[#1] dane z pc na cf
Witam serdecznie,

Panowie, potrzebuje pomocy/rady. Po -nastu latach spedzonych w pudelku, moja A600 powrocila do zycia. Jako, ze od zawsze uzywalem jej tylko do gier, nie mam o niej glebszego pojecia. Moja wiedza ogranicza sie do zassania z siedzi plikow *.adf i za pomoca kabelka null-modem wrzucenia na dyskietke. Wiadomo, ze trwa to nieco dlugo, wiec postanowilem sobie umilic eksploatacje. Kupilem karte cf, jak rowniez przejsciowke ide/ata - cf. Zainstalowalem system na karcie, smiga, ze ogien w szopie, ale co dalej, jak osiagnac zamierzony na wstepie efekt, czyli odpalac gry z cf? Gier przeznaczonych do instalacji rowniez nieco juz sciaglem, mam rowniez potrzebny whdload, ale tu zaczyna sie problem - jak zainstalowac wspomniany program na amidze? Moze inaczej - jak go przeniesc na cf? Jak nadmienilem, z plikami *.adf nie ma problemu, ale raz, ze to pojedynczy plik, a dwa, wysylany jedynie na wbudowana stacje.
Prosze o wyrozumialosc i pomoc.

pozdrawiam, rafal
[#2] Re: dane z pc na cf

@rafal601, post #1

Witaj Rafale ;)

Jeżeli masz "gołą" Amigę (tj. z 1MB Chip) to możesz zapomnieć o whdload.Przynajmniej moim zdaniem nie ma to większego sensu.

Najlepszym rozwiązaniem żeby nieco pograć w stare tytuły jest podłączenie adaptera cf do komputera i uruchomienie emulatora Winuae. Przez ten emulator wrzucisz pliki *.adf na partycje na karcie CF ,odłączysz adapter od peceta i podłączysz do Amigi a później nagrasz te adfy na dyskietki (np. programem adf2disk).

To tak w dużym skrócie.

Pozdrawiam

[#3] Re: dane z pc na cf

@inco, post #2

Dziekuje Ci za szybka reakcje.
Czy ma gola? Nie wiem, ale cala rozbudowa ogranicza sie do rozszerzenia 1MB.
Owszem, cf podpialem do pc poprzez czytnik na pcmcia, jednak oczywistym stalo sie, ze win nie czyta amigowego formatu i wspomniana karte chcial sformatowac.
*.adf'y jak juz wspomnialem, na dyskietki nagrywam bezproblemowo za pomoca kabla null-modem. Cala akcja polega na tym, ze ja chce zrezygnowac z dyskietek, bynajmniej grania z dyskietek.
[#4] Re: dane z pc na cf

@rafal601, post #3

Ogólnie rzecz biorąc da się to zrobić. Z tym, że nie wiem czy 1MB pamięci w A600 wystarczy na takie zabawy. Poszukaj na forum PPA. Sam kiedyś się o to chyba pytałem i dostałem wyczerpujące odpowiedzi. Rozwiązaniem jest WHDLoad, o którym wspominasz oraz HFMounter, adf2disk, jeśli dobrze pamiętam nazwy - ale tutaj właśnie potrzebna jest pamięć, gdzieś ta jedna dyskietka musi się znaleźć zanim zainstalujesz ja na dysk-CF. A dyskietka to 880KB czyli prawie cała pamięć operacyjna A600. Potrzebujesz rozpakować do pamięci taki ADF a następnie za pomocą instalki WHDLoad do danej gry zainstalować ją na dysk twardy. Tak, że bez dodatkowej pamięci się nie obejdzie. Przynajmniej takie minimum minimorum to dodatkowy 1MB. Czyli w sumie na A600 powinieneś mieć 2MB. Oczywiście to jest ta szybsza metoda. Wolniejsza to zamiast rozpakowywać do pamięci adf to na dyskietki ale to już robisz.

Co do przeniesienia programu WHDLoad na CF po PCMCIA'i to jest artek na stronie PPA o przenoszeniu danych z PC na Amige tą metodą. Poszukaj.

Ostatnia modyfikacja: 18.06.2010 09:08:23
[#5] Re: dane z pc na cf

@rafal601, post #3

Witaj Rafale,
większość gier na WHDLoad do uruchomienia wymaga przynajmniej 500kB pamięci fast i bez tego ani rusz.

Możesz też spróbować przesyłać pliki przez kabel nullmodem później nagrywać na dyskietki. Tego raczej nie unikniesz przy braku fastu.

Innym rozwiązaniem jest zakupienie rozszerzenia pamięci fast, pewnie tanie nie jest, albo urządzenia o nazwie HxC Floppy Emulator, o którym możesz poczytać tutaj: http://www.ppa.pl/artykul-HxC.Floppy.Emulator-1_3_1253.html

W wielkim skrócie - zgrywasz pod PC pliki adf (przetworzone) na kartę SD, podpinasz do Amigi zamiast stacji dyskietek emulator i grasz.
Obsługa urządzenia jest prosta. Do gier nadaje się idealnie, nie wymaga pamięci fast (chyba, że gra jej potrzebuje). Miałem okazje się nim pobawić i w Twoim przypadku jest rozwiązaniem idealnym, chociaż nie tanim. Ok. 250PLN, ale za to dostępnym u kolegi lotharka.

[#6] Re: dane z pc na cf

@rafal601, post #3

Dobrze zrozumiałem, masz teraz 2MB Chip w Amidze?

Windows może i chciał ją sformatować, ale jak już włączysz emulator Winuae to problemu z odczytem być nie powinno. Wtedy normalnie przerzucasz adf'y z peceta na kartę CF (jest to duuuzo szybsze niż przesyłanie kablem null-modem).

Jeżeli chcesz zrezygnować z dyskietek to można oczywiście przez whdload odpalać,ale to minimum 2MB trzeba mieć pamięci.

Tak między nami to sam mam Amige 600 (patrz podpis) i mi się bardzo niewiele gier uruchamia przez whdload (mimo iż trochę tej pamięci mam), także bądź na to przygotowany.

Ogólnie temat był poruszany na tym forum nie raz, wystarczy dobrze poszukać.

@Tomski:

Z tego co wiem, to gry-whdload nie uruchamia się poprzez rozpakowanie adfów.Plik *.adf to obraz dyskietki. Do tego są specjalne napisane wersje które możemy pobrać ze strony http://www.whdload.de/download.html . Gry są spakowane w formacie *.lha .

Niby da się odpalić whdload na tym biednym jednym megabajcie który mamy na gołej A600, jednak ze swojego doświadczenia mogę powiedzieć, żę o ile whdload działa idealnie w Winuae (konfiguracja A600) , o tyle na mojej sześćsetce udało mi się uruchomić jedynie kilka tytułów. Ciężko to wytłumaczyć.

[#7] Re: dane z pc na cf

@inco, post #6

@inco
WinUAE to jednak nie Amiga.
Może brak możliwości odpalenia niektórych tytułów wiąże się z brakiem odpowiednich obrazów kickstartów (czytaj - wymaganych przez daną instalkę WHDLoad dla gry) w katalogu Devs:kickstart, ewentualnie brakiem kości AGA w A600. Niektóre gry potrzebują też więcej Fastu do uruchomienia. Nieraz pomaga zastosowanie się do instrukcji instalki (tooltypy).

[#8] Re: dane z pc na cf

@Mordimer, post #7

To raczej nie to. Mam 4MB Fast więc moim zdaniem wystarczająco. Mam też zainstalowanego skick'a i wrzucone odpowiednie kickstarty w devs/kickstart. Co do kości AGA to tego nie przeskocze, zresztą w emulatorze jest zaznaczona typowa konfiguracja dla A600.

Koniec OT.

Ostatnia modyfikacja: 18.06.2010 11:02:06
[#9] Re: dane z pc na cf

@inco, post #6

Tak Inco, dobrze zrozumiales, mam w Amidze lacznie 2MB. Sam fakt przerzucenia adf'ow na cf jest juz jakims plusem, jednak zastanawiam sie, co mi to da? Przeciez i tak nie uruchomie gry z cf w tej postaci, prawda?
Za linka dziekuje, wlasnie z tej stronki pobralem sporo gier i zatrzymalem sie wlasnie na etapie whdload. Gdybym mial juz ten programik zainstalowany na Amidze, kombinowal bym dalej. Caly czas chodzi o to, ze pojecia nie mam jak go skopiowac na cf, aby nastepnie zainstalowac na A600. Za pomoca wspomnianego przez Ciebie Winuae ten numer raczej nie przejdzie, prawda?
Gdy wroce z pracy, bede czegos z Waszych wskazowek probowal.
Dziekuje Panowie za pomoc, cierpliwosc i zainteresowanie tematem.

btw, gdyby byl whdload w formacie *.adf, moj problem/temat pewnie by nie istnial, gdyz zainstalowal bym go na A600 z dyskietki/dyskietek.

Ostatnia modyfikacja: 18.06.2010 11:18:25
[#10] Re: dane z pc na cf

@inco, post #6

@Tomski:

Z tego co wiem, to gry-whdload nie uruchamia się poprzez rozpakowanie adfów.Plik *.adf to obraz dyskietki. Do tego są specjalne napisane wersje które możemy pobrać ze strony http://www.whdload.de/download.html . Gry są spakowane w formacie *.lha .

Masz rację sam WHDLoad nie wystarczy ale dodatkowe programy: HFMounter(nie wie czy dobrze pamiętam nazwę) tworzy wirtualne dyski w pamięci a potem adf2disk, w którym "pokazujemy" te wirtualne dyski do "rozpakowania" adf'a. A potem to już tylko instalka gry przez WHDLoad - widzi te wirtualne napędy - na twardziela. Jedynie problem jest z dyskietkami NDOS, tak już nie można zrobić. Pozostają wtedy tylko dyskietki.

Co do "gier" .lha, ze strony WHDLoad.de, to są skrypty instalacyjne gier/dem dyskietkowych na twardziela.

Ale tez jest jeszcze inna strona już z gotowymi zainstalowanymi grami, tylko je przegrać na twardziela i będą działać o ile są spełnione wymagania co do dostępnej ilości pamięci, etc. Nie podam linka gdyż nie jestem pewien czy one są legalne, a nie chcę dostać po uszach od moderatorów. Poszukaj w necie a na pewno znajdziesz te wersje.

[#11] Re: dane z pc na cf

@rafal601, post #9

Plików adf w żaden sposób nie uruchomisz z dysku CF. Adf to obraz dyskietki i o ile mając np. obraz płyty CD na pececie można uruchomić jakimś programem (np. Deamon Tools czy Alkohol) o tyle w Amidze nie ma czegoś takiego. Taki obraz możesz jedynie nagrać na dyskietke i dopiero z dyskietki uruchomić dany program/grę.

Proponuje wszystki pliki związane z Amigą wrzucić do jednego foldera.

Tutaj masz mniej więcej opisane jak "włączyć" dysk CF w winuae:

http://www.tadla.net/amiga/a600cf/
http://valwit.net/uaehd.html

(Oczywiście pomiń etap formatowania karty i instalowania systemu ;) )

Spójrz tutaj: http://valwit.net/pics/uae2b.png , klikasz na "Add Directory" , wskazujesz folder na pececie w którym masz te programy które chcesz przenieść na CF i w Workbenchu na blacie pojawia się dodatkowa partycja właśnie z tym folderem który zaznaczyłeś.

@Tomski:
O tym to nie wiedziałem, zwracam honor ;D.

Co do tej strony o której myślisz to gdzieś o niej wspominałem i po uszach się nieco dostało. W każdym razie pierwsza strona na google po wpisaniu hasła whdload.

Pozdrawiam

Ostatnia modyfikacja: 18.06.2010 11:34:09
[#12] Re: dane z pc na cf

@inco, post #8

Dlatego napisałem, że jeśli Amiga ma służyć tylko do grania, to HXC Floppy Emulator może być najlepszym rozwiązaniem. Rozbudowa o dodatkowy fast (nie wiem ile kosztuje) niekoniecznie umożliwi uruchomienie wszystkich gier dla A600 z WHDLoad, a wersje dyskietkowe pójdą. W tym przypadku, przygotowanie zestawu gier na PC to kilka minut roboty, a efekt prawie jak z dysku. Karta SD 2 lub 4 GB, to niewielki koszt i ogromna ilość obrazów gotowych do odpalenia w jednym miejscu.

Decyzja jednak zawsze należy do pytającego. To tylko jedna z możliwości.

[#13] Re: dane z pc na cf

@Mordimer, post #12

Do ciupania jak najbardziej taki emulator dyskietki. Najmniej kłopotów z odpaleniem gier.

[#14] Re: dane z pc na cf

@inco, post #11

Plików adf w żaden sposób nie uruchomisz z dysku CF. Adf to obraz dyskietki i o ile mając np. obraz płyty CD na pececie można uruchomić jakimś programem (np. Deamon Tools czy Alkohol) o tyle w Amidze nie ma czegoś takiego. Taki obraz możesz jedynie nagrać na dyskietke i dopiero z dyskietki uruchomić dany program/grę.

Z tym bym dyskutował.
Nic nie zrobisz z obrazem dyskietki z grą nie dosową, każdą inną zamontujesz jako wirtualną dyskietkę i z niej przekopiujesz lub zainstalujesz na HD.

Pozdrawiam
[#15] Re: dane z pc na cf

@inco, post #11

Inco, porzadny czterosmaczek dla Ciebie :) Dzieki Twojemu "klikasz na "Add Directory" , wskazujesz folder na pececie..." ruszylem z miejsca. Za cholere bym nie wpadl, ze mozna/nalezy to zrobic z poziomu peceta. Zainstalowalem whdload'a, skopiowalem, jak napisal kolega Tomski gotowe, zainstalowane gry, wrzucilem karte do Amigi... Po tabelce z informacja o niezarejestrowanej kopii whdload'a w wiekszosci przypadkow wyskakuje tabelka z takim oto info - "DOS-Error #205 (object not found) on reading "Disk.1". Pod tabelka trzy przyciski "Quit", "Restart", "Make CoreDump". Moj angielski rewelacyjny nie jest, ale co tam pisze, rozumiem. Nie mam jednak pojecia czego nie znalazl. Co robie zle? Czego/gdzie brakuje?
Jedyna gra, ktora udalo mi sie ruszyc dalej, to Pinball Dreams. Dziala do momentu wyboru stolu, czyli chwili, w ktorej nalezy wlozyc drugi/trzeci dysk z wybranym stolem. Pozniej jest tylko czarny ekran.
Mordimer, dziekuje za informacje odnosnie wspomnianego przez Ciebie urzadzonka, komfort uzytkowania i oblugi z cala pewnoscia jest bezdyskusyjna. Ja jednak Amige traktuje (chyba) nieco inaczej niz reszta szanownych Forumowiczow, czyli innymi slowy nie chce wkladac w nia, poza cf i przejsciowka dodatkowych pieniazkow, gdyz nie planuje jej rozbudowy i uzytkowania do powazniejszych zadan, niz gry z dziecinstwa, ktore maja swoj niepowtarzalny urok, przy ktorych cala moc xbox'a, wspolczesnych kart graficznych nie ma znaczenia. Przypomnialo mi sie o niej za sprawa PSP, na ktory to przypadkiem znalazlem Pinball Dreams. Wystarczy, gdyz nieco rozmijam sie z tematem.
Reasumujac Panowie, dziekuje za dotychczasowa pomoc i prosze w miare mozliwosci o kolejna :)
[#16] Re: dane z pc na cf

@rafal601, post #15

Moim zdaniem na początku warto zainstalować program Skick oraz ściagnąc z internetu paczkę romów (linka nie podam,będziesz sobie musiał poszukać na googlach).

Co do "Object not found..." to częściowa odpowiedź została poruszona w tym wątku : http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&t=75297

Zanim o coś zapytasz, to szukaj,szukaj i jeszcze raz szukaj bo wiele problemów zostało już poruszonych wcześniej.

Pozdrawiam

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem