[#1] Dzielenie dysku
Tak jak w temacie chcę podzielić dysk 6.4GB na partycje z użyciem nowszego systemu plików FFS ściągniętym z aminetu. Nie chodzi mi tyle jak to zrobić z tym dam sobie radę. Proszę o radę ile wydzielić miejsca:
- na emulację gier z CD32. Chce używać WHDload dla CD32. Czy to musi być wielkość płyty CD? Czy też może być dowolna wielkość większa od pojemności płyty CD? I czy w ogóle ma to sens wydzielanie takiej partycji do wykorzystania gier z CD32? Samo przewalanie danych z CD na twardziela pewno trwa wieki na standardowym kontrolerze.

- na MAC OS pod moją konfigurację w stopce. Czy zostawić miejsce na specjalna partycję tylko i wyłącznie pod ten system(zostawić odłogiem w odpowiedniku HDToolBox'a, chyba to jest HDInst)? Jakiej wielkości? Która wersję systemu najlepiej wykorzystać do emulacji na mojej Amidze?
Dodam, że na MAC OS to chcę spróbować używać przeglądarki do neta a i w głównej mierze to jak się "bawi/pracuje" pod tym systemem.

[#2] Re: Dzielenie dysku

@Tomski, post #1

6 gb ? a co tu dzielic ?
ja mam w swojej A1260 dysk 40 GB :) teraz planuje 20 GB wsadzic do swoje A600 :)

na MACA/PC zostaw odrebne partycje bedzie szybciej dzialac niz emulacji hardfila ..

na system amigi daj ok 200 -250 mb powinno styknac ..

Ostatnia modyfikacja: 08.06.2010 13:37:59
[#3] Re: Dzielenie dysku

@HOŁDYS, post #2

He, właśnie skromniutko te 6GB ;)
Sam mam 60GB, pierwsze 4GB to główna systemowa partycja i osobna partycja na jej backup a reszta po jakieś 7-9GB na gry "normalne" i whdload, demka "normalne" i whdload, i takie tam...
Sformatowane wszystkie na SFS, pod dozorem OS3.9 więc problemu ze znikającymi partycjami niema ;)

[#4] Re: Dzielenie dysku

@Shoonay, post #3

@Hołdys i @Shoonay

Skromnie, być może ale taki dysk mam. A nie chce kupować nowego. Jestem "niedzielnym Amigowcem". A system to jedynie WB3.1 prawdopodobnie z nakładka DOpus'a (nie Magellan). Ale to zobaczę czy mi się spodoba.

Ostatnia modyfikacja: 08.06.2010 13:58:17
[#5] Re: Dzielenie dysku

@Tomski, post #4

jesli deafaultowy 3.1 ...to pamietaj ze wykorzystasz tylko 4 GB (4096 MB .. to co powyzej bedzie sypac cheksum errorami)

[#6] Re: Dzielenie dysku

@Tomski, post #4

Kończąc swoją wypowiedź z poprzedniego posta... ... ... co nie zmienia faktu że do "niedzielnego amigowania" jak to sam ująłeś w zupełności wystarczy, wejdzie ci MASA gierek, na pewno wszystkie WHDLoad + kilkadziesiąt innych które nie mają jeszcze slaveów.
Nie polecam natomiast gierek z CD32, tracisz największą zaletę jaką była muzyka z cd, a grywalność ta sama co na normalnej wersji.
Lepiej skup się na WHDLoad a do tego tenże konfig w zupełności wystarczy.

[#7] Re: Dzielenie dysku

@HOŁDYS, post #5

A czy nowy FFS nie łata tej niedogodności(limit 4GB)?
http://aminet.net/package/disk/misc/ffstd64

A jak z zajętością MAC OS?

[#8] Re: Dzielenie dysku

@Tomski, post #7

Nie zapomnij o nowszym scsi.device.

[#9] Re: Dzielenie dysku

@Tomski, post #1

Gry z CD32 na WHDLOAD mają powycinane ścieżki audio i zajmują praktycznie tyle samo miejsca co ich wersje na zwykłą amigę, wyjątek stanowi gra "beneath of steel sky", która zajmuje 64MB w bardziej wypasionej wersji. Są jeszcze inne gierki, które troszkę więcej zajmują jak raodkill 24Mb, castlesII 17Mb, darkseed 15Mb, diggers 10Mb, reszta to praktycznie tytuły poniżej 10Mb. Nie opłaca się instalować gier z CD32, które mają ścieżkę dźwiękową na płycie, bo będziesz słyszał tylko odgłosy z gry.

[#10] Re: Dzielenie dysku

@Mordimer, post #8

A czy FFS z BoingBagów obsługuje partycje powyżej 4GB, czy tylko ten z aminetu?

[#11] Re: Dzielenie dysku

@rafgc, post #10

Ja użyłem FFS 45.13 wyciągniętego z jednego BB do 3.9, chyba z drugiego, oraz scsi.device 43.45 (zamiast "patchować" ja wolę leniuchować, znaczy się pobrać gotowca) do uruchomienia dysku 14Gb na A1200, Blizzard 1230 z WB3.1.
Zresztą w wielu miejscach na PPA, można przeczytać, że system 3.5 i 3.9 pozwala bez problemu korzystać z dużych dysków, a więc FFS w nich zawarty musi je obsługiwać. Wynika to również, ze specyfikacji samych OS.
Osobiście nie używałem FFS z Aminetu.

Ostatnia modyfikacja: 08.06.2010 20:27:52
[#12] Re: Dzielenie dysku

@Tomski, post #4

Nawet gdybyś kupił większy dysk, to i tak nie obsłużyłbyś więcej niż 8 GB. Sam napisałeś że masz zwykły kontroler, przez co rozumiem że mowa o tym wbudowanym w płytę Amigi. Ten zaś nie obsługuje dysków większych niż 8 GB. Wiem, bo sam na takim pracuję i wielokrotnie to testowałem.
Zaś co do systemu plików, polecałbym albo PFS2/PFS3, albo SFS. FFS jest jednak nieco archaiczny. Tyle tylko, że z kolei na PFS-ie nie porobisz partycji większych niż circa 2,5 GB - większe nie będą rozpoznawane.
Aha, byłbym zapomniał: z przegrywaniem danych z CD nie jest aż tak tragicznie jak sądzisz.

Ostatnia modyfikacja: 10.06.2010 14:48:50
[#13] Re: Dzielenie dysku

@cpt. Misumaru Tenchi, post #12

Nawet gdybyś kupił większy dysk, to i tak nie obsłużyłbyś więcej niż 8 GB. Sam napisałeś że masz zwykły kontroler, przez co rozumiem że mowa o tym wbudowanym w płytę Amigi. Ten zaś nie obsługuje dysków większych niż 8 GB. Wiem, bo sam na takim pracuję i wielokrotnie to testowałem.

Jeśli chodzi o kontroler w A1200 to proszę, nie pisz tego więcej, jeszcze moja Amiga to przeczyta i się pogniewa na ten dysk 80 giga, z których 20 jest zajęte...
[#14] Re: Dzielenie dysku

@madman15, post #13

Cóż, nie wiem jak to zrobiłeś, ale jestem śmiertelnie poważny. Z mojego dysku 10 GB widzę tylko 8 i nigdy nie mogłem zrobić partycji większych niż 2,5 GB. Być może to kwestia jakichś uchybień z mojej strony, ale sytuacja jest prawdziwa. Potem dowiedziałem się gdzieś, iż za taki stan rzeczy odpowiada właśnie firmowy, oryginalnie wbudowany w płytę Amigi kontroler. Przyjąłem to za dobrą monetę, bo i cóż innego miałem zrobić? Ale skoro okazuje się że jestem w błędzie, to przyznaję się do niewiedzy i łaknę informacji aby naprawić błąd. Powiedz mi proszę jak uzyskać taki efekt: jakiego systemu plików używasz, jakimi programami partycjonowałeś dysk. Wtedy spróbuję i ja - nie miałbym nic przeciwko, żeby te 2 GB które obecnie leżą mi odłogiem zaczęły być używane.

Ostatnia modyfikacja: 10.06.2010 22:41:22
[#15] Re: Dzielenie dysku

@cpt. Misumaru Tenchi, post #14

Spatchować scsi.device trzeba i tyle :) Ja mam bodajże wersję 43.45, są inne.

Np. tu: http://aminet.net/package/driver/media/SCSI4345p - chyba to, wgrywam przez remapollo.

Z tym że to 80 to nie jest dysk startowy, tylko dodatkowy. Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, ale chyba nie - na startowym trzeba mieć partycję systemową poniżej 4 gigabajtów i będzie działało.

System plików - standardowo SFS. Niestety Opus Magellan II ma problem z kopiowaniem czegoś na tę partycję (bo założyłem tylko 1, o pojemności niecałe 75 gigabajtów bo tyle ma dysk).

Ostatnia modyfikacja: 10.06.2010 23:08:43
[#16] Re: Dzielenie dysku

@madman15, post #15

O systemową się nie martwię - zaledwie 150 MB, a DOpusa używam wciąż archaicznego - bodaj 4.15 :). I ogólnie dzięki wielkie za poradę. Jak tylko znajdę sposób żeby zbackupować zawartość całego dysku (better safe than sorry, a poza tym i tak będzie mnie czekało wydzielanie partycji praktycznie od zera), to pobawię się w to z dziką rozkoszą (a widzę że czeka sporo roboty, np. przesiadanie się na OS 3.9). Nigdy więcej muzyki na partycji z grafiką czy gierek poupychanych gdzie popadnie (czytaj: tam gdzie akurat było miejsce).

Ostatnia modyfikacja: 11.06.2010 00:56:49
[#17] Re: Dzielenie dysku

@cpt. Misumaru Tenchi, post #16

Nie, na OS3.9 nie musisz się przesiadać. Podałem rozwiązanie używane przeze mnie, na pewno jest spatchowane scsi.device dla starszego AOSu.
A jakby co to ja mogę podrzucić to moje, zapewne wymaga kicka 3.1 i niczego więcej.
[#18] Re: Dzielenie dysku

@madman15, post #17

Jak pisze madman15 to nie jest kwestia kontrolera tylko oprogramowania. W przypadku os 3.0/1 Wystarczy zrobić loadmodule nowescsi.device. Ja na Amidze 1200 z fastem mam hdd20gb i system widzi całość.

Jeśli masz os3.9 to nie musisz roić nic. System standardowo widzi duże dyski.

Benedykt Dziubałtowski

[#19] Re: Dzielenie dysku

A ja zainstalowałem OS3.9 na moim HDD 40GB i bez najmniejszych problemów widzi mi całość (nic nie musiałem patchować), oczywiście na standardowym kontrolerze.

[#20] Re: Dzielenie dysku

@Banderas, post #19

Tak z ciekawości: 40GB jako jedna partycja 40GB?

I OS3.9 ma spatchowany SCSI.device: sam patchuje KS3.1 podczas startu komputera i po to właśnie komputer robi reset po spatchowaniu KS3.1 do KS3.9 - to tak dla jasności.
[#21] Re: Dzielenie dysku

@stachu100, post #20

Ja mam na tyle nagrzebane w systemie że sam nie patchował.
[#22] Re: Dzielenie dysku

Tak, jak napisał Madman, wystarczy scsi.device 43.45, o czym można poczytać i które można pobrać spatchowane tutaj: http://www.apc74.ppa.pl/PPA/4GB/Amiga1200_ROM_3.0_i_SFS.html
oraz nowszy filesystem i nie koniecznie SFS. Partycja systemowa mniejsza niż 4GB i poniżej tej granicy.

Co najważniejsze, trzeba się wstrzymać w S-S z odwołaniami do partycji powyżej 4GB, do chwili wystartowania nowego scsi.

Ostatnia modyfikacja: 11.06.2010 16:16:02
[#23] Re: Dzielenie dysku

@Mordimer, post #22

Bardzo wielkie dzięki wam panowie za wszystkie porady. Ja chciałem radzić innym, a tymczasem sam się czegoś nauczyłem. :D W wolnej chwili chętnie bym się za to zabrał, tylko gdzie by tu kurde przenieść wszystkie dane...? No nic, pewnie wkrótce coś wykminię.

Ostatnia modyfikacja: 11.06.2010 22:57:20
[#24] Re: Dzielenie dysku

@HOŁDYS, post #5

@Hołdys: po to właśnie wrzuca się scsi.device w wersji 43.45. To jest sterownik z OS3.9 i na wbudowanym konrolerze w A1200 daje sobie radę z partycjami powyżej 4GB.

Co do FFS to 45.13 (ten z BB2) miał błąd w kodzie walidatora. Jest patch który to naprawia (do pobrania z aminetu). SFS z kolei potrafi czasem wywalić partycję. Ja się w ten sposób pożegnałem z 12GB partycją na której zbierałem stuff scenowy. Mimo FAST ATA wrzucenie tego wszystkiego na powrót zajmie trochę czasu. SFS ma tą zaletę że walą nas Amigowców szeroko błędy walidacji. Po prostu w SFS coś takiego nie występuje.

Co do walidacji to w czasach pradawnych (z 15 lat temu) kumpel wyczaił programik o nazwie DriveDoctor. Po padzie walidacji odpalało się system bez s-s, odpalało ten programik, jeden klik i walidator był naprawiony w sekundę. W razie co można się tym posiłkować.

Co do samego tematu, to dysk 6,4GB daje radę. Przynajmniej do momentu gdy nie zaczniesz tam ładować stuffu scenowego.

[#25] Re: Dzielenie dysku

@Red_Bullet, post #24

Co do FFS to 45.13 (ten z BB2) miał błąd w kodzie walidatora. Jest patch który to naprawia (do pobrania z aminetu).

Tego nie wiedziałem, ale już zrobiłem co trzeba.
Dzięki.

P.S.
Gdzie szukać tego DriveDoctora? Jakoś nigdzie nie natrafiłem.

Ostatnia modyfikacja: 12.06.2010 15:54:29
[#26] Re: Dzielenie dysku

@Mordimer, post #25

Gdzieś pewnie mam go w czeluściach HDD - mogę poszukać.

[#27] Re: Dzielenie dysku

@Red_Bullet, post #26

jest jeszcze program val do naprawy
http://aminet.net/disk/moni/Val-2.3.lha
[#28] Re: Dzielenie dysku

@Red_Bullet, post #26

Jeśli mógłbyś odnaleźć i przesłać do mnie, byłbym wdzięczny. Nigdy nie wiadomo, kiedy może się przydać.

[#29] Re: Dzielenie dysku

@Mordimer, post #28

Jak niczego nie pokręciłem, to programik powinieneś mieć na skrzynce. Status programu to PD albo freeware.

[#30] Re: Dzielenie dysku

@Red_Bullet, post #29

Dzięki, dostałem. OK

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem