[#1] Problem z Shellem
Witam. Jestem nowy na forum i mam dziwny problem (przynajmniej dla mnie). Wyciągnąłem A600 z szafy i odpaliłem na nim Workbencha 1.3 Chciałem poprzesyłać kilka obrazów adf za pomocą null-modem za pomocą ADF Sendera. Problem pojawia się gdy wchodzę do shella Pojawia sie napis Workbench 1.3 i kursor bez żadnego znaku zachęty i nie mogę wprowadzać żadnych komend. Czym to może być spowodowane?
[#2] Re: Problem z Shellem

@klopeks, post #1

Klawiatura nie działa?
Przyczyna: tasiemka od klawiatury się wypięła z płyty głównej.
Rozkręcić Amigę i zobaczyć co z tasiemką

[#3] Re: Problem z Shellem

@klopeks, post #1

WB 1.3 ma prawo dziwnie się zachowywać na A600, która ma kicka 2.04 albo 2.05.

Z szacunkiem
Des

[#4] Re: Problem z Shellem

@klopeks, post #1

ten obiaw jest nie normalny A600 jest kompatybilna systemowo z Workbenchem 1.3 ..taki obiad to uszkodzenie klawiatury
sprobow naciskac rozne klawisze po przekatnej i zoabcz na ktore reaguje amiga a na ktore nie...

[#5] Re: Problem z Shellem

@HOŁDYS, post #4

A który klawisz odpowiada za brak znaku zachęty w shellu ?
Pluskwa normalnie startowała z dyskietki od WB1.3 to i A600 powinna.
Jeśli coś jest nie tak stawiał bym w pierwszej kolejności na mocno niekompletną dyskietkę z której uruchamia kompa.

Pozdrawiam
[#6] Re: Problem z Shellem

@klopeks, post #1

Odpal Amige bez s-s.
Odpowiednia opcje znajdziesz w bootmenu.
Jesli bedzie dzialac klawiatura, to znaczy ze cos namieszane jest w s-s workbencha 1.3
[#7] Re: Problem z Shellem

@Norbert, post #6

Może to też przypadek jakiejś "skopanej czy okrojonej" dyskietki systemowej? No ale sprawdziłem dziś u znajomego - Workbench 1.3 odpalony na A600 nie pozwalał na jakiekolwiek działania z poziomu Shella. Objawy identyczne, jak u założyciela wątku. A klawiatura sprawna bezdyskusyjnie. Po uruchomieniu z dyskietki z WB 2.0 można spokojnie wpisywać rozkazy AmigaDOS.

Szacunek
Des

[#8] Re: Problem z Shellem

@Des, post #7

Dzięki za pomoc wygląda to na problem z WB 1.3. Muszę 2 jakoś załatwić bo problem pozostaje. Dziękuje Wam bardzo :)
[#9] Re: Problem z Shellem

@klopeks, post #8

uruchom amige jak podalem w poscie [6] i bedziesz mial dostep do SHELL.
[#10] Re: Problem z Shellem

@Norbert, post #9

Mógłbyś mi to bardziej łopatologicznie wyjaśnić, bo za bardzo nie wiem jak to mam zrobić.

Ostatnia modyfikacja: 08.06.2010 06:22:08
[#11] Re: Problem z Shellem

@klopeks, post #10

Jak załączasz amige to przytrzymaj oba klawisze myszy, wyświetli się bootmenu, poszukaj w nim opcji startup-sequence i daj disable (jakoś tak było w romie 2.0) włóż dyskietkę, kliknij na reboot (albo coś w tym stylu) i powinno działać.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem