[#1] Amiga 1200 mod
Chciałbym pobawić się w sprzętowy mod Amigi 1200. Czy ktoś zna może jakieś strony ze sprzętowymi przeróbkami tego modelu?? Niestety nic konkretnego nie udało mi się wygooglować ;/

Ostatnia modyfikacja: 21.06.2010 12:20:55

Ostatnia modyfikacja: 21.06.2010 12:31:09
[#2] Re: Amiga 1200 mod

@tom256, post #1

A co dokładnie chcesz zrobić?

[#3] Re: Amiga 1200 mod

@tom256, post #1

Witamy w klubie miłośników klasyków (choć niektórzy nazywają nas nekrofilami ).

Co do przeróbki:
Istnieje generalna zasada że aby coś przerobić/zrobić trzeba wiedzieć jaki ma być efekt końcowy. Ponieważ nie naipsałeś czego oczekujesz po przeróbce to wszelkie rady "co przerabiać" są delikatnie mówiąc bezcelowe.

A przerabiać jest co i są różne metody na wykonanie przeróbek.
[#4] Re: Amiga 1200 mod

@radzik, post #2

Generalnie plan jest taki:
-Wymienić kondensatory najlepiej na polimerowe
-Wlutowanie koprocesora (jak uda się znaleźć 68882)
-Wymiana kości AGA na Akkiko (o ile to jest możliwe)
-Upgrade ROMu (zaprogramować nowe kości ze zintegrowanymi łatkami z Blizkicka i Exec44)
-wymiana kości pamięci Chipu na szybsze (o ile coś to da)

Poza tym:
-przemalowanie na kolor czarny
-karta CF zamiast HDD
-integracja CD/DVD z laptopa-stacja dyskietek od PC (pamiętam ze był artykuł w jednym z z numerów ACS ale niestety komuś pożyczyłem ;/)

Ostatnia modyfikacja: 21.06.2010 12:41:46
[#5] Re: Amiga 1200 mod

@tom256, post #4

Ok, to już ma sens
Jednej strony w internecie zawierającej opis wszystkiego niestety nie ma, trzeba googlać i to ostro bo tematów masz dużo.

-Wymienić kondensatory najlepiej na polimerowe
nie ma problemu, są na forum koledzy którzy to zrobią, pytanie czy się opłaca od strony finansowej pozostawiam otwarte

-Wlutowanie koprocesora (jak uda się znaleźć 68881)
teoretycznie niby można wlutowac koprocesor do płyty A1200 ale przyrost prędkości jest niewspółmiernie mały do poniesionych kosztów. Najlepiej kupić najtańszą kartę trubo z koprocesorem i pamięcią FAST za 180-200PLN

to chyba jest niemożliwe

-Upgrade ROMu (zaprogramować nowe kości ze zintegrowanymi łatkami z Blizkicka i Exec44)
Są koledzy którzy EPROM-a zaprogramują, ale ze względu na legalność powyższego zabiegu musisz mieć oryginalny KS (zakładam że jest na płycie)

Nic to nie da; pamięć CHIP jest taktowana z wewnętrznych układów Amigi (Agnus) a częstotliwości taktowania tych układów nie da się zmienić bez skutków ubocznych

-przemalowanie na kolor czarny
to już chyba we własnym zakresie możesz zrobić (choć ja osobiście jestem przeciwny tego typu rozwiązaniom). Ale gust na szczęście każdy ma inny.

-karta CF zamiast HDD
Bardzo dobra propozycja, sprawdza się znakomicie. Trzeba tylko trafić na kartę CF która nie płata figli. Generalnie najlepiej jest mieć 2GB lub 4GB; to i tak BARDZO dużo jak dla klasyka.

-integracja CD/DVD z laptopa-stacja dyskietek od PC (pamiętam ze był artykuł w jednym z z numerów ACS ale niestety komuś pożyczyłem ;/)
nie ma problemu jeżeli napęd posiada standardowe złącze IDE. Co prawda będzie wymagana pewna doza umiejętności manualnych i logicznego myślenia. Forumowicze również pomogą. W dziale "grafitti" jest chyba tego trochę.
[#6] Re: Amiga 1200 mod

@tom256, post #1

Witamy na PPA.

Strony ze sprzętowymi przeróbkami? W sensie z opisem i zdjęciami takowych?
No to choćby tutaj, co jakiś czas niektórzy zdolniejsi z nas bawią się w lutowanie i całkiem im to wychodzi, patrz to forum czy dział SPRZĘT (na pasku u samej góry ;))
Są też odpowiednie działy na AmiBay oraz English Amiga Board z tysiącami zdjęć.

Ostatnia modyfikacja: 21.06.2010 12:54:33
[#7] Re: Amiga 1200 mod

@tom256, post #4

> (pamiętam ze był artykuł w jednym z z numerów ACS ale niestety komuś pożyczyłem ;/)

Zapraszam zatem na http://retroreaders.makii.pl/ ;)

[#8] Re: Amiga 1200 mod

@tom256, post #4

Wymiana kości AGA na Akkiko

Akiko to nie jest żaden nowy, alternatywny dla AGA chipset. CD32 ma na pokładzie "zwyczajne" kości AGA, a do tego układ Akiko, odpowiadający między innymi za przyspieszenie grafiki 3D i coś tam jeszcze (nie pamiętam, można pewnie wyguglać).
Zatem pomysł mocno z sufitu.

Malowanie na czarno. Hm, no kwestia gustu. Jak dla mnie, to zdemolowany bezpowrotnie kolejny Klasyk. Szkoda.

Z szacunkiem
Des

[#9] Re: Amiga 1200 mod

@Des, post #8

Czemu bezpowrotnie? Zawsze można tę farbę zetrzeć lub zamalować kolejną warstwą odpowiadającą oryginalnej, kremowej. ;)

[#10] Re: Amiga 1200 mod

@Shoonay, post #9

Aha. Spróbuj zetrzeć farbę z pomalowanej obudowy. Szczególnie gdy starasz się zachować oryginalne napisy w okolicy ledów i portów, a dodatkowo musisz usunąć farbę opartą na silikonach, bo chcesz zastosować inną (akrylową). A niestety silikon i akryl żrą się, powodując odparzanie farby (w niektórych miejscach odchodzi płatami, w innych łuszczy się bardzo drobno).
Wiem coś o tym, niestety. Już lepiej położyć nowa na starą, tylko należy właśnie uważać na skład. U mnie po 8 miesiącach od położenia silikonowej, stara farba weszła w reakcję z nową - dużo starań i roboty musiałem włożyć w moją obudowę, a i tak w 100% nie jestem zadowolony (widzę pewne mankamenty).
[#11] Re: Amiga 1200 mod

@tom256, post #4

-Wlutowanie koprocesora (jak uda się znaleźć 68882)

Jak przylutujesz koprocesor do płyty głównej, to będzie on taktowany tą samą częstotliwością, co procesor a przyrost prędkości będzie bardzo mały, oczywiście w programach, które koprocesor obsługuja.

Akiko jest to dodatkowy układ konwertujący sposób zapisu grafiki w pamięci chynky2plannar, odciążający procesor od tej czynności

To jest możliwe, ostatnio nawet próbowałem wgrać kickstart 3.9 do epromów, ale coś nie chce działać na prawdziwym sprzęcie, pomimo, że na WinUAE działa.

Nie da nic, kontroler pamięci w amidze jest przygotowany do współpracy z układami 80ns i nawet jeżeli włożysz szybsze pamięci, to nie będzie żadnego rezultatu, bo kontroler będzie traktował układy jako 80ns.

[#12] Re: Amiga 1200 mod

@rafgc, post #11

-Jak przylutujesz koprocesor do płyty głównej, to będzie on taktowany tą samą częstotliwością, co procesor a przyrost prędkości będzie bardzo mały, oczywiście w programach, które koprocesor obsługuja.

HSMatchlibs obsługują, a z tych bibliotek korzysta już wiele programów ;D

-Akiko jest to dodatkowy układ konwertujący sposób zapisu grafiki w pamięci chynky2plannar, odciążający procesor od tej czynności

Już rozumiem ;) Akiko to był dodatkowy układ jako dodatek go kości AGA ;)

--Upgrade ROMu (zaprogramować nowe kości ze zintegrowanymi łatkami z Blizkicka i Exec44)

-To jest możliwe, ostatnio nawet próbowałem wgrać kickstart 3.9 do epromów, ale coś nie chce działać na prawdziwym sprzęcie, pomimo, że na WinUAE działa.

--wymiana kości pamięci Chipu na szybsze (o ile coś to da)

-Nie da nic, kontroler pamięci w amidze jest przygotowany do współpracy z układami 80ns i nawet jeżeli włożysz szybsze pamięci, to nie będzie żadnego rezultatu, bo kontroler będzie traktował układy jako 80ns.

Czy jest tutaj możliwość zmiany tych opóźnień, czy jest to po prostu rozwiązanie sprzętowe , bez możliwości ingerencji w taktowanie itp?
[#13] Re: Amiga 1200 mod

@tom256, post #12

z ciekawosci .. ktory uklad amigi odpowiada za kontroler IDE na plycie A600/1200 ???

[#14] Re: Amiga 1200 mod

@HOŁDYS, post #13

Z tego co wiem to Gayle

[#15] Re: Amiga 1200 mod

@stachu100, post #3

On nie wie czego oczekuje i jaki ma być efekt końcowy. Chce przerabiać dla przerabiania. Taki wiejski tuning w wersji komputerowej. Szkoda tylko, że Amigi...
[#16] Re: Amiga 1200 mod

@tom256, post #12

nie ma takiej możliwości, wszystko jest zaszyte w chipsecie

[#17] Re: Amiga 1200 mod

@waldiamiga, post #14

WaldiAmiga masz racje...

"Expansion capabilities new to the Amiga line were the PCMCIA Type II slot and the internal 44-pin ATA interface both controlled by the 'Gayle' custom chip"

i chyba w A600 nie ma Garrego

Ostatnia modyfikacja: 23.06.2010 10:06:47
[#18] Re: Amiga 1200 mod

@rafgc, post #11

http://cosmosamiga.blogspot.com/2010/03/kickstart-1mo-a500-i.htmll - tutaj ktoś zaprogramował Kickstart 2MB
http://cosmosamiga.blogspot.com/2010/03/kickstart-1mo-a500-ii.htmll
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem