[#1] Blizkick-rozpracowanie programu
Tak usiadłem dziś do tematu postawienia na A1200 (kick 3.0) os 3.5/3.9 i coś jest nie tak. Na Blizzardzie 1230 ogólnie proces ten się udawał, szczególnie z os. 3.9, ale na 1260 lub PPC ta sztuka nie chce mi się udać. Prawdopodobnie problemem jest dodatkowy reset i podmiana plików w mapowanym ROMie przez OS 3.9.
Z pomocą ponownie przychodzi BlizKick, który daje możliwość dodania tych Updatów jako moduły do mapowanego kickstarta.
Niestety nie bardzo rozumiem jak mam użyć programu ROMUPDATESPLIT do wydzielenia poszczególnych części z pliku "AmigaOS ROM Update"
Ogólnie widzę że BlizKick posiada masę rożnych opcji, których znaczenia do końca nie rozumiem. Czy ktoś spotkał się może z jakimś bardziej przystępnym opisem działania tego programu?
[#2] Re: Blizkick-rozpracowanie programu

@kwaku85, post #1

Pliki z romupdate możesz wyekstraktować programem romsplit z pakietu REMUSa, jak cię interesują konkretne składniki, to mogę Ci wysłać na maila.

[#3] Re: Blizkick-rozpracowanie programu

@rafgc, post #2

Potrzebuję pliki potrzebne do odpalenia OS3.9. Nie wiem co dokładnie będzie potrzebne. Nie wiesz przypadkiem jak użyć tego oryginalnego programu z pakietu BlizKicka?
[#4] Re: Blizkick-rozpracowanie programu

@kwaku85, post #1

Bezproblemowe (lecz nieco kosztowne) rozwiązanie to zamiana KS3.0 na KS3.1 . Taki off-topic trochę.
[#5] Re: Blizkick-rozpracowanie programu

@kwaku85, post #3

Zdaje się, że w shellu wpisujesz "romupdatesplit ścieżka:Amiga Rom Update katalog:". Katalog: to miejsce do którego ma to wszystko trafić np.: RAM:

Nie pamiętam, a w pracy nie bardzo mogę to sprawdzić.
Można też, tak jak pisze rafgc romsplit z REMUSA użyć. Jest wygodniejszy, bo wszystko można sobie myszką zaklikać.

Ostatnia modyfikacja: 14.06.2010 15:54:21

Ostatnia modyfikacja: 14.06.2010 15:58:55
[#6] Re: Blizkick-rozpracowanie programu

@kwaku85, post #3

Spróbuj się zagłębić w guide z Blizkica, program przeraża, ale tam jest ładnie wszystko opisane co i jak min. dla OS 3.5/9.

[#7] Re: Blizkick-rozpracowanie programu

@kwaku85, post #3

Myślę że to może pomóc trochę. http://www.amiga.pekdar.net/amiga/index.php?artid=61

[#8] Re: Blizkick-rozpracowanie programu

@Mordimer, post #5

Tak jak pisałem:
W shellu wpisujesz:
"romupdatesplit ścieżka do pliku:Amiga Rom Update A1200 CPU 68060 ram:"

A1200 - typ maszyny może być A600, A4000 itp.
CPU 680x0 - typ procesora

te dwie opcje powodują wydzielenie plików pod konkretny config

Zamiast tego możesz użyć switcha ALL, wtedy wygenerowane zostaną pliki dla każdej Amigi, typu:
scsidisk.ld.strip
a300.ld.strip
a600.ld.strip
a4000.ld.strip
+ reszta FastFileSystem, console.device itp.

Polecenie romupdatesplit ? wyświetli wszystkie opcje, których możesz użyć.
Można podać również FPU itp. w zależności od potrzeb.

Ostatnia modyfikacja: 14.06.2010 17:48:28
[#9] Re: Blizkick-rozpracowanie programu

@pekdar, post #7

Właśnie od rana próbowałem dostać się na Twoją stronę, bo kiedyś właśnie od niej zacząłem zabawę z BlizKickiem. Niestety do popołudnia strona nie działała.
Pliki wydzieliłem i dodałem je do modułów, ale WB nie startuje. Na Blizzardzie 1230 nie było z tym problemów. Teraz nie chce mi to ruszyć. Po zainstalowaniu WB dostaje request że System ma błędy odczytu, a jak wyłożę płytę z instalką systemu to każe mi włożyć dysk System do DH0. Nic z tego nie rozumiem.
[#10] Re: Blizkick-rozpracowanie programu

@kwaku85, post #9

Jeśli w Blitzkicku dodałeś nowe scsi.device i FastFileSystem, to jeszcze pownieneś mieć ten FFS w L:, a najlepiej dodać go do HDD w HDToolbox.

[#11] Re: Blizkick-rozpracowanie programu

@Mordimer, post #10

Jakoś nigdy tego nie musiałem robić. Jedyne różnice jakie są tym razem to nowszy Blizzard, oraz sterownik napędu. Wcześniej używałem IdeFIXa, teraz tylko CacheCDFS jako system plików, i eIDE.device jako sterownik do niego. Może właśnie w tym jest problem?
[#12] Re: Blizkick-rozpracowanie programu

@kwaku85, post #11

A czy CacheCDFS nie jest systemem do obsługi CD, a nie HDD?
Użyj FFS.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem