[#1] A1200 i sloty Z2 vs turbo
Witam, składam sobie A1200T. Co część to mam "z innej wioski".

Do obudowy Gift Cool montuje sloty Micronik Z2i. W obudowie Gift jak wiadomo występuje zasilacz AT, natomiast sloty mają własne gniazdo zasilania. Posiłkując się instrukcją od slotów i googlem przełożyłem przewody zasilania z wtyczek AT P8/P9 do wtyczki kompatybilnej ze slotami.

Udało mi się osiągnąć stan, w którym Amiga wstaje bez karty turbo, mogę wejść do early startup menu, nawet widać tam karty Zorro. Niestety podłączenie turbiszcza powoduje tylko "czarny ekran" po włączeniu zasilania.

Sloty są w wersji 4.20. Na slotach jest też zworka oznaczona "turbo". Próbowałem zarówno z zworką założoną jak i bez niej.

Jakieś sugestie?

[#2] Re: A1200 i sloty Z2 vs turbo

@strim, post #1

Sloty w wersji 5.42 mają tylko jedną zworkę która służy do resetu.
Nie podałeś jaka karta turbo, jak jakaś prądożerna 040 to sprawdzał bym czy nie ma sporego spadku napięcia.
Jak napięcie właściwe a zasilacz dobry to przeczyścił bym i poodginał styki na karcie turbo i na slotach zorro.

Pozdrawiam
[#3] Re: A1200 i sloty Z2 vs turbo

@RadoslawF, post #2

Sprawdzałem z dwoma kartami - Blizzard 1260 i Blizzard PPC - na obu efekt taki sam. Co do tego czy zasilacz "dobry" to niestety nie mam chwilowo jak sprawdzić :/. Karty na pewno są sprawne.

[#4] Re: A1200 i sloty Z2 vs turbo

@strim, post #1

Pewnie adapter ma "zgliwiałe" styki ,więc tak jak radzi przedmówca pokombinuj przy nich, ew. przeczyść złącza (na płycie A1200 i adaptera zorro) spirolem.

Ostatnia modyfikacja: 01.06.2010 22:46:58
[#5] Re: A1200 i sloty Z2 vs turbo

@waldiamiga, post #4

Ok, jutro rozbiorę cały ten sprzęt jeszcze raz i dokonam gruntownego czyszczenia...

[#6] Re: A1200 i sloty Z2 vs turbo

@strim, post #1

A po podlaczasz zasilanie do slotow?
Ja mam Z2+PiccoloSD64+Blizzard1230/50 w TopTower i wszystko smiga stabilnie bez podlaczonego dodatkowego zasilania do slotow.

[#7] Re: A1200 i sloty Z2 vs turbo

@reactor, post #6

Bo chciałem tam włożyć kilka kart ;). Zasilanie dużej ilości rzeczy przez złącze trapdoorowe A1200 nie jest zbyt zdrowe dla niej.

Sprawdziłem napięcia miernikiem i generalnie są OK. Zamiast -12V jest -11V, a zamiast -5V jest -9V. Co raczej świadczy że zasilacz jest w marnej kondycji, ale -5V nie jest do niczego używane przez A1200. Reszta napięć w porządku.

Podłączałem zasilanie zarówno przez sloty jak i przez gniazdo zasilania płyty głównej i efekty są dalej takie same... Z włożonymi slotami i turbo nie da się wcale odpalić.

Poza tym zauważyłem jeszcze jeden problem. Przy odłączonych slotach, bez karty turbo nawet poprawnie nie da się zabootować z dyskietki . Kilka sektorów przeczytanych, reset, mrugnięcie, kickstart, kilka sektorów przeczytanych i tak w kółko... Płyta kaput?

Pewnie jutro będę mógł sprawdzić to z innym egzemplarzem płyty A1200.

Zapomniałem dodać, że dziś kilka godzin namiętnie czyściłem styki...

Ostatnia modyfikacja: 02.06.2010 22:01:31
[#8] Re: A1200 i sloty Z2 vs turbo

@strim, post #7

Ja w swoim zasilaczu powymieniałem kondensatory elektrolityczne (zostawiłem tylko ten największy) i trzyma napięcia jak złoto. Możesz to samo zrobić u siebie, zasilacze AT nowinką technologiczną już raczej nie są :D
Napięcia sprawdzałeś pod obciążeniem?

Ostatnia modyfikacja: 03.06.2010 04:35:36
[#9] Re: A1200 i sloty Z2 vs turbo

@strim, post #7

Jakby coś to można przyjechać do mnie i podstawić sloty Zorro.
Temat tutaj:

http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&t=77563

Sloty mam na 100% sprawne w dodatku z modułem do aktywacji slotu scandoublera. Scandoubler też jakiś mam, ale musiałbym nad nim nieco popracować bo po rozgrzaniu obraz delikatnie skacze...
[#10] Re: A1200 i sloty Z2 vs turbo

@strim, post #1

A nie jest tak że sloty ZII z pierwszych serii miały problemy z kartami turbo ?

[#11] Re: A1200 i sloty Z2 vs turbo

@PrzemasIII, post #10

Nie, po prostu płyta główna jest padnięta... Tak wynika z prostego eksperymentu polegającego na podstawieniu innej płyty - wtedy działa.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem