[#1] Błąd: Wait for disk activity
Witam

Od jakiegoś czasu zaczął trapić mnie komunikat w stylu:

DH0: Wait for disk activity, czy cos takiego.

I pytanie o wybór pomiędzy przyciskiem SUSPEND albo REBOOT. Wybranie którejkolwiek kończy się zawieszeniem systemu (OS3.9). Zauważyłem, że ten błąd przyczepił się do katalogu superduper - wybranie czegokolwiek w nim powoduje ten błąd. Wcześniej wszytko było ok.

Czy ktoś wie co oznacza ten błąd i jak z nim powalczyć. Przy okazji jaki jest program antywirusowy na Amigę.

[#2] Re: Błąd: Wait for disk activity

@silverbud, post #1

To jest GURU - znaczy się jakiś program się zawiesił na tyle kulturalnie, że system zdążył wyświetlić komunikat o tym. Naciśnięcie SUSPEND (zawieś/wstrzymaj działanie) powinno wyłączyć zawieszony program, skoro jednak kończy się to zawieszką systemu znaczy się, że najprawdopodobniej zawiesiła się jakaś jego część (być może exec) i dlatego system pada. Zresztą w takim przypadku najlepiej zresetować kompa.
Jeżeli błąd powtarza się wyłącznie przy odczycie jednej partycji i jak piszesz konkretnie w przypadku jednego katalogu, to może to być spowodowane uszkodzeniem dysku w tym miejscu i problemem z odczytem zawartości katalogu.
Jeżeli błąd pojawia się dopiero przy uruchomieniu programu SuperDuper to możliwe, że program jest uszkodzony/źle scrackowany lub zarażony wirusem. Albo próbujesz uruchomić wersję programu zoptymalizowaną pod procesor inny, niż posiadasz.

Z antyvirów najbardziej lubię VirusZ (aminet).

Ostatnia modyfikacja: 04.06.2010 11:09:05
[#3] Re: Błąd: Wait for disk activity

@APC74, post #2

Ponieważ z dnia na dzień problem przybiera na sile zastanawiam się które z przyczyn mogą być najbardziej prawdopodobne.

1) Niestabilność z powodu Apollo? Do niedawna nie było żadnych problemów. Gry również nigdy się nie zawieszają, a spodziewałbym się że powinny w razie niestabilości karty turbo.

2) Uszkodzony CF? Raczej nie, jako zamontowany po linuksem chodzi bez zarzutów, błędów nie znalazł.

3) Virus? Programem Virusz przeskanowałem cały dysk - nie wykrył nic.

4) Zbyt duże partycje? CF ma 8GB i jest podzielony na 3 partycje. Słyszałem o pewnych problemach z partycjami wiekszymi niż 2GB.

Czy jest sens przeinstalowywać cały system od nowa? Szczerze mówiąc to nie chce mi się tego robić.

Czy jeśli skopiuję wszystkie pliki z dysku amigi na partycję linuksa EXT4 i potem w razie potrzeby skopiował je ponownie na CF w celu odtworzenia stanu sprzed zabawy w reinstalację to czy takie rozwiązanie się sprawdzi?

[#4] Re: Błąd: Wait for disk activity

@silverbud, post #3

1) Niestabilność z powodu Apollo? Do niedawna nie było żadnych problemów. Gry również nigdy się nie zawieszają, a spodziewałbym się że powinny w razie niestabilości karty turbo.

Tu bym sprawdził w pierwszej kolejności czyli czyszczenie i doginanie styków, dociśnięcie machów na karcie i tradycyjne czary mary jakie robią w takich sytuacjach użytkownicy apolla.

Pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem