[#1] Co sie zepsuło w A600 ?
Witam! na filmiku dwie A600 - po lewej sprawna , po prawej nie bardzo - płyta działa po włączeniu, ale wygląda na to że nie działa stacja dysków, nie działa też rozszerzenie pamięci które działało w ami po lewej. Jakieś sugestie co można z tym zrobić, czy Amiga po prawej stronie jeszcze się nadaje do czegokolwiek ??
http://www.youtube.com/watch?v=UPkdfWB0ml8

[#2] Re: Co sie zepsuło w A600 ?

@twardy, post #1

można sprzedać na allegro jako: "niesprawdzona ale pali się dioda", jesli nie pali się dioda warto zainwestować, kupić diodę i dolutować

[#3] Re: Co sie zepsuło w A600 ?

@rzookol, post #2

[#4] Re: Co sie zepsuło w A600 ?

@twardy, post #1

Mysle ze moze byc nie sprawny

1.kontroler + zlacze FDD
2.Paula
3. zasilanie na plycie

proponowalbym uruchomic ta amige z twardego dysku i sprobowac wtedy odpalic stacje

czy w bootmenu amigi masz Df0: ? moze stacja jest nie prawidlowo wykryta DF???:

[#5] Re: Co sie zepsuło w A600 ?

@twardy, post #1

Zobacz czy bolce od gniazda nie sa powyginane lub wylamane. Jak nie to sterowanie fdd padlo. Jakbys mogl sprawdzic na jakims dysku 2.5" czy system sie poprawnie bootuje. Posprawdzac softami i bedziesz wiedzial co i jak.
Nawet mozesz sprawdzic rejestry fdd grzebiac w asm :)

[#6] Re: Co sie zepsuło w A600 ?

@twardy, post #1

Gayle, lub zasilanie. Z reguły stacja po otrzymaniu zasilania robi obrót napędem. Zobacz czy jak włożysz dyskietkę i włączysz Amigę dyskietka w stacji "zaskoczy".
[#7] Re: Co sie zepsuło w A600 ?

@AmiChris, post #5

po podłączeniu twardego dysku pokazuje w sprzętowym boot selectorze stację dyskietek, port PCMCIA i dysk twardy. Nie było by problemu, ale po podłączeniu stacji dyskietek nie czyta ich. Nie działa też rozszerzenie pamięci .

Generalnie rozumiem że można załozyć, że nie jest to awaria do naprawienia metodami chałupniczymi ?

[#8] Re: Co sie zepsuło w A600 ?

@twardy, post #7

chalupniczo tylko plyty A500/2000 mozna naprawic poprzez wymiane ukladow odpowiedzialnych za prace komputera..

A600/1200 ma montaz powieszchniowy

Ostatnia modyfikacja: 09.05.2010 17:19:27
[#9] Re: Co sie zepsuło w A600 ?

@HOŁDYS, post #8

Ja się podepnę z pytaniem, żeby nie robić nowego tematu. Padł mi rząd klawiszy w A600 "9OL." Klawiatura czy płyta główna? Rozebrałem czyściłem grzebałem i nadal nic. Profilaktycznie dałem ogłoszenie na giełdzie PPA...

[#10] Re: Co sie zepsuło w A600 ?

@pong777, post #9

Prawdopodobnie tasiemka klawiatury.
[#11] Re: Co sie zepsuło w A600 ?

@pong777, post #9

Sprawdz jak wyglada tasma od klawiatury. Czesto zdarza sie, ze sie wyciera. Wtedy nalezy wziac nozyczki i uciac ok 1mm tej tasmy. Oczywiscie sprawdz czy na pewno to wina tasmy a nie stykow lub bebechow klawiatury.

Nie wiem co jest nie tak z a600 ale ja swego czasu i moj kolega tez mielismy problemy z niedzialaniem rzedu/kolumny klawiatury.

Ostatnia modyfikacja: 09.05.2010 18:45:22
[#12] Re: Co sie zepsuło w A600 ?

@twardy, post #1

Na razie twoja propozycja porady naprawy wygląda jak wróżenie z fusów. Coś pomierz czy masz zasilacz sprawny czy na przewodzie zasilania stacji dysków masz dobre napięcia czy się zmienia jak podepniesz stacje do kompa.
Po prostu możesz mieć problem z zasilaniem i tu kłopot słaby styk na złączu zasilania do komputerka i już problem gotowy.
[#13] Re: Co sie zepsuło w A600 ?

@kwaku85, post #6

trochę to mętnie wytłumaczyłeś o co chodzi z tym obrotem czy chodzi ci o auto wykrywanie dyskietki w stacji dysków.
[#14] Re: Co sie zepsuło w A600 ?

@pong777, post #9

Możesz podoginać do środka styki w gnieździe. Cały czas przestawały mi działać litery QWERTY oraz I. Czyszczenie taśmy i styków dawało tylko chwilowy (1-2 dni) efekt, a po tym na razie działa już parę dni.

[#15] Re: Co sie zepsuło w A600 ?

@AmiChris, post #11

Załatwiłem już inną klawiaturę i działa więc płyta główna jest OK. Z uwagi na to, że ta nowa jest zniszczona a moja bielutka czy jest możliwość wymiany tylko samej tasiemki? Nic nie trzeba będzie lutować itp itd?

[#16] Re: Co sie zepsuło w A600 ?

@pong777, post #15

przełóż klawisze :D

[#17] Re: Co sie zepsuło w A600 ?

@pong777, post #15

nie ma problemu folie transferowe klawiatury sa uniwersalne - jesli lapy ci sie nie telepia i nie przerwiesz foli. Rozkrec liczne malutkie srobki pdnies blache mocujaca wyjmyj stara zepsute folie i w to samo miejsce w identycznym polozeniu (nie ODWROTNIE) wloz sprawna folie ...Zabieg uda sie w 100 % sam tak zrobilem w A1200

Ostatnia modyfikacja: 27.05.2010 11:12:38
[#18] Re: Co sie zepsuło w A600 ?

@HOŁDYS, post #17

Nie wszystkie folie są uniwersalne, ja mam dwie takie klawiatury do A600, które mają całkiem inne folie i otwory na śrubki w innych miejscach.

[#19] Re: Co sie zepsuło w A600 ?

@rafgc, post #18

Powiem szczerze ze nie spotkalem sie z takim przypadkiem ani w A1200 ani w A600 o jakim mowisz zawsze folia byla "wymienna na inna" co do mocowania klawiszy to tak masz racje sa okragle ze sprezynka i prostokatne bez sprenzynki. Folia jednak zawsze byla zamienna

Ostatnia modyfikacja: 27.05.2010 12:18:07
[#20] Re: Co sie zepsuło w A600 ?

@HOŁDYS, post #19

No niestety ja muszę mieć takie szczęście, że trafiła mi się klawiatura z inną folią.

[#21] Re: Co sie zepsuło w A600 ?

@HOŁDYS, post #19

Wystarczy popatrzeć na folię klawiatury zależnie czy jest duży enter.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem