[#1] CDTV padła.
Witam,
miałem problem z wyświetlaczem VFD od frontu, to otworzyłem CDTV i podociskałem 3 taśmy. Po złożeniu, wyświetlacz działa, lecz Amiga nie odpala! Zegarek działa, lecz po naciśnięciu przycisku POWER nic się nie dzieje. Co robić?

[#2] Re: CDTV padła.

@Bombardier, post #1

Sprawdz czy:
- (najwazniejsze) nie wylaczyles CDTV z pilota
- nie uszkodziles wlacznika
- podpiales wtyk CN23
- nie zamieniles go miejscami z CN24.
- wtyczka CN19 jest podpieta

Ponadto nalezaloby sprawdzic wszystkie polaczenia wtyczek i przewodow w zasilaczu oraz na plycie glownej.

Jesli wszystko jest OK to masz problem czyli padlo cos w elektronice.

Mozna zrobic taki prosty test (nie biore odpowiedzialnosci jak cos zrobisz nie tak i pojdzie siwy dym):
Nalezy podac +5V na pin 2 we wtyczce P103 w zasilaczu z pina 4 z P101 (tez w zasilaczu). Pin 1 z P103 podepnij do masy.
Jednak wczesniej wypnij wtyczke P103 lub CN19.

Jesli nie ruszy, to uszkodzony jest zasilacz.
Jesli ruszy padlo cos na plycie glownej lub brak jest jakiegos polaczenia.

Ostatnia modyfikacja: 03.06.2010 12:53:38
[#3] Re: CDTV padła.

@Phibrizzo, post #2

Gdzie jest P103 i P101?

Znalazłem, połączyłem, Amiga odpaliła się!
Czy to znaczy, że namieszałem coś w taśmach? Rozumiem, że jest wyłączona pilotem i odbiornik ir w CDTV nie łączy się z płytą, tak? Lub czy to wina włącznika?
Która taśma konkretnie odpowiada za IR w CDTV?

Ostatnia modyfikacja: 03.06.2010 13:14:43

Ostatnia modyfikacja: 03.06.2010 13:16:04
[#4] Re: CDTV padła.

@Bombardier, post #3

Mozliwe. Trudno powiedziec co moze byc nie tak na odleglosc.
Jesli dobrze widze na schemacie to za IR opowiada tasma podpieta do CN16.

Ostatnia modyfikacja: 03.06.2010 13:19:53
[#5] Re: CDTV padła.

@Phibrizzo, post #4

Ruszałem tą taśmą, nic. W takim razie stawiam na awarię włącznika.
W którym miejscu on się łączy na płycie, coby zewrzeć piny i sprawdzić, czy to to?

Ostatnia modyfikacja: 03.06.2010 13:23:43
[#6] Re: CDTV padła.

@Bombardier, post #5

Wlacznik podpiety jest do CN23. Wyjmij wtyczke i zewrzyj piny.
[#7] Re: CDTV padła.

@Phibrizzo, post #6

Niestety po zwarciu jest to samo. Skończyły mi się pomysły, jesteś pewien, że to taśma CN16 odpowiada za IR? Bo mam wyjętą całkiem CN14, która jak mniemam odpowiada za działanie VFD.
Aha, za co odpowiada zworka JP15? Jako edyna na płycie jest w stylu "zworkowym".

Ostatnia modyfikacja: 03.06.2010 13:39:09
[#8] Re: CDTV padła.

@Bombardier, post #7

Wypiecie CN14 z tego co widze nie ma znaczenia. Predzej wypieta tasma z CN15 mogla by stwarzac problemy bo dochodzi z niej +5V na pinie 10.
[#9] Re: CDTV padła.

@Phibrizzo, post #8

Jeszcze się upewnię co do dwóch rzeczy:
* czy chip SANYO, który odpowiada za działanie przedniego panelu jest dobrze wpięty, tj. pin 1 znajduje się w prawym górnym rogu podstawki, patrząc od strony frontu,
* czy CDTV jest wrażliwa na obecność klawiatury, czy odpali się bez niej? Mam klawiaturę, ale pamiętam że po ostatnim złożeniu do kupy CDTV, trzeba było nieco poruszać jej wtyczką. Moim zdaniem to płyta się ruszała dzięki czemu CDTV w przeszłości włączyła się, a wtyczka nie ma znaczenia.

Ostatnia modyfikacja: 03.06.2010 13:44:25
[#10] Re: CDTV padła.

@Bombardier, post #9

czy chip SANYO, który odpowiada za działanie przedniego panelu jest dobrze wpićty, tj. pin 1 znajduje sić w prawym górnym rogu podstawki, patrząc od strony frontu

Jesli wyswietlacz ci dzialal tak jak pisales to nie moze byc wpiety odwrotnie.
Napis Sanyo powinien bys odwrucony patrzac od strony frontu. Okragle wytloczenie w rogu scalaka oznacza pin 1.

Czy CDTV jest wrażliwa na obecność klawiatury, czy odpali sić bez niej?

CDTV uruchomi sie bez podpietej klawiatury i myszy.

Ostateczna diagnoza:
- jesli jestes pewny ze wszystkie polaczenia sa OK
- po trzykroc sprawdziles czy nie wylaczyles CDTV z pilota (sprawdzajac przy tym baterie i zmieniajac tryb pilota klawiszem mouse/joy)
to na 50% jest uszkodzony tranzystor Q10 lub wyjscie sterujace tym tranzystorem z U62 (wlasnie ten Sanyo).

Jesli ktorys z tych problemow jest prawdziwy to demontaz tego tranzystora powinien pomoc.
[#11] Re: CDTV padła.

@Phibrizzo, post #10

Być może wyłączyłem CDTV z pilota, tak z niej korzystałem. Do tego dochodzi jeszcze jeden fakt, że pilot czasem zacinał się, tj. postacią można było chodzić, potem znów nie łapało. Odczekało się kilka sekund i znów wszystko działało.
Patrząc kamerą w diodę pilota, to ona miga, więc stawiam na problem z ODBIORNIKIEM IR w CDTV. Jak postawić ostateczną diagnozę?

[#12] Re: CDTV padła.

@Bombardier, post #11

W bardzo prosty sposob mozna sprawdzic czy jest to problem z IR i czy wylaczyles z pilota.
Poprostu wyjmij wtyczke zasilajaca CDTV z gniazdka 230V. Podzekaj jakies 20 sekund i podlacz spowrotem.
Jesli w dalszym ciagu nie da sie zalaczyc z przycisku POWER to masz DUZY problem.
[#13] Re: CDTV padła.

@Phibrizzo, post #12

Odczekałem sporo czasu, podłączyłem na włączonym POWERze, no i jedyne co się stało to to, że zaświeciła się diodka CD sygnalizująca tryb CD/TV.

[#14] Re: CDTV padła.

@Bombardier, post #13

Sprobuj wyjac (delikatnie) U62 (Sanyo) i uruchomic bez niego, zegar oczywiscie nie bedzie wtedy dzialal.
[#15] Re: CDTV padła.

@Phibrizzo, post #14

Cały czas świeci się dioda CD (nie CD-ROM, lecz trybu CD/TV).
Wiatrak się nie kręci. Żadna inna dioda nie działa.

Ostatnia modyfikacja: 03.06.2010 14:58:34
[#16] Re: CDTV padła.

@Bombardier, post #15

To ja juz raczej nie pomoge wiecej.
[#17] Re: CDTV padła.

@Phibrizzo, post #16

Mimo wszystko bardzo proszę innych obeznanych w temacie userów o rozwikłanie tego problemu.
Phibrizzo, dzięki za dotychczasową pomoc.

[#18] Re: CDTV padła.

@Bombardier, post #17

lecz po naciśnięciu przycisku POWER nic się nie dzieje. Co robić?

Pytanie... kompletnie nic sie nie dzieje czy moze zalacza sie wiatrak?

[#19] Re: CDTV padła.

@bombermax, post #18

Nic się nie dzieje, po zwarciu pinów we włączniku też nic. Jedynie załącza się sposobem opisanym wyżej, tj. jeden pin w zasilaczu do masy, dwa zewrzeć ze sobą.

[#20] Re: CDTV padła.

@Bombardier, post #19

Oczywiscie zwarles piny od CN23 na plycie glownej a nie na przewodach?
[#21] Re: CDTV padła.

@Phibrizzo, post #20

Oczywiście.

Ostatnia modyfikacja: 04.06.2010 13:16:12
[#22] Re: CDTV padła.

@Bombardier, post #21

Jechałem pincetą po elementach i chyba naprawiłem CDTV. Myślę, że winą była czarna cewka przy wejściach od zasilacza (gdzieś koło CN19 bodajże). Górna część mi odleciała, lecz ją poruszałem i o dziwo Amiga się włącza.
Teraz inna sprawa, Amiga nie pokazuje obrazu. Podłączam ją przez kabel antenowy.
Gdzie szukać problemu?

[#23] Re: CDTV padła.

@Bombardier, post #22

A telewizor sprawny?

[#24] Re: CDTV padła.

@parallax, post #23

Sprawny.

Ot...
Podłączałem kabel na ślepo, zamiast podłączyć wyjście do TV, podłączyłem do Composite :D
Amiga działa, dzięki za pomoc! ;)

Ostatnia modyfikacja: 05.06.2010 13:42:16
[#25] Re: CDTV padła.

@Bombardier, post #24

Spoko.

[#26] Re: CDTV padła.

@Bombardier, post #1

Ostatnia modyfikacja: 06.06.2010 22:51:00
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem