[#1] Amiga psuje RAM?
Witam, zakupiłem niby sprawne rozszerzenie RAMu do mojej A600.

Podłączyłem, ucieszyłem się że będę miał 2 MB RAMu i... lipa. Najpierw się zresetowała, potem odpaliła ale miałem tylko 1,5 MB wg ShowConfig i ARTM (który 2 razy zawieszał Amigę a potem działał normalnie). Sprawdziłem MemTestem, było OK.

Amiga nie odpalała od razu, tzn. najpierw resetowała się, potem wyrzucała błąd 8000 0004, 8000 0008 lub 8000 0000 i dopiero odpalała. A teraz już w ogóle nie odpala, ciągły reset lub wyrzuca błąd z nazwą którejś partycji niebootowalnej i "Wait for disk activity to finish" :(

Miałem to samo z innym rozszerzeniem, tylko że nie byłem pewien czy jest sprawne. Dziwi mnie to, że na początku jako tako działa a potem przestaje zupełnie.

Komputer uszkodzony czy to sprzedawca wali w ch... oszukał mnie?

[#2] Re: Amiga psuje RAM?

@jaa2, post #1

Komputer uszkodzony czy to sprzedawca wali w ch... oszukał mnie?

Szklana kula mi nie działa więc nie odpowiem.
Ale na początek wyczyść i poodginaj styki.
Jak nie pomoże to poszukaj kogoś z taką Amigą i sprawdzisz czy uwalone rozszerzenia czy komputer.
Jak już ustalisz co jest winne to daj to fachowcowi do obejrzenia, może pomoże poprawienie lutów, wygrzanie czy inne popularne ostatnio czary mary.

Pozdrawiam
[#3] Re: Amiga psuje RAM?

@jaa2, post #1

Jeżeli masz możliwość to sprawdź na innej amidze. Obejrzyj płytkę, czy nie ma gdzieś popękanej cyny lub ścieżki, obejrzyj styki płytki oraz amigi.

Jaa2, czy ty czasem do mnie kiedyś nie pisałeś na pocztę z ofertą zamiany?

[#4] Re: Amiga psuje RAM?

@rafgc, post #3

Z ofertą zamiany czego?

[#5] Re: Amiga psuje RAM?

@jaa2, post #4

Zamiany na fastram do A600, ale już nieważne, bo pomyliłeś mi się z kimś innym :)

[#6] Re: Amiga psuje RAM?

@rafgc, post #5

Chyba chodzi o mnie.
[#7] Re: Amiga psuje RAM?

@RadoslawF, post #2

Poodginałem, poczyściłem i dalej to samo. Czy jest ktoś kto mógłby sprawdzić tę kartę? Oczywiście pokryję koszty przesyłki (dojechać nie mam kiedy).

[#8] Re: Amiga psuje RAM?

@jaa2, post #7

spoko, moge sprawdzic, moja 600 dziala swietnie z dodatkowym chipem i fastem gg3703127

[#9] Re: Amiga psuje RAM?

@jaa2, post #7

Dopiero teraz zauważyłem, że wykrywało ci 1.5MB, to tak jakby był problem z liniami UCAS i LCAS dla drugiego 512kb, więc albo masz uszkodzone którąś z kości albo ścieżka któraś pękła i nie łączy. Kwaku85 ma dobry sprzęt do tropienia takich usterek, choć na upartego tez dałoby zrobić to metodami domowymi. Masz dwa takie rozszerzenia?

[#10] Re: Amiga psuje RAM?

@rafgc, post #9

@Fazior
Właśnie się do Ciebie odezwałem.

@rafgc
Sorry że piszę dopiero teraz ale dopiero chęć mnie złapała na zabawy z lupą :)

Mam drugie rozszerzenie, tylko że już troszkę rozwaliłem, więc razcej podłączenie odpada. Objawy były prawie identyczne.

Czy na schemacie te linie są oznaczone jako CASU i CASL?

[#11] Re: Amiga psuje RAM?

@jaa2, post #10

Tak, to są te linie, ale brak sygnału RAS też może wywoływać takie objawy. Ostatecznie, jeśli wszystkie ścieżki będą dobre, to pozostaje tylko uszkodzenie kości.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem