[#1] problemy DWA: hdd oraz elbox 1204
Po 8 latach odpalam amige 1200 a tu hdd startuje a nagle jakby mu pradu zabraklo. wiec off poprawiam polaczenia na kablu zasilania do hdd. power on
i tu nagle komp nie wstaje. po roznych probach okazalo sie ze wstaje ale juz tylko z wyjeta karta elboxa (4mb) natomiast dysk startuje swieci i buczy ale system go nie widzi tylko szuka dyskietki. w menu tylko df0: i cc0:.
czy to mozliwe by zginal RDB czy po prostu padl dysk ( a moze kontroler?) no i przy okazji ta pamiec??? ogólnie komputer hula. pomocy
[#2] Re: problemy DWA: hdd oraz elbox 1204

@baton, post #1

wydaje mi sie ze jezeli kontroler by padl to amiga mogla by juz nie wstac na dobre. Co do Elsatu - miałem identyczny problem. Amiga nie chciała wstawać. Okazało się że piny były trochę wyrobione wewnatrz slotu i były luzy. Sprawdz u siebie jaki jest ich stan. Co do dysku to nie moge sie jednoznacznie wypowiedziec. Na pewno jest sprawny, kwestia tylko systemu.

[#3] Re: problemy DWA: hdd oraz elbox 1204

@bombermax, post #2

jak odratować ten dysk (recovery rdb?) nie za bardzo pamietam jak to wszystko szło? mam tez pomysl kupic przelotke CF jako HDD czy polecacie?
no i gdzie kupic 4mb lub 8mb extra ramu?
[#4] Re: problemy DWA: hdd oraz elbox 1204

@baton, post #3

Extra ramu możesz kupić w Efunzine albo szukać na aledrogo albo na giełdzie :D
[#5] Re: problemy DWA: hdd oraz elbox 1204

@baton, post #3

Jeżeli nie masz na dysku specjalnie ważnych danych to po prostu sfromatuj dysk. Moim zdaniem lepszym rozwiązaniem od mechanicznego napędu jest karta CF i przejściówka CF-IDE. Używam kilka typów przelotek, działają bez problemu. Do nabycia na Allegro.
Co do RAM-u - rozumiem że chodzi Ci o kartę rozszerzenia pamięci FAST do A1200. Też do upolowania na Allegro. Ewentualnie wystawiasz ogłoszenie o chęci zakupu w dziale "giełda". Przy stosunkowo niskiej cenie kart rozszerzeń warto od razu pomyśleć nad turbiaczem z 030 na pokładzie, nawet najwolniejszym. Zysk prędkości systemu a co za tym idzie komfort "klikania" będzie bardzo duży.
[#6] Re: problemy DWA: hdd oraz elbox 1204

@stachu100, post #5

Nie sformatuje dysku bo pisze ze w early startup ma df0 i cc0 tylko. Sprawdz podlaczenie dysku-prad tasmy, pokombinuj ze zworkami. Z niektorymi dyskami bywaly problemy, wiec jak mowie pomacaj, podoginaj i powinno sie podniesc

[#7] Re: problemy DWA: hdd oraz elbox 1204

@fazior, post #6

No fakt, sorka.
W takim razie faktycznie trzeba pokombinować z taśmami i wszystko jeszcze raz docisnąć. Albo spróbować z inną tasiemką i dyskiem.

Jest jeszcze bardzo pesymistyczny wariant że uszkodzeniu uległ kontroler HDD na płycie A1200 (sam mam taką płytę z uszkodzonym kontrolerem). Wtedy najlepiej z całą Amigą udać się do kolegi ze 100% sprawną A1200 i kombinować. Nie radzę naprawiać płyty A1200 metodami chałupniczymi.
[#8] Re: problemy DWA: hdd oraz elbox 1204

@stachu100, post #7

no wlasnie przy pierwszy starcie dysk sie rozpedza ami go szuka dlugo dioda sie zapala ale jaednak wraca do szukania dyskietki. po kazdym resecie momentalnie szuka dyskietki choc dysk juz jest rozpedzony. zworki tasmy wszystko ok dzialalo 12 lat. niestety niemam zadnych znajomych z amigami w okolicy (katowice). rzeczywiscie chce kupic ide-cf ale co z przenoszeniem plikow z pc na ami. mam cala kopie mjego amigowego dysku gdzies na pececie. tylko jak to potem przeniesc na ami? moze dodatkowo dokupic pcmcia-cf?

[#9] Re: problemy DWA: hdd oraz elbox 1204

@baton, post #8

W Katowicach Amigowców jest dużo:

http://www.paubase.ppa.pl/mapa.php

Poproś kika osób, na pewno znajdzie się jedna życzliwa dusza. :)
[#10] Re: problemy DWA: hdd oraz elbox 1204

@stachu100, post #9

nowe wiesci z frontu:
okazalo sie ze pamiec po kilkukrotnym wlozeniu i wyjeciu zaskoczyla i jest ok.
dysk z kolei nie wystartowal - znalazlem dyskietke z hdtoolboxem i on nie wykrywa tego dysku :( natomiast znalazlem jakiegos dwugigowego sygate'a i bezproblemu juz stal sie dyskiem amigowym :) pytanie jak przeniesc dane z peceta na moj nowy amigowy dysk (mam kopie starego na pececie) pomyslalem teraz o pcmcia/cf ? czy to dobry pomysl? dzieki za wszelka pomoc do tej pory:)

Ostatnia modyfikacja: 25.06.2010 20:05:40
[#11] Re: problemy DWA: hdd oraz elbox 1204

@baton, post #10

No to tak jak pisałem.. I z tym Elsatem to same problemy były...

Co do przenoszenia danych to masz dobry pomysł...

[#12] Re: problemy DWA: hdd oraz elbox 1204

@bombermax, post #11

ciesze sie na mysl o pcmcia/cf ale mam pytanie

jakie pcmcia-cf kupic?
jaka karte cf?

i jak to obslugiwac bo na ami mam teraz goly wb3.0 skopiowany z dyskietek
pamietam tylko prep card??? ale czy to wystarczy? po za tym chce zeby pecet widzial taka karte w swoim czytniku? z góry dzięki za pomysly

[#13] Re: problemy DWA: hdd oraz elbox 1204

@baton, post #12

Karty CF były omawiane (temat często powraca) na forum PPA milion razy. Pobaw się wyszukiwarką
Generalnie jest tak, że cuda się dzieją. Amiga jest kapryśna jeśli chodzi o twardziele i karty CF. Mam takiego Kingstona, który lata jak burza u kumpla, na identycznej z moją konfiguracji, zaś u mnie jest "niewidzialny" dla Ami. Zwykle trzeba metodą prób dojść, która ceefka będzie banglała. Zatem trudno coś Ci doradzić w tym temacie. Tu zerknij: http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&t=77861

Z szacunkiem
Des

[#14] Re: problemy DWA: hdd oraz elbox 1204

@baton, post #10

A ja polecam karte sieciową na pcmcia, dane spokojnie po ftp można przenosić, a jak się pokombinuje to można i przez otoczenie sieciowe (samba i tango). Do tego dochodzi jeszcze połączenie z internetem na amidze.

[#15] Re: problemy DWA: hdd oraz elbox 1204

@baton, post #10

Można też przenieść dane podłączając dysk do PC i używając WinUAE

[#16] Re: problemy DWA: hdd oraz elbox 1204

@rafgc, post #15

"Można też przenieść dane podłączając dysk do PC i używając WinUAE"
No dokładnie. Chyba najprostszy, najwygodniejszy, najlepszy sposób. Zero kabloteki, zero kart sieciowych, zero dodatkowych programów/sterowników et cetera. Łatwo, miło i przyjemnie. Tak czynię osobiście i polecam każdemu.

Z szacunkiem
Des

[#17] Re: problemy DWA: hdd oraz elbox 1204

@Des, post #16

Zależy od długości pliku który chcesz przesłać, jeśli krótki to dyskietka jak dłuższy to CF w przelotce PCMCIA lub karta sieciowa, jak coś wielkości płyty DVD to może wreszcie szybciej będzie rozkręcić obudowę i podpinać dysk do WinUAE.

Pozdrawiam
[#18] Re: problemy DWA: hdd oraz elbox 1204

@RadoslawF, post #17

czyli odpinam amigowy dysk od amigi przypinam go do pc i WINUAE go widzi?
jesli tak to który winuae bo mam 1.5.3 i jak to najszybciej zrobić - byloby pieknie:)

[#19] Re: problemy DWA: hdd oraz elbox 1204

@RadoslawF, post #17

Tylko kto dziś, we w miarę nowoczesnym, kilkuletnim PC czy Makówie ma stację dyskietek?

Z szacunkiem
Des

[#20] Re: problemy DWA: hdd oraz elbox 1204

@Des, post #19

Ja mam.
A nawet mam na półce zapas ok 40szt. ( głównie dla Amigi )

Ostatnia modyfikacja: 26.06.2010 23:30:57
[#21] Re: problemy DWA: hdd oraz elbox 1204

@Dark_luke, post #20

Dyskietek DD z rozmaitym amigowym softem/demami/modułami/samplam/grafiką mam dwa wielkie wiadra Bo czasami miło posłuchać, jak stacja chrobocze. Fajny, oldskul to jest. Ale w piecu i maku stacja dyskietek... Już zapomniałem, jak to wygląda. Choć czasem może i przydałoby się mieć.

Z szacunkiem
Des

[#22] Re: problemy DWA: hdd oraz elbox 1204

@Des, post #19

Tylko kto dziś, we w miarę nowoczesnym, kilkuletnim PC czy Makówie ma stację dyskietek?

W kilkuletnim Maku faktycznie brak, w kilkuletnim PC będzie lub może być (jest kontroler flopa) jeśli ktoś świadomie zrezygnował z flopa to przechodzi do opcji kolejnej czyli do karty sieciowej lub kary CF na przelotce do PCMCIA.
To co Cię przeraża czyli konfiguracja czy szukanie i instalacja sterowników musisz zrobić raz a potem masz szybką metodę na kopiowanie plików.
Rozkręcanie Amigi w celu wydłubania HD podpięcie go do PC a potem ponowne włożenie do Amigi w celu skopiowania brakującej biblioteki jest stratą czasu. Ja rozumiem że każdy chwali metodę którą sam stosuje ale w tym przypadku jest to namawianie kogoś do metody gorszej bo bardziej czasochłonnej i skomplikowanej. Podpinanie Amigowego dysku do PC ma sens w sytuacji kiedy chcesz szybko zainstalować system z dodatkami bez wachlowania dyskietkami lub przekopiować cały dysk na inny np. nowy.

Pozdrawiam
[#23] Re: problemy DWA: hdd oraz elbox 1204

@RadoslawF, post #22

witam jeszcze raz i dziekuje za wszelka pomoc - juz wszystko hula!

zrobilem jak pisaliscie - nowy dysk ma na zewnatrz amigi w klasycznym bialym pudelku po kasecie vhs - wiec odpialem, przypialem do peceta pod winuae skopiowalem co chcialem czyli cala stara zawartosc twardziela plus kilka nowych rzeczy - no i mam amige jaka mialem tylko ze z nowym 2gb dyskiem:)
a zagrac znowu w R-TYPE (whdl) czy w COLONIZATION albo SETTLERS'ow no i zobaczyc napisy w stylu PONOW/PONIECHAJ bezcenne :)

[#24] Re: problemy DWA: hdd oraz elbox 1204

@RadoslawF, post #22

Podpinanie Amigowego dysku do PC ma sens w sytuacji kiedy chcesz szybko zainstalować system z dodatkami bez wachlowania dyskietkami lub przekopiować cały dysk na inny np. nowy.

Autor chciał przywrócić kopię swojego systemu, więc jednorazowa przekładka dysku jest jak najbardziej wygodnym rozwiązaniem, gdyż w przypadku kart CF i przelotek PCMCIA nie wszystkie działają, trzeba się namęczyć ze sterownikami, trzeba je kupić jeśli się nie ma a to wszystko trwa o wiele dłużej niż rozkręcenie amigi i podpięcie dysku do PC. W przypadku małych plików, faktycznie jest nieciekawe rozwiązanie i bardziej by się sprawdziła tu np karta sieciowa.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem