[#1] Dostęp do płyt CD bez napędu
Witam serdecznie,
zakupiłem właśnie nową A1200, wyposażyłem w Blizzarda 030. Z założenia ta amisia ma być jak ją fabryka wypuściła, żadnych przeróbek w środku, cięcia obudowy na dodatkowe taśmy CD itp. I właśnie: przejrzałem forum na temat kart CF, czytników itp. ale nie znalazłem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi.

Posiadam bardzo dużą kolekcję płyt CD z oprogramowaniem, nazbierało się tego przez lata. Zależy mi na dostępie do tych danych z nowej Amigi. Podłączenie CD-ROM-u odpada ze wspomnianych wyżej względów.

Posiadam czytnik kart CF Pretec, mam też kartę WiFi i sieciową na PCMCIA.

Jak dostać się do tych danych? Jak Wy korzystacie w takich przypadkach z płytek?

Dziękuję za uwagi i pozdrawiam
Emu

PS. A, i przy okazji - karta 030/50 z koprocesorem i 64MB RAM, co lepiej zainstalować - zostawić WB3.1 czy zainstalować, do wyboru, OS3.5 lub 3.9?

Ostatnia modyfikacja: 20.05.2010 20:21:21

Ostatnia modyfikacja: 20.05.2010 20:22:16
[#2] Re: Dostęp do płyt CD bez napędu

@c3h6, post #1

Udostepnij Amidze pliki przez FTP lub nagraj na karte pamieci obraz plyty i uzyj programu z Aminetu do podmontowania go.
[#3] Re: Dostęp do płyt CD bez napędu

@c3h6, post #1

Najbardziej eleganckim rozwiązaniem będzie kupno kontrolera CD na port PCMCIA.
Można tez pójść na łatwiznę i płytki CD udostępniać na PC przez sieć lub nawet przez kartę CF.
Jak rozumiem cięcie obudowy i wkładanie do niej napędu CD od laptopa odpada ale czy na pewno musi odpaść wyprowadzenia gniazda IDE lub SCSI (kontroler do Blizarda) z prawej strony z tyłu obudowy w miejscu zaślepki ?

ps. system instaluj 3.1 lub 3.9

Pozdrawiam
[#4] Re: Dostęp do płyt CD bez napędu

@c3h6, post #1

Płytki na CFkę na piecu czy na sam czy na macu które widać że posiadasz, nawet jako ISO a potem podmontować na Ami.

[#5] Re: Dostęp do płyt CD bez napędu

@c3h6, post #1

@Norbert
Pomysł ciekawy, można prosić o nazwę tego programu?

@RadoslawF
Tak, cięcie odpada, mam już jedną A1200 nieźle pokiereszowaną dzięki różnym modyfikacjom :)

Rozumiem, że poprzez udostępnieni płytki na karcie CF masz na myśli sposób o którym wspomniał Norbert, tak?

CD-Rom PCMCIA - znam temat, mam dwa w rozsypce w domu, zachciało mi się przekładania do nowej obudowy. Niestety lutowanie nie jest moją mocną stroną. Pomysł bardzo dobry, ale chyba już nie można dostać takiego napędu nigdzie?

Czy OS3.9 na takiej konfiguracji nie będzie się mulił?

Pozdrawiam
Emu

[#6] Re: Dostęp do płyt CD bez napędu

@c3h6, post #5

Do płytek niezły jest VirtualCD (format tylko iso), możesz też spróbować diskimage, który łyka wszystko, ale u mnie nie działa. ;)

Co do systemu zdecydowanie bym zainstalował 3.9.

[#7] Re: Dostęp do płyt CD bez napędu

@c3h6, post #5

Tak, za bardziej eleganckie rozwiązania uważam udostępnianie przez sieć ale w sytuacji kiedy Amiga nie ma stałego miejsca na biurku i jest podpinana okazyjnie to karta CF na PCMCIA może być wygodniejszym rozwiązaniem niż dodatkowy kabel sieciowy.
Siec przez WiFi to trochę totolotek, może się okazać że trzeba komputer przesunąć pół metra żeby działało.
U siebie tak miałem, fakt że Amiga jest w towerce więc karta WiFi była na poziomie podłogi, w desktopie może nie będzie tego problemu. Tak mnie denerwowało to przesuwanie że kupiłem 3COMa na allegro i sieć mam teraz na kablu.
OS3.9 nie będzie mulić kompa z 030/50MHz i 64MB RAMu ale żeby przyzwoicie wyglądał zalecana jest rozdzielczość z kwadratowym pikselem czyli minimum 640x480 lub większa. A to znowu w sposób widoczny zżera CHIP i zwalnia kompa. Jeśli będziesz używał 640x256 to raczej polecam 3.1.

Pozdrawiam
[#8] Re: Dostęp do płyt CD bez napędu

@RadoslawF, post #7

Bez przesady... W obecnych czasach poza klasycznym rozwiązaniem FBlitem jest jeszcze nowa graphics.library. Ludziska używają roździałki 1024x768 i działa im to ok na 030. Zresztą zawsze można ograniczyć się do 16 kolorów ze zoptymalizowaną paletą i wygląda to dobrze.

[#9] Re: Dostęp do płyt CD bez napędu

@c3h6, post #1

Jest jeszcze jedna możliwość, ale pewnie Cię nie usatysfakcjonuje.
Jeśli płyty, które masz są nagrane w standardzie ISO 9660, to możesz zgrywać dane z płyt bezpośrednio poprzez Twin Express (wersja na Amigę i PC). Warunek to:

1.) Posiadanie blisko PC albo laptopa ze gniazdem RS232 i napędem CD lub DVD. Amiga musi mieć wolny port Serial.
2.) Posiadanie kabla typu Null-modem (do kupienia na Allegro) + ewentualnie przedłużka RS232 jeśli PC i Amiga są dalej niż 1,5m od siebie.
3.) Posiadanie jednej partycji w FAT32 (Twin Express działa na PC w czystym DOSie) i sterowniki DOS do CDROM.
4.) Cierpliwość przy kopiowaniu danych (nie jest jednak źle - ja korzystam z tego regularnie, przyjmij średnio 880kB/2min - ale to muszę zweryfikować).
5.) Skonfiguruj odpowiednio "Serial" w katalogu systemowym Prefs na Amidze (wszystkie suwaki na max w prawo).

Pozdrawiam

Azzorek

Ostatnia modyfikacja: 21.05.2010 11:51:16

Ostatnia modyfikacja: 21.05.2010 11:52:33

Ostatnia modyfikacja: 21.05.2010 11:55:08

Ostatnia modyfikacja: 21.05.2010 11:55:39
[#10] Re: Dostęp do płyt CD bez napędu

@RadoslawF, post #3

Zgadzam się z Radoslawem. Nie trzeba masakrować obudowy, żeby wyprowadzić na zewnątrz kabel IDE. Rozwiązanie najrozsądniejsze. Bezproblemowy dostęp do całej biblioteki CD od ręki.
Inne sposoby mogą być użyteczne, ale sam piszesz, że płytek masz dużo. Za każdym razem chcesz przygotowywać obraz, potem nagrywać na CF i montować w Ami? Chyba, że masz tak wielki HD, że nie wiesz co z miejscem robić i wrzucisz na niego wszystkie obrazy i tylko będziesz przegrywać na CF. Moim zdaniem sposób dobry, ale przy sporadycznym korzystaniu.

Ewentualnie gigantyczny dysk do Ami i na nim trzymać obrazy. Wtedy ma to większy sens. Wtedy jednak trzeba popracować nieco nad gołym WB3.1. Nowsze scsi.device, FileSystem itp.

Ostatnia modyfikacja: 21.05.2010 12:23:19
[#11] Re: Dostęp do płyt CD bez napędu

@c3h6, post #5

Pokaż mi fotki tych napędów, może odratujemy. OS 3.5 wiele nie wprowadza, a 3.9 muli kompa. Dla 030 polecam raczej 3.1 Na AGAcie tylko 640x256, 512 tylko interlace i MagicTV. Chyba że masz ScanDubler
[#12] Re: Dostęp do płyt CD bez napędu

@kwaku85, post #11

Podeślę za jakieś dwa tygodnie może, jak wrócę z zagranicy do domu :)
Oba to napędy PCMCIA marki (?) Telmex. Dopóki nie rozebrałem go na części działał całkiem sprawnie. Mam dwa i planuję złożyć z tego jeden sprawny, może ktoś się podejmie za uczciwym wynagrodzeniem? :) Albo wie, gdzie kupić napęd PCMCIA?

Pzdr
Emu

[#13] Re: Dostęp do płyt CD bez napędu

@c3h6, post #12

Spokojnie, zanim zaczniesz kupować to podeślij do sprawdzenia. Może poskładamy to do kupy. Tak się zacząłem zastanawiać... Karta CF posiada interface IDE, tak samo jak dysk czy napęd. Teoretycznie wystarczyłoby przerobić przelotkę PCMCIA-CF na PCMCIA-IDE i po krzyku. W każdym razie najpierw pomyśl o tych co masz. Swego czasu dostępne były kable IDE w formie kabelka ze złączami, a nie taśmy. Byłoby to świetne rozwiązanie dla Ciebie, spokojnie kabelek zasilający i taki IDE mógłbyś przez taką dodatkowa klapkę wyjąć.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem