatnim SACP *V uświadomił mi, że w tym przypadku potrzebna jest jeszcze przeróbka stacji (mniej więcej to o czym wspomniałem wyżej).

Żeby tylko Boboo się nie wkurzył, że tyle osób nagle mu głowę zawraca o wsad do GALa.

Ostatnia modyfikacja: 05.05.2010 20:53:15
[#9] Re: Przeróbka stacji PC HD

@rafgc, post #7

Połączenie używając Gala sprowadza się do podłączenia kabelków. Było fajnie jakby się dało Gala zaprogramować.
[#10] Re: Przeróbka stacji PC HD

@Dark_luke, post #9

Od strony mechanicznej nie trzeba nic przerabiać.
Generalnie w Amidze dyskietka się kręci 2x wolniej niż w PC i dlatego ty mamy większą ilość miejsca na dysku, natomiast PC upycha więcej danych przy tej samej prędkości obrotowej dysku. Dla ciekawskich stacji od Mac`a nie da rady się emulować , ponieważ Mac stosuje zmienną ilość obrotów dysku w trakcie pracy. Pozostaje pogrzebać w elektronice.
Temat był wałkowany wiele razy na łamach MA.
[#11] Re: Przeróbka stacji PC HD

@Shredder, post #10

Ale jak to takie proste jakoś nie widać wysypu stacji HD.
A zapotrzebowanie jest.
[#12] Re: Przeróbka stacji PC HD

@Shredder, post #10

No właśnie dlatego w trakcie pracy z dyskietkami HD silnik stacji w amidze musi zwolnić do 150obr/min, w tym celu zmniejsza się taktowanie z oscylatora, więc trzeba przecinać ścieżkę, żeby się wlutować. Widze, że z GALA wychodzą tylko 2 sygnały, READY i OSC. Wejścia SEL_0 i disk_present chyba słyżą do generowania prawidłowego sygnału ready, ale ciekawe czy to jest konieczne, bo większość stacji ma ten sygnał zamiennie z diskchange.

Ja nie prosiłem boboo o wsad tylko i ideę działania.

Ostatnia modyfikacja: 05.05.2010 23:08:22
[#13] Re: Przeróbka stacji PC HD

@Dark_luke, post #11

Po pierwsze to koledzy słabo szukają jest trochę na temat stacji w necie po drugie warto by na mówić kolegę posiadającego stacje HD bez tego "gala" oryginalna na dość szczegółowa fotkę płytki drukowanej z takiej stacji. A tu ==http://www.pitsch.de/stuff/amiga/floppy.htm#A6==macie coś na temat. Jest tam stacja która bez "Gala " posiada możliwość pracy z dyskietkami HD jednak jej dostępność jest bardzo mała.
[#14] Re: Przeróbka stacji PC HD

@Dziadziomiecio, post #13

Mam stację HD produkcji Micronika stacja jest firmy SONY. Tam też jest wstawiony GAL. Kupiłem dokładnie taką samą stację Sony MPF 920 w MediaMarkt i przełożyłem Gal-a. O ile pamiętam trzeba było jeszcze przeciąć jakieś ścieżki i któreś zlutować razem. Po tych przeróbkach nowa stacja działa pięknie jako HD. Stację mam więc mogę zrobić zdjęcia mam jedną oryginalną i jedną przerobioną przeze mnie.
W sprawie wsadu do GAL-a może warto skontaktować się z panem z polskiego Micronika bodajże z Bartoszyc nazwiska nie pamiętem. Bo te stacje były przerabiane w Polsce. Przynajmniej tak zrozumiałem jak do Niego dzwoniłem.
[#15] Re: Przeróbka stacji PC HD

@TomK, post #14

A oni jeszcze istnieją? Z tego co jakiś czas temu widziałem w necie, to firma była w likwidacji. Chociaż nie ma wyznaczonego czasu, w którym spółka powinna się zlikwidować. Jutro tam dzwonię.

A zdjęcia tak, czy siak możesz podesłać lub upublicznić (jak już wspomniałem moja stacja czeka w kolejce na naprawę, więc się przydadzą :) ).

Ostatnia modyfikacja: 06.05.2010 00:51:54
[#16] Re: Przeróbka stacji PC HD

@Dziadziomiecio, post #13

Nie wiem za bardzo dlaczego kolega sądzi, że słabo szukamy. O takiej gęstej stacji, która potrafi pracować na PC i Amidze wiedziałem już od dawna, jednak jej dostępność jest znikoma lub równa zeru, więc nawet nie przyszłoby mi na myśl polemizować na jej temat.

Zdjęcia płytki można obejrzeć sobie z ciekawości, ale nie sądzę, aby to mogło cokolwiek wnieść do sprawy, zapewne takie stacje mają już wbudowany taki mechanizm fabrycznie.

Ostatnia modyfikacja: 06.05.2010 05:34:08
[#17] Re: Przeróbka stacji PC HD

@Dark_luke, post #11

Póki co twórca i obecnie główny producent dyskietek 3,5 cala (Sony) zapowiedział oficjalne uśmiercenie tego nośnika (teraz mają 70% rynku). Więc dostępność dyskietek będzie się zmniejszać. I dobrze - do przenoszenia danych jest obecnie dużo wygodniejszych opcji: pendriwe USB, dodatkowe HDD, CD, sieć.... (wiem że nie piszesz o używaniu tego w A500, bo używanie FDD HD pod OS1.3 nie ma sensu)
[#18] Re: Przeróbka stacji PC HD

@Dark_luke, post #1

Ja próbowałem według tego schematu z Aminetu, Zdaje się, że coś mi tam działało, ale przy okazji podpinania tego w pewnym momencie zrobiłem gdzieś zwarcie i upaliło mi Paulę (wymiana była ówcześnie dosyć kosztowna). Ostatecznie zraziłem się więc do projektu, ale każdy może spróbować.
[#19] Re: Przeróbka stacji PC HD

@Dark_luke, post #1

Tu masz wszystko.http://www.pitsch.de/stuff/amiga/floppy.htm
[#20] Re: Przeróbka stacji PC HD

@TomK, post #14

Taką stacje to ja tez mam chodziło mi o stacje robioną dla Comodore przez mitsumi bodajże i ona miała już fabrycznie przygotowana płytkę z prockiem bez takiej partyzantki.O taka mi chodzi właśnie na jakim procku jest wykonana. Jako ciekawostkę podam że znanej firmy Keyboard posiadał stacje zgodną z Amigą i również pokazała się wersja stacji HD zgodnej z formatem Amigi niestety posiadacz instrumentu na razie nie pozwala mi podejrzeć tej konstrukcji stacji choć ostatnio zaczęła szwankować i być może będę przy okazji mógł do niej zajrzeć.
[#21] Re: Przeróbka stacji PC HD

@marx65, post #19

Chyba nie czytałeś co tam jest.
Tam jest opis jak przerobić stacje PC na Amigową.
Dies ist keine Anleitung, wie man eine HD-Floppy am Amiga anschliesst! Die so umgebauten Floppies sind nach dem Umbau ganz normale DD-Laufwerke!
Tylko że PC HD na Amigową DD
[#22] Re: Przeróbka stacji PC HD

@Dziadziomiecio, post #20

Ale po co Ci to? Myślisz że mając zdjęcie zaczniesz sam produkować takie stacje? Z samego zdjęcia nie odtworzysz tej stacji mogło być coś grzebane w mechaniźmie, bo o ile pamiętam było też takie rozwiązanie że doklejało się dodatkowe magnesy. A jak był jakiś układ programowalny i miał zakodowany wsad? Oj ciężko będzie.

Ostatnia modyfikacja: 08.05.2010 08:28:13
[#23] Re: Przeróbka stacji PC HD

@cichym, post #15

Właśnie o to chodzi. Może gościu udostępni wsad na zasadzie "mi już niepotrzebne a komuś się przyda". Jak znajdę czas mogę zrobić zdjęcia. A gdzie je najlepiej wrzucić?
[#24] Re: Przeróbka stacji PC HD

@TomK, post #23

Może do twojego Graffiti?
[#25] Re: Przeróbka stacji PC HD

@TomK, post #23

Tez na to liczę. Na razie jest cisza, Boboo sie nie odezwał. Do Micronika próbowałem dzwonić, ale numer podany w KRS nie istnieje, a na dalsze poszukiwania brakło chwilowo czasu. W przyszłym tygodniu ponowię próby. Tak, Twoja galeria będzie chyba najlepsza.

Ostatnia modyfikacja: 08.05.2010 09:41:35
[#26] Re: Przeróbka stacji PC HD

@TomK, post #22

Doklejanie magnesów powoduje zwiększenie ilości biegunów i tym samym zmniejszenie prędkości obrotowej silnika, z tym ze taka przeróbka była na stałe i już dyskietek DD nie dałoby rady poprawnie obsługiwać. Zamiast doklejać magnesy można zmniejszyć częstotliwość taktowania sterownika silnika i otrzymamy to samo, ale z możliwością przełączania pomiędzy 150/300 obr/min.

O ile zmniejszenie obrotów o połowę to rzecz łatwa, to już wygenerowanie odpowiedniego sygnały ready jest trudniejsze.

[#27] Re: Przeróbka stacji PC HD

@TomK, post #22

Tak jak napisałem
http://wrzucacz.pl/file/3121273078676
Jest tam Gal16V8 tylko trzeba mieć wsad do niego.
[#28] Re: Przeróbka stacji PC HD

@Dark_luke, post #27

No dobra spróbuje tego gla- odczytać choć jest zabezpieczony może jutro jak czas pozwoli.
[#29] Re: Przeróbka stacji PC HD

@Dziadziomiecio, post #28

Jest opis ale po czechu
http://www.amigaportal.cz/forum/archive/index.php/t-2564.html
http://boboo.szm.com//AriseDevTop.jpg

Ostatnia modyfikacja: 10.05.2010 20:58:30
[#30] Re: Przeróbka stacji PC HD

@Dark_luke, post #29

Po słowacku.

Dobry jesteś, że to znalazłeś.

Boboo pisze coś o 10 euro za wsad lub za GALa (tego dokładnie nie wiem).
Więc na 100% nie odpowie na nasze maile i na 100% wsadu nie dostaniemy w prezencie :(

Jedynie możemy się posiłkować jego opisem i próbować dojść do takiego samego wyniku (z resztą tak jak on to zrobił metodą prób i błędów).

Ostatnia modyfikacja: 10.05.2010 22:27:22
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem