[#1] Kilkudniowa batalia : A600 vs. Internet
Witam

Jestem (nie)szczęśliwym posiadaczem A600 (4MB Fast,1,5MB Slow+1MB Chip, dysk CF) któremu zachciało się do tego cudeńka podłączyć internet.

W tym celu zakupiłem:

- kartę sieciową PCMCIA firmy 3com 3CXE589CE (od razu dodam że jest obslugiwana przez sterownik 3c589.device)
-kartę sieciową PCI firmy Realtek RTL8139/810x Family Fast Ethernet NIC (XP łyknął ją bez problemu, ale na wszelki wypadek jakies tam sterowniki zainstalowalem)
- kilka metrów skrosowanego kabla rj45.

W komputerze mam dwie sieciowki:
1) karta do sieci bezprzewodowej (to z niej czerpie internet drogą radiową)
2) karta do sieci przewodowej (Realtek RTL...)

Podpinam karte Realtek do karty pcmcia skrosowanym kablem.

Dla większej przejrzystości przyjmijmy
Karta sieci bezprzewodowej z której mam neta - 1
Karta przewodowa (LAN) - 2
Karta w Amidze - 3

Konfiguracja od strony PC wygląda tak:
192.168.0.1 - IP sieciówki nr 2
255.255.255.0 - maska podsieci
brama domyśla - IP sieciówki nr 1
DNS - IP sieciówki nr 1

http://img34.imageshack.us/i/98457745b.jpg/

Konfuguracja Miami (zwykłe nie DX bo DX działa od procesora 020 w góre):
Wybieram sterownik 3c589.device.

W zakładce Interface wpisuje:
Adres IP : 192.168.0.2
Brama: 192.168.0.1
Maska podsieci: 255.255.250

Dodatkowo w zakładce Datebase/Host dodaje 192.168.0.1

Klikam w głownym menu Miami na Online (na pececie pokazuje się ikona,ze połączenie jest dostępne). Następnie stawiam serwer ftp na pc , na Amidze instaluje AMFtp, lącze sie przez ten program z 192.168.0.1 przez port 21 i bez problemu moge ściągać dane z PC na Amige, więc połączenie jest!.

Próbuje pingować:
PC--->AMIGA wysyła i zwraca 100%
AMIGA-->PC wysyła (co widzę w połączeniu sieciowym na PC) ale już nie zwroca (o czym informuje miamiping).

Firewall na czas testów wyłączony, tak jak i antywirus. Zapora systemu Windows wyłączona na stałe. Więc o co cho?

Sprawa następna.
Klikam na "Online" w Miami i w tej samej chwili nie mogę wyświetlać stron w FF, czy nawet pingować serwerów (o dziwo IRC i GG działają).

Reasumując, połączenie AMIGA-PECET jest, ale połączenia AMIGA-PECET-INTERNET już nie ma.

Pomocy

Ostatnia modyfikacja: 01.06.2010 11:25:56

Ostatnia modyfikacja: 01.06.2010 11:26:27
[#2] Re: Kilkudniowa batalia : A600 vs. Internet

@inco, post #1

Reasumując, połączenie AMIGA-PECET jest, ale połączenia AMIGA-PECET-INTERNET już nie ma.

A udostępnianie sieci na pececie włączyłeś czy jeszcze się namyślasz ?

Pozdrawiam
[#3] Re: Kilkudniowa batalia : A600 vs. Internet

@RadoslawF, post #2

W sieciówce nr 2 mam zaznaczone :

"Zezwalaj innym użytkownikom na łączenie się poprzez połączenie internetowe tego komputera".

Natomiast tym połączeniu bezprzewodowym(sieciówka nr 1) nie ma takiej opcji.
[#4] Re: Kilkudniowa batalia : A600 vs. Internet

@inco, post #3

Albo to za mało alby tylko DNS nie działa.
Na początek puść pinga na adres IP pierwszej karty jak nie dojdą to oznacza że internet nie jest udostępniony, jeśli zadziała to pinga na jakiś adres internetowy ale w postaci cyfrowej np. 94.232.158.202. Nie zadziała jak wyżej, ale sprawdź jeszcze z jakimiś innymi adresami, zadziała kolejny ping na nazwę czyli np. ping www.wp.pl. Nie zadziała a działało przedtem na cyferkach brak obsługi DNSa.

Pozdrawiam
[#5] Re: Kilkudniowa batalia : A600 vs. Internet

@RadoslawF, post #4

Jak na pececie pinguje karte nr 1 : ping 10.1.1.25 to oczywiście pingi są. Jak pinguje dowolne strony to pingi też dochodzą, bo to chyba normalne (skoro internet działa).

Dziwi mnie to,że w karcie numer 2 w zakładce zaawansowane jest "Zezwalaj innym użytkownikom na łączenie się poprzez połączenie internetowe tego komputera" natomiast w karcie nr 1 nie ma w ogóle takiej opcji.

Jeżeli chodzi o DNS to w karcie nr 2 domyślnie wpisuje IP karty nr 1, choć z tego co pamiętam to wpisywałem też te DNSy które są wpisane jako DNS w karcie nr 1.

Tak apropo to jaki DNS powinienem wpisać w Miami?
[#6] Re: Kilkudniowa batalia : A600 vs. Internet

@inco, post #5

Możesz wpisać DNS TPSA, wygoogluj sobie.

Co do tej zakładki z udostępnianiem internetu, to tez miałem taki dziwny przypadek, ale wtedy zamieniłem wtyczki miejscami, włączyłem ta opcje i zamieniłem kable z powrotem.

[#7] Re: Kilkudniowa batalia : A600 vs. Internet

@rafgc, post #6

Które wtyczki zamieniłeś miejscami, te od kabla skrosowanego?
[#8] Re: Kilkudniowa batalia : A600 vs. Internet

@inco, post #5

Te pingi to miałeś z Amigi puszczać a nie z PC.
Na Amidze jako bramę i DNS wpisujesz adres IP drugiej karty w PC.
Nie możesz jak człowiek kupić routera tylko musisz kombinować w ten sposób ?

Pozdrawiam
[#9] Re: Kilkudniowa batalia : A600 vs. Internet

@inco, post #7

Miałem dwie karty sieciowe w komputerze, do jednej był podłączony router a do drugiej inny komputer, zamieniłem kable między sieciówkami i ustawiłem tą opcję a potem przełączyłem z powrotem. Z tym, ze ja mam taki router, któremu obojętne jest czy kabel jest crossowany czy nie, jak Ty używasz jednego normalnego i drugiego crossowanego, to ci nie wyjdzie.

Jeżeli możesz pingować adresy zewnętrzne stron internetowych na amidze, to znaczy, że nie masz ustawionych adresów DNS.

[#10] Re: Kilkudniowa batalia : A600 vs. Internet

@RadoslawF, post #8

Gdybyś chociaż raz uważnie przeczytał co pisze, to wiedziałbyś,że z Amigi-->PC pingi wychodzą,ale nie wracają , natomiast PC-->AMIGA zawsze wychodzą i wracają.

Mam tak wpisane DNSy jak mówisz, tj. DNS i BRAMA to IP karty nr 2.

Co do routera to chyba ostateczność, jak będę potrzebował pomocy z wyborem routera to się odezwę ;)
[#11] Re: Kilkudniowa batalia : A600 vs. Internet

@inco, post #10

Gdybyś chociaż raz uważnie przeczytał co pisze, to wiedziałbyś,że z Amigi-->PC pingi wychodzą,ale nie wracają , natomiast PC-->AMIGA zawsze wychodzą i wracają.

Skoro zadziałało połączenie protokołem FTP między Amigą a PC to kabel jest sprawny i połączenie działa. Brak pinga w jedna stronę tłumaczę odhaczoną opcją nie oddawania pingów. Skoro można coś takiego w serwerze zrobić to i pewnie w windowsie też. Ale też możliwe że puszczasz pinga na pierwszą kartę i w przypadku nie działania udostępniania taki ping nie wróci.

Więc kolejne pytanie ten niewracający ping to z którego adresu IP i co z pingiem z drugiego ?

Pozdrawiam
[#12] Re: Kilkudniowa batalia : A600 vs. Internet

@inco, post #1

Mam taki sam problem i jeszcze nie udało się mi go rozwiązać. Z tym, że mam dodatkowo switcha. Internet mam z Blueconnect i nie mogę zrobić tak aby PC dawał dostęp do neta Amidze. Połączenie FTP pomiędzy PC i Amigą działa wyśmienicie(CerberusFTP-GuiFTP). Spaceruję sobie z Amigi po udostępnionym dysku pieca i ściągam/wysyłam pliki. Oprogramowanie na Amidze to AmiTCP. Dodam, że wcześniej gdy byłem wpięty do neta przez routera Amiga łączyła się z netem bez problemów.
Jak uda się mi skonfigurować ten internet na pewno się odezwę. Gdy będę dalej miał kłopoty powrzucam zrzuty ekranów ustawień odpowiednich kart sieciowych/ustawień na Amidze etc może wtedy komuś będzie łatwiej doradzić co i gdzie zmienić.Gdyby jednak Tobie udało się to zrobić wcześniej proszę o napisanie o tym.
Pozdrawiam

Ostatnia modyfikacja: 01.06.2010 23:34:08
[#13] Re: Kilkudniowa batalia : A600 vs. Internet

@inco, post #10

Proponowałbym poczytać sobie co to jest najpierw serwer DNS. Bramę masz ustawiona poprawnie poprawnie, ale pierwszy raz słyszę, aby ustawiało się adres DNS jako adres komputera udostępniającego połączenie. 'Musisz sobie wpisać adresy DNS zewnętrzne (chyba, że masz zainstalowany serwer DNS na PC), a takie znajdziesz w internecie.

http://www.i-net.pl/dns/index.htm
http://www.pcworld.pl/news/112297/Chcesz.przyspieszyc.Internet.Zmodyfikuj.DNS.html

Adres DNS nie jest potrzebny do pingowania rzeczywistych adresów IP.
Jeżeli polecenie

ping 94.23.90.203

nie będzie odpowiadać, to wina leży przy udostępnianiu połączenia i od tego zacznij.

Ostatnia modyfikacja: 02.06.2010 05:32:38
[#14] Re: Kilkudniowa batalia : A600 vs. Internet

@inco, post #1

DNSy wpisujesz takie jak na karcie nr 1
Co do maski karty 3 to masz 255.255.255.0 a to co napisałeś to tylko literówka?

[#15] Re: Kilkudniowa batalia : A600 vs. Internet

@inco, post #1

rafgc: wyrzuciłem DNS'y z Miami, zmieniłem urządzenie które udostępnia internet na pececie i net ruszył,choć kwestia pingów nadal nie rozwiązana (prawdopodobnie Windows musi coś blokować).

11MASTEr: Tak, to tylko literowka, ma byc 255.255.255.0 .

Tomski : Gdybyś miał jakieś pytania to spróbuje coś podpowiedzieć na ircu (#ppa)

Wszystkim dziękuję za pomoc (w szczególności użytkownikom z kanałów #ppa i #bluzgi)

Temat do zamknięcia. :D
[#16] Re: Kilkudniowa batalia : A600 vs. Internet

@inco, post #15

Windows domyślnie blokuje ping chyba, że jest włączone udostępnianie plików/drukarek wtedy ping jest odblokowywany. Mowa o Win XP.

[#17] Re: Kilkudniowa batalia : A600 vs. Internet

@inco, post #15

Od czasu gdy windowsXP ma zaporę, pingi są przez nią domyślnie blokowane. Trzeba je włączyć w ustawieniach ICMP zapory systemowej.

Możesz mi powiedzieć, czego będziesz używał na tej A600?

[#18] Re: Kilkudniowa batalia : A600 vs. Internet

@rafgc, post #17

Wchodzę na Panel Sterowania>Zapora systemu Windows>Zaawansowane>Protokół ICPM (Ustawienia) i mam zaznaczone "Zezwalaj na przychodzące żadania echa" .

Nie pomaga.

W tej chwili mam zainstalowane AmFtp, także mam dostęp do serwerów ftp , zainstalowalem tez amtelnet, dzięki czemu łącze się z kontem shellowym.

A na dobrym shellu to już wszystko można zainstalować.

Uruchomiłem nawet irssi, ale miałem problem w przełączeniu się między oknami (w putty to alt+jakis numer z puli 1-9 )

To co robię to raczej sztuka dla sztuki. Uruchomiłem też alynx'a , jednak po wpisaniu adresow kilku stron (ppa,aminet,google - innych nawet nie próbowałem), nic nie wyświetla.

Pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem