[#1] NewIcons 4.6
witam,

w jaki sposób można przy użyciu NewIcons 4.6 wyłączyć obramowanie wokół ikon??

Ok obczaiłem temat. mam jednak inny problem.chciałbym zmienić ikonę jednej partycji. w jaki sposób można to zrobić?

Ostatnia modyfikacja: 18.05.2010 15:12:33
[#2] Re: NewIcons 4.6

@zyga997, post #1

W prefsach newicons?

[#3] Re: NewIcons 4.6

@zyga997, post #1

Witam.
Może podmieniając plik ikony - disk.info? U mnie to wystarczyło.
Pozdrawiam.

[#4] Re: NewIcons 4.6

@Rafał A-3000, post #3

Ikonę np katalogu umiem zmienić ale np Ram Disku nie wiem: gdzie znalezc Ram Disk.info ??
[#5] Re: NewIcons 4.6

@zyga997, post #4

ja dodałem sobie do s-s linijke kopiującą disk.info do ramu.

[#6] Re: NewIcons 4.6

@Banderas, post #5

a możesz mi podać co dokładnie i gdzie wpisać??
[#7] Re: NewIcons 4.6

@zyga997, post #6

Musisz wpisać w sekwencji startowej (starup-sequence lub user-startup) polecenie skopiowania "wyglądu" dyskietki do dysku ram. Wcześniej przygotuj sobie plik ikony. Najprościej będzie od razu podmienić wygląd ram dysku jakimś programem, wszystko poustawiać tak jak Ci pasuje i zapisać pozycję ikony. Następnie z poziomu file mastera czy opusa skopiuj plik disk.info, np. do systemowego katalogu s. W katalogu zmień nazwę np. na ram.info. Następnie w sekwencji startowej wpisz:

copy sys:s/ram.info to ram:disk.info

wpis musi być dokonany przed loadwb, ewentualnie po jakichś łatkach "grzebiących" w grafice lub ikonach

Chyba tak to szło, pozdrawiam i powodzenia :)

[#8] Re: NewIcons 4.6

@thomek, post #7

oki dzięki.

A gdzie mam szukać ikon np DH1 Dh2 ??
[#9] Re: NewIcons 4.6

@zyga997, post #8

Dokładnie tam, czyli na dh1:disk.info itp itd.

[#10] Re: NewIcons 4.6

@pampers, post #9

oki dzieki
[#11] Re: NewIcons 4.6

@zyga997, post #10

Ok ikonę ramu udało mi się zmienić, ale niestety przy próbie zmienienia DH3:Gry coś spierdzieliłem;/ teraz nie mogę wejść na tą partycję
[#12] Re: NewIcons 4.6

@zyga997, post #11

A w Iconedit ustawiłeś parametr Dysk dla ikony? To ważne.

[#13] Re: NewIcons 4.6

@Olek, post #12

nie:( wrzuciłem ikonę disk.info do do dh3. co teraz mam zrobić??
[#14] Re: NewIcons 4.6

@zyga997, post #13

To może usuń na dh3: plik .info za pomocą jakiegoś file mastera, i spróbuj jeszcze raz założyć ikonę?

[#15] Re: NewIcons 4.6

@kjb, post #14

to nic nie pomogło
[#16] Re: NewIcons 4.6

@Rafał A-3000, post #3

Amigowcy, a nie znaja budowy AmigaOS. Na kazdym dysku w systemie AmigaOS ikonka dysku to plik "disk.info" znajdujacy sie w glownym katalogu. I plik tez musi miec odpowiednie atrybuty, nie wystarczy go "wrzucic". Atrybuty, aby byla to ikona "dysku" mozna ustawic jakims edytorem ikon. Wielka mi filozofia :)
[#17] Re: NewIcons 4.6

@libicki, post #16

No niestety jestem początkujący także proszę o pomoc. chodzi o to że system zamiast disk.info widzi ,, .info " i przez to nie mogę wejść do tej partycji;/
[#18] Re: NewIcons 4.6

@zyga997, post #17

ok już już działa.dzięki
[#19] Re: NewIcons 4.6

@zyga997, post #4

Można też to prawdopodobnie zrobić zmieniając deficons w katalogu env: jak się nie mylę (prefs/env...) . Są tam także przechowywane domyślne ikony dla plików i napędów, które nie mają swich ikon: np. archiwia, dyskietki, płyty cd, audio, itp. bez pliku disk.info.
Przy instalacji NewIcons instalka kopiuje tam swoje zbiory takich
deficon-ek. Powinieneś łatwo je znaleźć.

[#20] Re: NewIcons 4.6

@zyga997, post #18

A możesz się pochwalić jak to zrobiłeś(bardziej szczegółowy opis), że straciłeś dostęp do partycji? A co najciekawsze, jak dla mnie, jak naprawiłeś swój błąd? Pytam się gdyż też zamierzam zmieniać ikonki i chcę pogrzebać przy nazwach dysków(zamienić HD0: na DH0:, itd) nie chcę walnąć babola.

[#21] Re: NewIcons 4.6

@Tomski, post #20

a więc wykasowałem disk.info i wrzuciłem nowa ikonę o tej samej nazwie:)
system jednak wczytywał .info czyli sama ikonę. zmieniłem w iconedit typ ikonki z katalog na dysk i po sprawie :)
[#22] Re: NewIcons 4.6

@Rafał A-3000, post #19

To prawda. ikonę ram dysku zmienisz w PrefsEnv-ArchiveSys
będzie to plik def_ram.info
Pozdrawiam wszystkich Amigowców OK
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem