[#1] CDTV - mój powrót do korzeni, kilka pytań.
Cześć.
Ostatnimi czasy postanowiłem wrócić do niedocenionej przeze mnie kiedyś CDTV. W związku z tym mam kilka pytań.

Pytanie pierwsze: posiadam kontroler obrazu Super Denise (ECS). Czy wkładając go zamiast OCS w CDTV, nic nie będzie ze sobą kolidować? Czy ta operacja będzie miała same zalety?

Pytanie drugie: chciałbym mieć dysk w CDTV. Czy ktoś z Was, Amigowców, ma do sprzedania/oddania owy kontroler? Z tego co wiem, wsadza się go w Expansion Port. Rozumiem, że ciężko zdobyć kontroler IDE, SCSI wystarczy w zupełności (kupno dysku SCSI na Allegro nie wydaje sie wielkim problemem).

Proszę o odpowiedzi, w razie nowych pytań będę je wypisywał w wątku.

Pozdrawiam.
[#2] Re: CDTV - mój powrót do korzeni, kilka pytań.

@Bombardier, post #1

Pytanie pierwsze: posiadam kontroler obrazu Super Denise (ECS). Czy wkładając go zamiast OCS w CDTV, nic nie będzie ze sobą kolidować? Czy ta operacja będzie miała same zalety?

Aby była z tego jakaś korzyść, musisz mieć jeszcze odpowiedniego Agnusa. Uzyskasz wtedy dodatkowe tryby graficzne. W przypadku kickstartu 2.x - SuperHires w PAL/NTSC i Productivity (czyli VGA); w przypadku kickstartu 3.x - Wszystkie te DblPal, DblNTSC, Super72, itp. Wszystkie one będą 4 kolorowe. Te 31 kHz będą ponadto morderczo wolne. Zalet więc z tego niewiele, ale za to wad brak.
[#3] Re: CDTV - mój powrót do korzeni, kilka pytań.

@Daclaw, post #2

Ogólnie chciałbym to zrobić w celu demek - niektóre wymagają ECS.
Układy mam z rozbebeszonych A500 i A500+. Czy demka na ECS pójdą po wymianie Denise na Super Denise (ECS)? Czy dema na OCS będą działać dalej?
Co do Agnusa, mam jeden o takich danych:

CSG
8372A
318069-02
3590 23

Pytanie trzecie: jak wiadomo, CDTV ma wbudowany czytnik CD. Czy mogę na niego zgrać obrazy gier, a następnie odpalać je z poziomu płyty?
W kwestii legalności, mam dużo amigowych dyskietek, lecz wiadomo - dyskietka jak dyskietka, długo żyć nie będzie.

Ostatnia modyfikacja: 08.05.2010 20:03:46
[#4] Re: CDTV - mój powrót do korzeni, kilka pytań.

@Bombardier, post #3

Dużo więcej dem wymaga kości AGA niż ECS, kup sobie CD32 do tego przystawkę na HD i flopa i nie kombinuj.

Pozdrawiam
[#5] Re: CDTV - mój powrót do korzeni, kilka pytań.

@RadoslawF, post #4

Nie ma mowy, sentyment wygrywa z funkcjonalnością niestety.
CD32 kupię w przyszłości, na razie priorytetem dla mnie jest jak najlepsze korzystanie z CDTVki ;)
Czekam na odpowiedzi na pozostałe pytania.
[#6] Re: CDTV - mój powrót do korzeni, kilka pytań.

@Daclaw, post #2

Super Denise zadziala z Agnusem z CDTV bez problemu, Super FatAgnus nie jest do tego potrzebny. Sprawdzilem to u siebie i dziala bez problemow przynalmniej na rozdzialkach PAL/NTSC. Z innymi nie probowalem.
Co do dzialania to nie spotkalem programu/gry/dema ktory by w jakikolwiek sposob odmowil wspolpracy.
[#7] Re: CDTV - mój powrót do korzeni, kilka pytań.

@Bombardier, post #3

CDTV ma CD-ROM tylko do odczytu (w tamtych czasach to o nagrywarkach to chyba sie jeszcze nie snilo). Ale oczywiscie moglbys zlozyc plytke na innym komputerze z np zaistalowanymi grami (nawet NDOS) przy pomocy WHDLoad i odpalac z ikony. Jednak wieksza ilosc ramu by sie przydala.
[#8] Re: CDTV - mój powrót do korzeni, kilka pytań.

@Phibrizzo, post #7

W takim razie super, załaduję do środka Super Denise - cieszę się, że CDTV będzie z nim współpracować.

Co do płytki, chodziło mi dokładniej by zrobić u siebie na pececie małą kompilację z grami, następnie by po włożeniu tej płyty włączał się folder z grami, a wybierałbym ją sobie po kliknięciu na odpowiednią ikonę. Da się w ten sposób?

Wciąż czekam na człowieka z kontrolerem SCSI do CDTV - może jest wśród forumowiczów posiadacz owego i nie jest mu potrzebny?
[#9] Re: CDTV - mój powrót do korzeni, kilka pytań.

@Bombardier, post #8

Mozna zrobic bootowalnego CD-ROMa dla CDTV ale w jaki sposob to nie wiem. Koledzy z forum pewnie zaraz to wytumacza (jesli pamietam to nawet byl watek na ten temat).
Co do kontrolera SCSI, mysle ze malo kto go sie pozbedzie. Obecnie to rarytas.
[#10] Re: CDTV - mój powrót do korzeni, kilka pytań.

@Phibrizzo, post #9

Kurczę, to nawet kupiłbym owy za nie-kosmiczne pieniądze.

Co do płytek, to znalazłem w internecie obrazy .iso - fajna sprawa, lecz gier jest mało. Mam kilka płyt, może któraś jest bootowalna to zgrałbym obraz, dodał pliki dyskietek i wypalił na starej nagrywarce Yamaha 4x4x16

Eh, pomyśleć że kiedyś z głupoty wywaliłem CDTV z zestawem, wewnętrznymi dodatkami, kontrolerem SCSI i dyskiem 2 lub 4 GB
[#11] Re: CDTV - mój powrót do korzeni, kilka pytań.

@Bombardier, post #10

"Eh, pomyśleć że kiedyś z głupoty wywaliłem CDTV z zestawem, wewnętrznymi dodatkami, kontrolerem SCSI i dyskiem 2 lub 4 GB "

No to była głupota... ;) . Ja też jestem wielkim fanem ACDTV (to moja pierwsza Amiga i mam ją do tej pory oprócz wielu innych). Kontroler SCSI firmy TOMS do ACDTV to naprawdę rzadkość. W zeszłym roku w październiku był na allegro - dałem 350zł, ale przegrałem... :( . Ja tez poszukuję takiego kontrolera więc jest nas przynajmniej dwóch (zatem do zobaczenia na licytacji na Allegro :D ).

Pozdrowionka

Azzorek

[#12] Re: CDTV - mój powrót do korzeni, kilka pytań.

@Azzorek, post #11

Za taką cenę wymiękam, mogę w sumie za to kupić dwie CDTVki lub zbierać fundusze na CD32 :D W sumie widzę, że kontroler jako taki nie jest trudny do zrobienia, elektroniki nie jest wiele - ot, 3 scalaki, kilka drabinek itd. Ma ktoś w miarę dobre zdjęcie przodu, żeby zobaczyć oznaczenia scalaków?
Przeczytałem jeszcze, że są kontrolery IDE, choć zapewne są droższe niż SCSI.

Ostatnia modyfikacja: 09.05.2010 17:46:08
[#13] Re: CDTV - mój powrót do korzeni, kilka pytań.

@Bombardier, post #12

No fajnie by było mieć kontroler na IDE dla ACDTV, najlepiej taki obsługujący karty CF lub SD. Byłoby zarąbiście

Pozdrawiam

Azzorek

[#14] Re: CDTV - mój powrót do korzeni, kilka pytań.

@Bombardier, post #10

Żeby płyta była bootowalna, trzeba wrzucić na nią plik CDTV.TM oraz plecenie RMTM, które należy umieścić w dowolnym miejscu w startup-sequence. Te pliki znajdują się w CDTV_developerkit

[#15] Re: CDTV - mój powrót do korzeni, kilka pytań.

@Bombardier, post #12

Raczej nie chodzi o oznaczenia scalaków tylko o to jaki program w nich siedzi :)

[#16] Re: CDTV - mój powrót do korzeni, kilka pytań.

@Bombardier, post #12

Odkopuję stary temat...

Jak ciężkie byłoby zrobienie takiego kontrolera?

http://www.amiga-hardware.com/showhardware.cgi?HARDID=1446

[#17] Re: CDTV - mój powrót do korzeni, kilka pytań.

@bombermax, post #16

Przygladalem sie ostatnio schematom od A590. Uzyto w tym rozszezeniu dokladnie tego samego ukladu DMAC co w CDTV. Nie wyglada to jakos strasznie. Myslalem nawet nad zrobieniem czegos takiego jednak ze zdobyciem tego duzego scalaka moze byc problem. Z powodu jego wieku.
Zreszta wykonanie czyli skopiowanie czesci ukladu z A590 to jedno a zeby zadzialalo to inna sprawa.
[#18] Re: CDTV - mój powrót do korzeni, kilka pytań.

@bombermax, post #16

Wszystko zależy od wysokości łapówki...

[#19] Re: CDTV - mój powrót do korzeni, kilka pytań.

@Phibrizzo, post #17

http://gwdoiron.spaces.live.com/blog/cns!8E37976CF1EF4C2A!146.entry

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem