[#1] Wyprowadzenie taśmy IDE na zewnątrz
Przede wszystkim witam Kolegów :)
Kupiłem A1200 z twardym dyskiem 3,5". Do tego zestawu chciałbym dokupić czytnik CF podłączany przez IDE - i tu zaczyna się problem.
Już teraz, żeby skorzystać jednocześnie ze stacji i twardziela, muszę otwierać obudowę. Pomyślałem o wyprowadzeniu taśmy IDE i zasilania na zewnątrz komputera, zwłaszcza że nie wyobrażam sobie korzystania z CF tkwiącego wewnątrz Amigi ;)
Czy zrobienie "dziury" w kratce wentylacyjnej i przepuszczenie tamtędy kabli byłoby dobrym pomysłem? Nie mam doświadczenia w takich inwazyjnych metodach, a nie chciałbym niepotrzebnie oszpecić Amisi :)
Z pozdrowieniami,
Cosi
[#2] Re: Wyprowadzenie taśmy IDE na zewnątrz

@Cosi, post #1

Lepiej chyba zrobić dziury z boku lub z tyłu obudowy A1200, na krawędzi styku górnej i dolnej części obudowy.

[#3] Re: Wyprowadzenie taśmy IDE na zewnątrz

@Cosi, post #1

W dzisiejszych czasach dziurawienie obudowy to kiepski pomysł.
Lepiej kup przelotkę PCMCIA-CF zamiast IDE-CF a jeśli musi to być koniecznie IDE-CF to jedynym eleganckim sposobem będzie zainstalowanie odpowiedniego gniazda w zaślepce obudowy z prawej strony z tyłu.

Pozdrawiam
[#4] Re: Wyprowadzenie taśmy IDE na zewnątrz

@RadoslawF, post #3

Dzięki za odpowiedzi.
Niestety kabelki są dosłownie o kilka centymetrów za krótkie, żeby przepuścić je przez otwór po zaślepce (wtedy nie musiałbym nawet montować gniazda, mógłbym wyprowadzić je bezpośrednio na zewnątrz). Chyba się przekonam do "pcimciowego" czytnika :)

PS. Oczywiście w takiej sytuacji nie będę mógł wmontować stacji do środka. Czy jest jakiś sposób na podłączenie standardowej wewnętrznej stacji jako napędu zewnętrznego?

Ostatnia modyfikacja: 23.05.2010 18:45:28
[#5] Re: Wyprowadzenie taśmy IDE na zewnątrz

@Cosi, post #4

połącz dwa kable razem
http://www.allegro.pl/item1047591868_goldpin_2x40_pin_prosty_2_szt_super_okazja.html?item=1047591868&ac=http%3A%2F%2Fwww.allegro.pl%2Fitem1047591868_goldpin_2x40_pin_prosty_2_szt_super_okazja.html&ac_sig=e3d9bdf3ce5902b&rf=http%3A%2F%2Fwww.allegro.pl%2F68368_zlacza.html&rf_sig=07b9de30bc58f89

[#6] Re: Wyprowadzenie taśmy IDE na zewnątrz

@Cosi, post #4

Do takiej operacji nie kupujesz gotowych kabelków tylko pół metra taśmy i robisz wszystko na wymiar.
Dysku nie montuj w miejscu stacji dyskietek tylko z lewej strony, będzie trochę na ukos ale tak kiedyś wkładano i problemów z tym nie było.
Jak już musisz wyjąć tego flopa to na allegro bywają obudowy od zewnętrznych stacji, wystarczy tam włożyć flopa i masz zestaw flopa zewnętrznego.

Pozdrawiam
[#7] Re: Wyprowadzenie taśmy IDE na zewnątrz

@RadoslawF, post #6

No właśnie nie chcę montować dysku z lewej strony. Boję się o taśmę od klawiatury, często po różnych interwencjach przestaje kontaktować środkowy rząd klawiszy. Dopiero kupiłem swoją pierwszą Amigę, nie chcę jej od razu popsuć ;)
Wiem, że mógłbym tanio kupić dysk 2,5" i mieć problem z głowy, ale wtedy obecny dysk musiałby iść do kosza.

Dorian3d: Dzięki za info, ale to w dalszym ciągu nie rozwiązuje problemu kabla zasilającego :) Chyba faktycznie zamiast kombinować kupię czytnik pod PCMCIA.
[#8] Re: Wyprowadzenie taśmy IDE na zewnątrz

@Cosi, post #7

Obecny dysk do szafy, kup sobie takie coś:
http://www.allegro.pl/item1044101794_tasma_ide_2_5_adapter_ide_na_cf_terminal_hp.html
a do tego jakąś kartę CF.
Do przenoszenia danych kartę sieciową na PCMCIA lub ewentualnie przelotkę PCMCIA-CF.

Pozdrawiam
[#9] Re: Wyprowadzenie taśmy IDE na zewnątrz

@RadoslawF, post #8

Muszę się z tym przespać :D

Dzięki za wszystkie rady!
[#10] Re: Wyprowadzenie taśmy IDE na zewnątrz

@Cosi, post #1

Osobiście odradzam cf na pcmcia, bo już kilka razy na forum ten temat był poruszany, że Amiga lubi wybrzydzać i często gęsto nie widzi karty CF.

Jeżeli chodzi o CF na ide to w tej chwili mam adapter na zewnątrz (zasilany z wewnątrz-po małej przeróbce kabla zasilania). Podpiłowałem delikatnie z lewej strony obudowę tak, aby można było zmieścić taśme+kabelek z zasilania,adapter leży w lewym rogu Amigi.

Jednak wygląda to mało estetycznie i będę jakoś kombinował żeby wyciąć niewielki otwór tak, aby można było swobodnie wyciągać karte CF.

Pozdrawiam.
[#11] Re: Wyprowadzenie taśmy IDE na zewnątrz

@inco, post #10

To pewno coś takiego będziesz chciał zrobić:

http://www.ppa.pl/modyfikacja.a600.ide..cf,1124;graffiti.html

Ostatnia modyfikacja: 24.05.2010 12:11:17
[#12] Re: Wyprowadzenie taśmy IDE na zewnątrz

@inco, post #10

> Osobiście odradzam cf na pcmcia
Za późno ;) Zamówiłem jakiś nołnejmowy czytnik AK144 za 10 zł (tylko takie są do kupienia na allegro) i kartę Kingston "z kwiatuszkiem". Dam znać, czy taki zestaw będzie hulał.
[#13] Re: Wyprowadzenie taśmy IDE na zewnątrz

@Tomski, post #11

Tak, dokładnie tak jak zrobił to Hołdys.

W tej chwili wygląda to tak,że adapter leży nad napisałem "Commodore A600" , do wychodzące z wnętrza kable, nie muszę chyba tłumaczyć,że nie wygląda to zbyt estetycznie.

Z pcmcia to różnie bywa, być może trafisz na zestaw który nie będzie robił problemów.

Tylko jeżeli chcesz wrzucać dane z peceta na tą karte to musisz zaopatrzyć się też w jakiś czytnik kart.

Pozdrawiam.
[#14] Re: Wyprowadzenie taśmy IDE na zewnątrz

@inco, post #13

> Tylko jeżeli chcesz wrzucać dane z peceta na tą karte to musisz zaopatrzyć się też w jakiś czytnik kart.
O tym też pomyślałem:
http://allegro.pl/item1038031455_55w1_hi_speed_czytnik_usb_8gb_sd_micro_cf_ms_xd.html
To wszystko jest chińszczyzna, ale za grosze. Jeżeli coś nie będzie chciało współpracować, będzie mniejszy żal niż gdybym wydał kilka razy więcej.
[#15] Re: Wyprowadzenie taśmy IDE na zewnątrz

@Cosi, post #14

OT:

Ciekawe, w aukcji pisze,że obsługuje 55 kart a na tym obrazku http://img12.allegroimg.pl/photos/oryginal/10/38/03/14/1038031455 jest nadruk że 23 (no chyba,że te wszystkie pochodne SD i MemoryStick liczy oddzielnie).

Apropo chińszczyzny to znajomy kiedyś pracował w sklepie ze sprzętem komputerowym to mówił,że jak przyjeżdzał transport to liczyli sprzęt w kilogramach a nie sztukach ;D

Koniec OT , Pozdrawiam.
[#16] Re: Wyprowadzenie taśmy IDE na zewnątrz

@inco, post #15

> Ciekawe, w aukcji pisze,że obsługuje 55 kart a na tym obrazku http://img12.allegroimg.pl/photos/oryginal/10/38/03/14/1038031455 jest nadruk że 23
Wiesz, to tak jak z tymi chińskimi gierkami: 1000 in 1. Potem się okazywało, że gier jest 10, każda w stu wariantach ;)

[#17] Re: Wyprowadzenie taśmy IDE na zewnątrz

@inco, post #10

No i faktycznie CF przez PCMCIA nie działa :(
Nie wiem, czy to wina czytnika (jakiś AK144, w Sieci nie ma żadnych informacji o nim), czy karty (Kingston 2GB). Tak czy inaczej, ostrzegam.

[#18] Re: Wyprowadzenie taśmy IDE na zewnątrz

@Cosi, post #17

Polecam adapter cf , a port pcmcia zawsze można wykorzystać do podłączenia internetu (swoją drogą opcja dla niezłych hardkorowców... ;D i ludzi o mocnych nerwach)

Poszukaj jeszcze odpowiedzi na forum odnoście pcmcia, bo temat był poruszany kilka razy.

Pozdrawiam.
[#19] Re: Wyprowadzenie taśmy IDE na zewnątrz

@inco, post #18

> port pcmcia zawsze można wykorzystać do podłączenia internetu (swoją drogą opcja dla niezłych hardkorowców... ;D i ludzi o mocnych nerwach)
O karcie Ethernet już myślałem :) Ale to jest pieśń przyszłości, najpierw muszę mieć możliwość bezproblemowego przenoszenia danych.

> Poszukaj jeszcze odpowiedzi na forum odnoście pcmcia, bo temat był poruszany kilka razy.
No właśnie to, co znalazłem na forum, nie nastraja mnie optymistycznie. Przypuszczam, że po prostu czytnik nie pracuje w trybie 16-bitowym (taki wymóg jest napisany w instrukcji do CFD) - nie mam jak tego sprawdzić, bo informacji o tym sprzęcie po prostu NIE MA.
Próbowałem nawet sformatować kartę na starszym urządzeniu (Psion 5mx), ale efekt ten sam. To znaczy brak efektu. "Disk not present".
Adapter IDE-CF to zawsze wyjście awaryjne, bo mam zabudowaną przejściówkę 3,5", więc to tylko kwestia kupienia samego urządzonka za 5 zł + przesyłka :)

[#20] Re: Wyprowadzenie taśmy IDE na zewnątrz

@RadoslawF, post #3

eleganckim sposobem będzie zainstalowanie odpowiedniego gniazda w zaślepce obudowy z prawej strony z tyłu.

A mógłbyś podpowiedzieć gdzie dostać takie gniazdo? Jakoś szukam i nic...
Pzdr
Emu

Ostatnia modyfikacja: 02.06.2010 17:54:30
[#21] Re: Wyprowadzenie taśmy IDE na zewnątrz

@Cosi, post #17

Ha, okazuje się, że to była wina karty :) Wielkie dzięki dla Jacquesa za niezwykle cenną informację, że Kingstony z kwiatkiem często się gryzą z Amigą. Kupiłem Sandiska 512 MB i wszystko działa. Sam czytnik (przypominam, AK144 kupiony za kilka zł na allegro) pracuje bezproblemowo.
W ten sposób, kosztem dosłownie 30 zł, można mieć przenośny czytnik CF do Amisi bez grzebania w bebechach komputera.

[#22] Re: Wyprowadzenie taśmy IDE na zewnątrz

@c3h6, post #20

A mógłbyś podpowiedzieć gdzie dostać takie gniazdo? Jakoś szukam i nic...

Na allegro faktycznie nie ma, ja takie ileś lat temu znalazłem u siebie w pracy.
Szukaj pod nazwą DB50, ja znalazłem tylko za granicą.
http://www.surplussales.com/ComputerAccess/DBConn-5.html
Sprawdził bym w lokalnym ale dużym sklepie dla elektroników, nawet jak nie mają to mogą sprowadzić.
Sorki że tak późno odpowiadam ale jakoś przegapiłem ten wątek.

Pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem