[#1] kabel componet RGB
chciałem zrobić sobie kabel RGB do amigi ale nie wiem jak:(
szukałem na google ale jest tylko na SCART

może mi ktoś napisać co i jak zrobić??
[#2] Re: kabel componet RGB

@miniek, post #1

Na aminecie znajdziesz schemat, a jak? lutownicą:D

[#3] Re: kabel componet RGB

@Banderas, post #2

a mogę dostać link??
[#4] Re: kabel componet RGB

@miniek, post #3

A to "rgb" w wyszukiwarce aminetu ciężko wpisać?

[#5] Re: kabel componet RGB

@Banderas, post #4

Widać łatwiej spytać niż poszukać.
Ale żeby bawiąc się starymi kompami nie mieć w spisie takiej strony jak podana niżej to jednak ciężkim lamerem trzeba być.
http://www.hardwarebook.info/Amiga_to_SCART

Pozdrawiam
[#6] Re: kabel componet RGB

@RadoslawF, post #5

dalej nie jest to co potrzebuje:P

http://www.kenable.co.uk/images/belkin_component_rgb.jpg o takie kable mi chodzi :P

wiem że:
Analog Red 3 15 RGB Red In
Analog Green 4 11 RGB Green In
Analog Blue 5 7 RGB Blue In to są wejścia obrazu ale nie wiem co dalej
[#7] Re: kabel componet RGB

@miniek, post #6

Tak się rozjerzałem w temacie i zoabczyłem iż stworzenie takiego kabla jest niemożliwe, aczkolwiek mogę się mylić, potrzebujesz trzech sygnałów:
YCbCr
YPbPr
Luma
o ile luma to coś z s-video związanego (które można dorobić, jest artykuł na ppa) to te dwa nie wiem z kąd wytrzasnąć.

[#8] Re: kabel componet RGB

@miniek, post #6

Nie ma kabla na component do amigi, musisz kupić albo drogi konwerter z RGB na component (ponad 200zł) albo czekać aż taki jeden pan skończy robić swój konwerter RGB->component http://eab.abime.net/showthread.php?t=52671

[#9] Re: kabel componet RGB

@miniek, post #6

http://www.kenable.co.uk/images/belkin_component_rgb.jpg o takie kable mi chodzi

To są końcówki trzech kabli chinch-chinch, a pisałeś że chcesz przez RGB ?
Może zastanów się co tak naprawdę chcesz lub napisz jakie masz wejście w monitorze który chcesz podłączyć.

Pozdrawiam
[#10] Re: kabel componet RGB

@RadoslawF, post #9

TV to LG 42LF2510
z tego co wiem to kabel RGB jest kablem 3 wejść wideo :) czerwony zielony i niebieski.
[#11] Re: kabel componet RGB

@miniek, post #10

To ktoś cię wprowadził w błąd i to bardzo, mylisz RGB z Component Video.
Chcesz mieć PAL podepnij przez Eurozłącze, chcesz mieć DBLPAL czy Ploductivity podepnij przez D-SUB i nie kombinuj.
A ten TV do Amigi się kiepsko nadaje, niewłaściwe proporcje ekranu.

Pozdrawiam
[#12] Re: kabel componet RGB

@miniek, post #10

Przecierze to banał zamiast scart masz wyprowadzone osobno kolory RGB tylko na czincz. Ale nie wiem gdzie dasz sygnały CSYNC (Video IN) , wygaszanie i 12V
[#13] Re: kabel componet RGB

@Dark_luke, post #12

Nie wprowadzaj kolegi w błąd. Wejście komponentowe to nie wejście RGB. Zielony chinch to sygnał luminacji (Y czyli jasności, odpowiada to wyjściu cinchowemu w A500 - wyjście video monochromatyczne - stąd pobierana jest też synchronizacja). Niebieski chinch to sygnał różnicowy B-Y, a czerwony to sygnał różnicowy B-Y. Nie ma tu miejsca na żadne napięcia przełączające czy inne 12V... Za to jest możliwość przekazywania sygnału HD :)

Jeżeli chodzi o podłączenie Amigi (sygnał PAL z AGA lub OCS/ECS) to najlepiej podłączyć to przewodem RGB przez gniazdo SCART.

Ostatnia modyfikacja: 21.06.2010 17:34:06
[#14] Re: kabel componet RGB

@gorzyga, post #13

Przecież napisałem że RGB a tam potrzebne te sygnały.
Component wiem że to coś innego.
A widzę że do końca nie wie o co chodzi .
Proszę "TV to LG 42LF2510 z tego co wiem to kabel RGB jest kablem 3 wejść wideo czerwony zielony i niebieski. "
No to chce RGB czy componet?
[#15] Re: kabel componet RGB

@Dark_luke, post #14

RGB
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem