[#1] A1200 przekładka do obudowy Tower.
Witam!!!

Zakupiłem kiedyś z allegro a1200 w obudowie od blaszaka.
Ale rozbudowa takiej amigi jest kłopotliwa, bo poprzedni właściciel odwalił trochę sztukę.
Stałem się w międzyczasie posiadaczem slotów zooro IV.
Chciałbym teraz zrobić obudowę do a1200 po swojemu.
Infinitiv to podobno badziewie, także nie bedę kupował.
Posiada ktoś może jakieś schematy, projekty obudowy tower do a1200.

pozdrawiam marcim34

[#2] Re: A1200 przekładka do obudowy Tower.

@marcin34, post #1

Wiesz, no to zależy od tego, na ile lubisz majsterkować. Każdą płytę główną Amigi, wraz z dodatkami w postaci kart rozszerzeń (w tym i Zorro oczywiście) można spokojnie zmieścić w wieży po starym PC. Owszem, trochę trzeba pokombinować, tu jakąś podkładkę, tam coś przykleić, jeszcze gdzie indziej wyciąć dziurę w obudowie, gdzieś tam tasiemkę przedłużyć... Ale można. W sumie nie jest to wyzwanie zbyt straszliwe, o ile człowiekowi nie obce są takie rzeczy jak śrubokręty, lutownice et cetera.

Powiadasz: "Ale rozbudowa takiej amigi jest kłopotliwa, bo poprzedni właściciel odwalił trochę sztukę". To znaczy - co jest z obecną obudową nie tak? Opisz problem dokładniej.

Czy Infinitiv to "badziewie"... Bo ja wiem? Gorącym zwolennikiem Infinitiv nigdy nie byłem, obudowa daleka od ideału, prawda. Ale i jakoś koszmarnie skaszanionym rozwiązaniem nie jest, absolutnie nie.

Wrzuć temat w wyszukiwarkę. Sądzę, że bez problemów znajdziesz sporo opisów i rozwiązań.

Z szacunkiem
Des
Ps. Osobiście przekładałem A500 w blachy po pececie. Trochę kombinowałem samodzielnie, trochę posiłkowałem się tekstem z "Magazynu Amiga", w którym rozpisano rzecz dokładnie. Trochę się gimnastyki było, owszem. Ale efekt finalny doprawdy zadowalający. A zaznaczam, że do wszelkiego majsterkowania łapy mam dwie lewe. Skoro mi, technicznemu kalece, udało się, to znaczy, że każdemu się musi udać.

[#3] Re: A1200 przekładka do obudowy Tower.

@marcin34, post #1

Nie spotkałem na sieci schematów z podanym wymiarowaniem.
Chcesz mieć zorro w towerce kupujesz odpowiednią obudowę czyli skrzypiącą i nieprzewoźną plastykową Infinity lub pancerną Elboxa.
Były jeszcze swojego czasu tanie i popularne obudowy Giftu tylko że one chyba nie gwarantowały miejsca na zorro i karty rozszerzeń.

Pozdrawiam
[#4] Re: A1200 przekładka do obudowy Tower.

@RadoslawF, post #3

Niedawno zdobyłem obudowę "GiFT Cool" i zapewniam, że jej konstrukcja gwarantuje miejsce na Zorro i karty rozszerzeń ;). Trzeba tylko dobrać odpowiednie tulejki do montażu slotów.

Lada dzień dotrze do mnie płyta A1200, którą chcę zamontować w tej obudowie, więc zweryfikuje to osobiście.

Ostatnia modyfikacja: 30.05.2010 19:19:15
[#5] Re: A1200 przekładka do obudowy Tower.

@marcin34, post #1

Infinitiv to podobno badziewie, także nie bedę kupował.

W dobie powszechnej chińszczyzny specjalnie się nie wyróżnia "in minus". ;) Plusy to: jednak jako tako trzyma się kupy i wszystko do niej po prostu pasuje. Ja polecam. Lepsze to, niż własnoręczne dłubanie - rzadko kiedy przewidzisz wszystko i prędzej czy później okaże się, że coś nie wchodzi i trzeba sięgnąć po ślinę i plaster.

Ostatnia modyfikacja: 30.05.2010 19:37:30
[#6] Re: A1200 przekładka do obudowy Tower.

@Daclaw, post #5

Mi Infinitiv służy wiernie i bezawaryjnie od ponad 10 lat, choć ostatnio dokupiłem drugą Amigę w stalowej wieży Gift Perfect Pro, która jest naprawdę bardzo dobra, łatwa w eksploatacji, ma dobrze zabezpieczoną płytę główną i kartę turbo i również szczerze polecam.

[#7] Re: A1200 przekładka do obudowy Tower.

@Minniat, post #6

A przewidzieli w tej obudowie Gift sloty zorro i jakieś karty w nich ?

Pozdrawiam
[#8] Re: A1200 przekładka do obudowy Tower.

@RadoslawF, post #7

Tak jest.

[#9] Re: A1200 przekładka do obudowy Tower.

@RadoslawF, post #7

Wygląda na to że Micronik Z2 będą pasowały idealnie. Podziele się wrażeniami gdy dokonam montażu we wtorek.

[#10] Re: A1200 przekładka do obudowy Tower.

@RadoslawF, post #7

Tak.

W Gifcie spokojnie montujesz ZORRO i Turbo.
Pojawia się jednak niewielki problem. Turbo traci na stabilności wówczas. Orginalne łapy nie są w stanie złapać karty.

[#11] Re: A1200 przekładka do obudowy Tower.

@marcin34, post #1

Jeżeli A1200 to tylko desktop. Tego dizajnu nie można popsuć jakimś towerem. Wejdzie Ci BPPC, Bvision, Delfina, IdeExpress - i dajesz czadu :)

[#12] Re: A1200 przekładka do obudowy Tower.

@pampers, post #11

Pewnie, że szkoda psuć piękną A1200. Choćby z tego, sentymentalnego powodu jakoś krzywo patrzę na przenoszenie do wieży. Ale z drugiej strony kanapka z PPC, Bvision, Delfiną jest ciut spuchnięta. Najfajniejszym modelem do rozbudowy w nieskończoność jest stara, poczciwa A2000. Jakaś taka biedna, niedokochana, niedopieszczona, zapomniana. Aż żal.

Z szacunkiem
Des

[#13] Re: A1200 przekładka do obudowy Tower.

@pampers, post #11

Zgadzam sie z pamperesem .. sam mam 3 a1200 .. a uzywam tylko tej w desktiopie (060 fastata2 dysk 80 gb).. klimacik jak sie siada przy desktopie jest taki sam jak w 1994 r !!! :D

[#14] Re: A1200 przekładka do obudowy Tower.

@marcin34, post #1

Ja bym się zastanawiał nad przekładką do obudowy piecowej desktop (leżącej), wydaje mi się, że flaki kompa będą stabilniejsze niż robienie kanapki w pionie.

[#15] Re: A1200 przekładka do obudowy Tower.

@radzik, post #14

ok może być i desktop, ale czy ktoś posiada może jakieś projekty lub instrukcje , jak to wszystko ułożyć żeby np. później śledzie od zorro pasowały???
Bo w tej chwili mam a1200 w obudowie desktop od pieca, ale tak upchane że praktycznie wszystko jest do przeróbki, nawet z kartą turbo jest problem żeby ją włożyć. A na własnych błędach trochę nie chcę ryzykować.
Pozdrawiam marcin34

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem